Відбулась загальнолікарняна конференція

Written by admin on . Posted in Останні події

21.06.2017 р. о 08:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» відбулась загальнолікарняна конференція на тему:

1.«Головний біль. Підходи до діагностики та лікування».

Доповідач: Галатенко Дмитро Анатолійович, завідувач неврологічним відділенням поліклініки №1.

2.«Орфанні захворювання».

Доповідач: Фучко Альона Михайлівна, завідувач денним стаціонаром поліклініки №1.

 

Дмитро Анатолійович нагадав, що головний біль – важлива медико-соціальна проблема. Це одна з найбільш частих скарг, з якою хворі звертаються до лікарів різних спеціальностей. На сьогоднішній день відомо 45 захворювань, що супроводжуються головним болем. У 1988 році Міжнародне товариство з головного болю прийняло класифікацію, що включає 13 основних типів головного болю. Перші 4 групи становлять так званий первинний головний біль, 5-11 – симптоматичний головний біль, 12-та група включає краніальні невралгії, 13-а – некласифікований головний біль. Класифікація впорядкувала заплутану термінологію, яка застосовується при головному болю. Для полегшення діагностичного пошуку в ній розроблені діагностичні критерії різних типів головного болю. Правильне визначення типу головного болю має значення для вибору лікувальної тактики.

Класифікація головного болю

  • Мігрень
  • Головний біль напруги.
  • Пучкова (кластерний) головний біль та хронічна пароксизмальна гемікранія.
  • Головні болі, не пов’язані зі структурним ураженням мозку.
  • Головний біль внаслідок травми голови.
  • Головний біль внаслідок судинних захворювань.
  • Головний біль внаслідок внутрішньочерепних несудинних захворювань.
  • Головний біль внаслідок прийому деяких речовин або їх скасування.
  • Головний біль внаслідок позамозкових інфекцій.
  • Головний біль внаслідок метаболічних порушень.
  • Головний або лицьова біль внаслідок патології черепа, шиї, очей, вух, носа, придаткових пазух, зубів, рота, інших особових або черепних структур.
  • Краніальні невралгії, болі при патології нервових стовбурів і деафферентаційні болі.
  • Некласифікований головний біль.

Найбільш поширеними серед головного болю є два види: мігрень – 38% і головний біль напруги – 54%, а також посттравматичний головний біль.

Альона Михайлівна розповіла про те, що грип, алергія, гастрит – до цих захворювань ми звикли з самого дитинства. Однак існують і інші, рідкісні хвороби, які в медицині називаються Орфанними.

Орфанні захворювання, або «сирітські» захворювання є групою рідкісних хвороб. На даний момент описано близько 7 000 їх різновидів.

Орфанні захворювання зустрічаються у невеликої частини населення, їх поширеність становить близько 1: 2 000 і рідше. Дана статистика досить умовна, так як одне і те ж захворювання може бути рідкісним в одному регіоні і частим в іншому. Наприклад, проказа часто зустрічається в Індії, але рідко в Європі.

Приблизно половина Орфанних захворювань обумовлена ​​генетичними відхиленнями. Симптоми можуть бути очевидні з народження або проявлятися в дитячому віці. У той же час більше 50% рідкісних захворювань проявляються вже в дорослому віці.

За статистикою, близько 30% дітей з рідкісними захворюваннями не доживають до 5 років.

Рідше зустрічаються токсичні, інфекційні або аутоімунні «сирітські» хвороби. Причинами їх розвитку можуть бути спадковість, ослаблення імунітету, погана екологія, високий радіаційний фон, вірусні інфекції у мами і у самих дітей в ранньому віці.

Більшість Орфанних захворювань – хронічні. Вони значною мірою погіршують якість життя людини і можуть стати причиною летального результату. Для більшості таких хвороб не існує ефективного лікування.

Основа терапії таких хворих – поліпшення якості та збільшення тривалості життя пацієнтів.

В даний час в розвинених країнах ведеться активне вивчення Орфанних захворювань. Воно ускладнюється малою кількістю пацієнтів, недостатнім для проведення повноцінного дослідження. Однак на базі наукових досліджень синтезуються нові препарати і вибудовуються схеми лікування хворих.

Міністерство охорони здоров’я наказом від 27 жовтня 2014 року № 778 затвердив Перелік рідкісних (Орфанних) захворювань. Перелік вступив в чинності 1 січня 2015 року одночасно з введенням в дію Закону № 1213-VII щодо забезпечення профілактики та лікування Орфанних захворювань.

Держава взяла на себе зобов’язання щодо профілактики цих захворювань і організації надання хворим громадянам відповідної медичної допомоги. Для цих цілей створюється державний реєстр громадян, які страждають такими захворюваннями. Такі громадяни безперебійно та безоплатно повинні забезпечуватися необхідними для лікування цих захворювань лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання.

Наказ МОЗ України від 30.12.2015 № 919 “Про внесення змін до Переліку рідкісних (Орфанних) захворювань, що призводять до скорочення тривалості життя хворих або їх інвалідизації та для яких існують визнані методи лікування.

50% Орфанних недугів призводять до інвалідності:

– Кожен п’ятий хворий страждає від болю, кожен третій не може вести самостійний спосіб життя;

– Рання діагностика і підтримуюча терапія можуть поліпшити якість життя хворих Орфанними захворюваннями.

Лікування Орфанних хворих генетики називають дивом, тому що кожна вкладена копійка може дати стовідсотковий результат. Якщо ж не лікувати цих людей, то вони приречені на інвалідність або смерть.

Trackback from your site.

Leave a comment

69