Відбулась оперативна нарада лікарні

Written by admin on . Posted in Останні події

05.10.2017р. о 13:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» відбулась оперативна нарада лікарні 

Порядок денний:

  1. Правові заходи взаємодії КЗ “Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша” з правоохоронними та контролюючими органами.

Доповідала: Слєпченко Юлія Петрівна.

  1. Організація роботи відділення функціональної діагностики, стан діагностичної та лікувальної апаратури.

                               Доповідала: Ревунова Вікторія Георгіївна.

  1. Про роботу з питань гемотрансфузіології у КЗ “Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша”.

                              Доповідав: Полінчук Ігор Степанович.

  1. Про стан захворюваності та хворобливості на шкірно-венерологічні захворювання по Суворовському району за 2016 рік та I півріччя 2017 року. Васерманізація.

                              Доповідали: Новік Інесса Василівна,

Македонський Олександр Юрієвич.

Юлія Петрівна відзначила, що кожна людина несе певну відповідальність при взаємодії з іншими сферами життя – як громадянин, як працівник. Владні органи контролюють дотримання чітко окреслених нормативно-правовими актами правил поведінки та процедуру їх взаємозв’язку.

Однією з найбільш поширених форм спілкування з контролюючими та правоохоронними органами є офіційне листування, тобто підготовка письмових відповідей на їхні офіційні запити.

За 9 місяців 2017 року на адресу комунального закладу було надіслано правоохоронними органами 189 запитів, на які надано вичерпні  та обгрунтовані відповіді.

Доповідачем було наголошено на нормативно-правову базу діяльності правоохоронних та контролюючих органів, їх взаємодії з лікарнею, розібрано алгоритм підготовки і надання відповідей на запити відповідно до законодавства.

Вікторія Георгіївна  повідомила, що дослідження  виконуються згідно вимог нормативних документів МОЗ України, локальних протоколів.

Робота по веденню медичної документації проводиться згідно вимог нормативних документів, стандартів. Більша кількість досліджень комп’ютеризована, що значно заощаджує час медичного персоналу на обробку отриманих даних та видачу заключень.

У відділеннях виконуються такі  дослідження  :

П-ка №1  – УЗД, ЕЕГ, РЕГ, Ехо-ЕГ, ЕКГ, ВЕМ, РВГ, добове  моніторування  АТ и ЕКГ.

П-ка №2 –  СПГ, ЕКГ, ЕЕГ, РЕГ, РВГ, Ехо-ЕГ, УЗД.

Стаціонар – УЗД, РВГ, РЕГ, СПГ, ЕКГ, Ехо-ЕГ.

Апаратура функціональної та ультразвукової діагностики розміщена по кабінетах згідно санітарно-гігієнічних норм, дотримуючись норм протипожежної безпеки , санепідрежиму, охорони праці та таким чином, щоб у кабінетах проводились споріднені дослідження.

За 9 місяців 2017 року в поліклініці №1 проведено 16333 УЗ обстежень, в поліклініці №2 – 18816 УЗ обстежень, в поліклініці №3 – 3124 УЗ обстеження, стаціонар – 10364 УЗ обстеження.

Динаміка кількості показників Ехо-ЕГ і ЕЕГ за період 2015-2016г відносно стабільна.  Лікарі широко   застосовують  в більшості лікувальних закладів міста та області такі методи діагностики захворювань головного мозку як МРТ і СКТ, оскільки вони більш інформативні в обстеженні структур ЦНС, але питання про доцільність ЕЕГ, ЕХО-ЕГ, РЕГ залишається відкритим оскільки методи як  скринінг   затребувані – невропатологами, військкоматом, МСЕК. Аналізуючи вищенаведені показники можна зазначити що кабінети ФД працюють з відповідним навантаженням і показники в основному перевищують республіканські середньостатистичні показники.

Ігор Степанович доповів про:

  1. Враховуючи епідеміологічну ситуацію з ВІЛ-СНІД і світі, і в нашій країні, переливання крові та її компонентів є вимушеним заходом, таким, який не можна замінити іншими методами лікування.
  2. Безпосередню відповідальність за доцільність та саме переливання крові несе лікуючий лікар, а пацієнт підписує відповідну інформовану згоду.
  3. Слід поважати права окремих громадян, які за релігійними переконаннями відмовляються від переливання крові та її компонентів (Свідки Ієгови).
  4. Херсонський обласний центр служби крові (ХОЦСК) є головним закладом нашої області, де проводиться забір донорської крові, виробництво препаратів та компонентів крові.
  5. Співпраця КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» з ХОЦСК має декілька аспектів:
    • контроль роботи лікарні з питань гемотрансфузіології;
    • щорічні договори на постачання препаратів крові у лікарню;
    • індивідуальний підбір донорської крові.

Висновки

  1. Питання гемотрансфузіології у КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» поставлені на сучасному рівні та у відповідності до нормативно-правової бази МОЗ України.
  2. Усі відділення стаціонару мають навчений медичний персонал та відповідне оснащення, які необхідні для переливання препаратів крові.
  3. Питання гемотрансфузіології регулярно розглядаються на конференціях лікарів і медичних сестер лікарні.

 

Пропозиції

  1. Відмітити хорошу роботу відділень стаціонару, які несуть найбільше гемотрансфузіологічне навантаження: гастротерапії, анестезіології та інтенсивної терапії, проктології, а також приймальне відділення за ефективну логістику в питаннях транспортування препаратів крові в ургентних випадках.
  2. Вивчити можливість та наявність умов для проведення гемотрансфузій в амбулаторних умовах.

Інесса Василівна розповіла, що профілактика та діагностика хвороб, які передаються статевим шляхом (ХПСШ), проводиться в КЗ  «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» згідно вимог наказу МОЗ України №286 від 07.06.04 р. Цим наказом затверджено «перелік заходів у мережі лікувально-профілактичних заходів з виявлення інфекцій, які передаються статевим шляхом»:

– серологічні дослідження проводяться всім хворим, які перебувають у стаціонарі та один раз на рік особами, які звертаються за амбулаторно-поліклінічною допомогою;

планові оперативні втручання без попереднього серологічного обстеження на сифіліс не допускаються;

– для виявлення гонореї, трихомоніазу, уреаплазмозу, хламідіозу лікарі загальнолікувальної мережі користуються методиками, передбаченими в додатку до наказу;

– лікарям, незалежно від фаху, необхідно старанно оглядати шкіру, слизові оболонки хворих, при наявності патологічних висипань або виділень з сечостатевих органів хворого необхідно направити на консультацію до дерматовенеролога.

Особи, у яких виявлено вісцеральні ураження сифілітичною інфекцією та сифіліс серцево-судинної, нервової  та кістково-м’язової систем, отримують лікування в профільних відділеннях загальнолікувальної мережі або спеціалізованих закладах.

Особи з екстрагенітальними ураженнями хламідійною інфекцією отримують лікування у відділеннях,  відповідних локалізації процесу.

У виявленні та діагностиці ХПСШ повинні брати участь практично всі лікарі, особливо дерматологи, урологи, гінекологи при проведенні профоглядів, обстеженні диспансерної групи хворих та госпіталізації у відділеннях стаціонару.

Згідно наказу УОЗ ОДА №573 29.11.07 р. у лікарні посилено увагу щодо раннього виявлення та профілактики хвороб,  які передаються статевим шляхом,  грибкових захворювань шкіри та корости. Налагоджена спадкоємність з фахівцями шкірно-венерологічної обласної поліклініки.

Відпрацьована методика забору діагностичного матеріалу. Дослідження діагностичного матеріалу забезпечують лікарі клініко-діагностичної лабораторії, RW – лабораторією обласного центру служби крові.

За підсумками 9 місяців 2017 року по Суворовському району виявлено 3 випадки сифілісу, що на 5 випадків менше за 9 місяців  2016року (14,3%). Інтенсивний показник – 2,5 нижче міського показника на 2,7 (Херсон – 5,2).

По КЗ “”ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша” виконано 18738 РМП, позитивних – 3; RW – 4512, позитивних – 5.

Кількість хворих на гонорею по району зросла з 18 до 25 хворих, зріст на 7 випадків, інтенсивний показник  – 20,7, що на 3,2 менше міського показника – 23,9.

По Суворовському району за 9 місяців поточного року в порівнянні з 2016 роком зменшилась кількість дерматомікозів на 16 випадків (2016 – 66, 2017 – 50), що становить – 24,2 %, корости на 1 випадок більше ніж в 2016 році (2016 – 2, 2017 – 3).

За 9 місяців поточного року в КЗ “ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша” виконано 6138 досліджень мазків. Гонококової інфекції за цей період не виявлено, в 2016 році виявлено 2 випадки.

Також виявлено патології в мазках по Суворовському району:

  • трихомонад – 188;
  • хламідій – 65;
  • мікоплазм – 25;
  • урогенітального герпесу – 24.

Олександр Юрієвич нагадав, що урологічний кабінет виконує функції по наданню урологічної медичної допомоги населенню Суворовського району. Функція лікарської посади відповідно до Наказу МОЗ СРСР №1000 від 23.09.1981 р. (в редакції від 22.12.89р.) «О мерах по усовершенствованию  организации работы амбулаторно – поликлинических учреждений » становить 7700 чоловік за 11місяців.

За 2016 рік прийнято 8892 чоловіка, що становить 118% ФЛП, за 9 місяців поточного року 5637 чоловік, що становить 73% від річного ФЛП.

Структура урологічного прийому:  захворювання ССС – 86.2%, з яких СКХ – 32%, запальні захворювання – 22%, захворювання передміхурової залози – 31,6% (доброякісна гіперплазія простати – 48% та хронічний простатит – 62%), гідроцеле – 0,7%, фімоз – 0,2%.

Інші захворювання аномалії розвитку становлять – 5.2%, захворюваність органів кровоточу  – 1,2%, стриктури – 0,05%, травми – 0,7%. На 2016 рік проведено 972 проктоогляди,  з яких ДГПЗ – 373,  та хронічний простатит – 470. За 9 місяців 2017 року  583 огляди, з яких ДГПЗ – 267, та хронічний простатит -281.

За 2016 рік було виконано 283 обстежень на  РМП (пацієнт повинен бути обстежений на РМП раз на рік). За 9 місяців 2017 року 118 чоловік. Значна кількість первинних хворих обстежена в умовах стаціонару або терапевтичних службах.

За 9 місяців поточного року виконано 65 мазків, гонорейної інфекції виявлено 0. Виявлено 48 чоловік з ЗПСШ, за допомогою методу РІФ: Уреаплазм – 20, Герпесу – 3, Гарднерел – 5, Мікоплазм – 10, Хламідій – 2, Трихомонад – 1.

За допомоги методу ПЛР: Трихомонад – 2, Хламідій – 1, Гарднерел -3, Папіломовірус – 1. Дані внесені в журнали контролю.

За звітній період положення з обстеженням хворих значно поліпшилось за рахунок більш ретельного контролю.

Пропозиції:

– посилення сан – просвітньої роботи серед населення з метою профілактики та збільшення обстежень на ЗПСШ,

– впровадження методу РІФ на базі поліклініки №2 КЗ “ХМКЛ ім. Є.Є Карабелеша”.

Trackback from your site.

Leave a comment

71