Відкриття пам’ятника Заслуженому лікарю України, Почесному громадянину міста Херсона Карабелешу Євгену Євгеновичу

Written by admin on . Posted in Останні події

03 жовтня 2016 року відбулася знаменна подія для нашого міста – церемонія відкриття пам’ятника  Заслуженому лікарю України, Почесному громадянину міста Херсона Карабелешу Євгену Євгеновичу. Пам’ятник відомому херсонському лікарю був встановлений  біля будівлі Херсонської міської клінічної лікарні, яка в 2014 році була названа на його честь. Для створення пам’ятника Обласний благодійний фонд «Медицина»  запропонував проект «Встановлення пам’ятника лікарю Карабелешу Є.Є.», який був прийнятий. Протягом 2014-2016 років зібрані кошти. Свій внесок зробили рядові херсонці, співробітники херсонських лікарень, більш ніж 10 підприємств, а також представники адміністрації Херсонської області й міста.

2_novyj-razmer

Авторами пам’ятника виступили скульптори Потребенко Володимир Миколайович, Глаголєв Павло Васильович і обласний архітектор Григорій Миколайович Ходін. Для створення пам’ятника скульптори багато працювали з архівними документами й консультувалися з колегами Євгена Євгеновича.

Пам’ятник виконаний із бронзи в класичному стилі, а його постамент висічений із граніту. Висота пам’ятника понад 3 м. За художнім задумом авторів, які прагнули досягти схожості з Євгеном Євгеновичем, пам’ятник – це уособлення “шляхетного лікаря”, в якому кожний може побачити свого наставника або спасителя. Бездоганний халат, у руках окуляри, зосереджений мудрий погляд…

4_novyj-razmer

Людина з великої літери, що обрала медицину справою всього свого життя, за свою більш ніж 50-ти літню практику лікаря, виховала не одне покоління медиків-професіоналів. Під керівництвом Євгена Євгеновича зведено 3 лікарняних корпуса, відкрито 3 поліклініки, амбулаторію сімейної медицини та принципово нові стаціонарні відділення (у тому числі Міський інсультний центр, відділення онкопроктології, судинної хірургії), а також створено базу для підготовки молодих лікарів.

7_novyj-razmer

Слова подяки, щирої вдячності, любові, захоплення лікарем від Бога в цей день звучали особливо урочисто та дуже зворушливо. На церемонії було започатковано нову традицію – проводити біля пам’ятника посвячення в професію молодих фахівців. У променях осіннього сонця бронзова фігура великої людини стала символом безкорисливого подвигу й служіння людям.

13_novyj-razmer

Головний лікар КЗ “Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша” А.П. Малицька сподівається, що новий пам’ятник допоможе у справі виховання молодого покоління медиків лікувального закладу, а також тих, хто вирішить  обрати професію лікаря.

Нагадаємо, відкриття пам’ятника приурочене до Міжнародного дня лікаря, який відзначається в перший понеділок жовтня.

 

Trackback from your site.

Leave a comment

71