Відбулась терапевтична конференція

Written by admin on . Posted in Останні події

14.06.2017р. о 08:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» відбулась терапевтична конференція.

Розглядались такі питання:

  1. Профілактика ботулізму.

Доповідала: Демедюк Ольга Іванівна, лікар-інфекціоніст

                     поліклініки №1, головний позаштатний інфекціоніст    

                    УОЗ міської ради.

  1. Етапність надання медичної допомоги хворим з інсультом в м. Херсон.

Доповідали:Проценко Олена Борисівна, лікар-невропатолог

                      міського інсультного .центру,

                     Заєць Сергій Семенович, завідувач міським інсультним

                     центром.

  1. Ольга Іванівна звернула увагу на те, що ботулізм — гостре захворювання, викликане токсином палички ботулізму (Clostridium botulinum). В Україні в ґрунті, у гної, на фруктах і овочах, у фуражі, в екскрементах теплокровних тварин, птахів та риб інфекція виявляється повсюдно.

Ботулотоксин у 375 тисяч разів сильніший за отруту гримучої змії та у 10 млн. разів ціаністого калія (!), але його присутність в харчових продуктах не змінює їх смакових якостей та зовнішнього вигляду.

Таким чином, ботулізм розповсюджується харчовим шляхом, має високу летальність та реєструється спалахами.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря:

  • нудота, блювання і пронос, який змінюється на тривалий закреп;
  • здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні;
  • порушення зору: зниження його гостроти, “туман” або “сітка” перед очима, двоїння предметів;
  • порушення мови, сиплість голосу аж до повної його відсутності;
  • утруднення ковтання, поперхування;
  • стиснення грудної клітки, нестача повітря, відсутність кашлю;
  • головна біль, м’язова слабкість, безсоння.

Для попередження ботулізму необхідно дотримуватись наступних правил:  кип’ятіння,  проварювання, прожарювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею знижує ризик розвитку ботулізму.

  1. Олена Борисівна та Сергій Семенович розповіли про поширеність судинних захворювань у світі та їх соціально-медичні наслідки сьогодні є глобальною проблемою. Маючи тенденцію до постійного зростання, вони призводять до збільшення смертності, інвалідності та значного погіршення якості життя хворих.

Інсульт — це стан, що потребує невідкладної медичної допомоги, оскільки своєчасне надання медичної допомоги може звести до мінімуму пошкодження головного мозку і можливі ускладнення.

В країні розроблена та впроваджена європейська стратегія щодо лікування інсультів, затверджені основні положення організації служби допомоги хворим з інсультом, лікувальна тактика в гострий період інсульту, методи профілактики , постінсультна реабілітація, оцінювання клінічних наслідків і оцінка якості.

Протягом останніх років в Україні звертається значно більше уваги на організацію надання допомоги хворим на гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК): створена громадська організація «Національна асоціація боротьби з інсультом», відкриваються регіональні неврологічні судинні центри. В зв’язку з цим 01.01.2006 році на базі стаціонару КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» було створено міське відділення для лікування пацієнтів з гострою судинно-мозковою патологією.

Наш центр спеціалізований і він в змозі надавати високоякісну невідкладну допомогу хворим на інсульт.

На конференції розглядались питання етапності надання допомоги хворим на інсульт в місті Херсон, співпраця терапевтичної та неврологічної служб міста. Можливості та стратегія до госпітальної та госпітальної допомоги, виконання наказів та протоколів в лікуванні хворих на судинно-мозкові захворювання.  Велика увага акцентована на необхідності та вирішення питань первинної та вторинної профілактики.

Конференція була важлива та необхідна для лікарів терапевтичного та неврологічного профілю   з вирішенням питань з надання допомоги хворим на судинно-мозкові захворювання.

Trackback from your site.

Leave a comment

71