Відбулась загальнолікарняна конференція

Written by admin on . Posted in Останні події

17.05.2017 р. о 08:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» відбулась загальнолікарняна конференція на тему:

1.«Цукровий діабет. Особливості ведення хворих на цукровий діабет 2 типу».

Доповідала: Мельник Світлана Олександрівна, лікар-ендокринолог поліклініки №2.

2.«Варикозна хвороба. Що важливо знати практикуючому лікарю».

Доповідав: Новіков Сергій Олегович, лікар-судинний хірург поліклініки №2.

Світлана Олександрівна звернула увагу  на  проблеми цукрового діабету 2 типу. А саме, епідеміологію ЦД 2 типу в світі і в Україні, цільові рівні глікемії яких важливо досягати у пацієнтів з ЦД 2 типу, а також як вибрати ефективну терапію при ЦД 2 типу.

ЦД – глобальна медична, соціальна та економічна проблема ХХІ століття. Без перебільшення можна сказати, що діабет – це справжній виклик сучасному людству, серйозна і поки ще погано контрольована загроза. Актуальність проблеми ЦД обумовлена ​​відразу декількома факторами: надзвичайно високою поширеністю захворювання, частим розвитком серйозних, інвалідизуючих, а нерідко і фатальних ускладнень, величезним соціально-економічним тягарем.

Вже багато років не припиняється ріст захворюваності і поширеності ЦД в усьому світі, що дозволяє говорити про глобальну епідемію неінфекційного характеру.

На Конгресі Всесвітньої федерації цукрового діабету (2015) були представлені дані про поширеність ЦД – в даний час в світі налічується 387 млн ​​осіб, які страждають на це захворювання, а через 20 років це число зросте до 592 млн. Щороку кількість хворих на ЦД зростає на 7 млн.

В даний час саме ЦД є основною причиною сліпоти, ниркової недостатності; частота ампутацій нижніх кінцівок у таких пацієнтів в 10-15 разів вище, ніж у загальній популяції.

Ризик смерті у хворих, що страждають на ЦД, в 2-3 рази вище, ніж в осіб аналогічного віку в загальній популяції;  68% пацієнтів з ЦД помирають в результаті серцево-судинних катастроф.

Сергій Олегович розповів про варикозну хворобу:

– Як часто вона зустрічається і у кого;

– Що таке ВХ;

– Які симптоми і ознаки захворювання;

– Які методи лікування існують;

– Поради пацієнтам з варикозною хворобою.

Зверніть увагу, що найбільш характерні симптоми є важкість 49%, біль в ногах 41% і набряклість 37%. Також пацієнтів можуть турбувати нічні судоми, поколювання (синдром неспокійних ніг), печіння, свербіж.

Сьогодні для лікування пацієнтів з варикозною хворобою широко використовують венотоніки, склеротерапію і малоінвазивні методики (ЕВЛА, Мірча), компресійну терапію, місцеві засоби і відкриті операції (флебектомія).

Trackback from your site.

Leave a comment

63