Відбулась медична Рада лікарні

Written by admin on . Posted in Останні події

18.05.2017р. о 13:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» відбулась медична Рада лікарні.

Порядок денний:

  1. Про стан організації надання невідкладної і планової хірургічної допомоги в лікарні.

Доповідали: Селіщев Володимир Вікторович,

Землянкін Олександр Олексійович,

Подлєсний Сергій Євгенович,

Панов Віталій Васильович,

Арцибашев Олександр Вадимович,

Полінчук Ігор Степанович.

  1. Про стан захворюваності населення Суворовського району інфекціями, керованими засобами імунопрофілактики, виконання плану щеплень за 2016р. та І квартал 2017року.

Доповідали: Заводяна Ніна Василівна,

Крамаренко Наталя Іванівна.

  1. Олександр Олексійович зазначив, що за останні роки у відділенні не було випадків післяопераційної летальності від гострих хірургічних захворювань.

Відділення в основному надає планову хірургічну допомогу. Більше половини роботи відділення – це операції при різноманітних грижах черевної стінки та лапароскопічні втручання при жовчнокам’яній хворобі.

Революційною подією для лікарні стало відкриття рентгенопераційної. Це дозволяє хірургам виконувати контрастне дослідження жовчних шляхів під час операції. Планується розпочати дослідженні та дренування жовчних шляхів шляхом чрезшкірної пункції. Зараз один з лікарів навчається цим процедурам у Харьковському НДІ ЗНХ.

Віталій Васильович розповів, що план виконання ліжко-днів виконується і становить 100% і більше.

У той же час план ліжко-днів по загальній проктології становить від 90% до 93% тобто не виконується, а план ліжко-днів по онкопроктологіі перевиконується і становить понад 110%.

Хірургічна активність склала від 92% при нормі 85% до 95%, тобто знаходиться на досить високому рівні.

Летальність склала від 0 до 0,2%, що є дуже хорошим показником, незважаючи на наявність хворих похилого віку з супутніми захворюваннями, запущеними стадіями колоректального раку.

Післяопераційні ускладнення відзначені в дуже рідкісних випадках – до 0,3%.

Передопераційне перебування хворих в середньому склало 0,72 дня, при нормі 3,4 дня.

Середнє перебування на ліжку понад 13 днів, повинен бути 16 днів (для онко- хворих він повинен бути 28 днів, а для загально-проктологічної патології – 10 днів).

Сергій Євгенович нагадав, що оториноларингологічне відділення є міським відділенням і надає спеціалізовану допомогу жителям всього міста. Крім того, у відділенні надається невідкладна цілодобова ЛОР – допомога не тільки городянам, а й жителям області, а також приїжджим.

Напрацьовано 35-ти річний досвід лікування ургентних станів, що зустрічаються в оториноларингології. У відділенні працюють 7-ро лікарів займають 6 ставок, 3 ставки лікаря стаціонару і 3ставки лікаря невідкладної ЛОР допомоги.

Проаналізувавши роботу відділення за 3 роки, можна зробити висновок, що відділення працює стабільно, і також стабільно виконуються планові завдання.

Володимир Вікторович в доповіді висвітлив питання організації надання невідкладної та планової допомоги хворим на судинну патологію.

Оглянутий період діяльності за останні 3 роки та особливості роботи чергової служби.

Розглянуті питання новітніх технологій та організації роботи рентгенопераційної.

Проаналізовані деякі організаційні недоліки та шляхи їх подолання.

Зав. від. анестезіології та ІТ, к. мед. н. Полінчук І.С. детально проаналізував структуру анестезіологічного забезпечення планових та ургентних оперативних втручань у хірургічних відділення стаціонару та міському центрі поліклінічної хірургії на базі поліклініки №2. Питома вага планових оперативних втручань по лікарні становить: 78,62% (2014), 78,59% (2015), 77,34% (2016).

Відмічені позитивні моменти в роботі відділення анестезіології та ІТ при порівнянні з результатами роботи подібних структур інших лікувально-профілактичних закладів Херсонщини:

  • високий рівень кваліфікації лікарів-анестезіологів: із 7 чол. – 6 мають вищу кваліфікаційну категорію;
  • найвища по місту та області питома вага провідникових та інгаляційних (крім ХОДКЛ, де інгаляційних анестезій – 19,14%, у нас – 18,22%) анестезій;
  • КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» – єдиний медзаклад у області (крім ХОДКЛ), де ендоскопії виконуються з анестезіологічним супроводом: 2015 рік – 26 досліджень, 2016 рік – 30, 2017 рік. (4 міс.) – 14.

Разом з тим, відмічено деяке зменшення кількості анестезій з результатами роботи у І кварталі нинішнього року у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Запропоновано проаналізувати структуру госпіталізації пацієнтів для планового оперативного втручання та повернутись до розгляду цього питання за результатами роботи у ІІ та ІІІ кварталах поточного року.

Олександр Вадимович розповів, що з 1993 року на базі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» функціонує міський центр поліклінічної хірургії, використовуючи лікувально-діагностичні і кадрові можливості лікарні, а при необхідності – інших ЛПЗ обласного центра.

Міський центр поліклінічної хірургії призначений для надання населенню Суворовського району та Херсона висококваліфікованої планової та ургентної амбулаторної хірургічної допомоги загальнохірургічного, травматолого-ортопедичного, судинного, урологічного, проктологічного, профілів.

Щорічно в центрі виконуються понад 3000 тисяч операцій і лікувально-діагностичних маніпуляцій. У їх структурі 39,4% оперативні втручання загальнохірургічного профілю, 25,7% – травматологічні, 16% – на судинах, 11,3% – гінекологічні, 4,8% – проктологічні, 2.8% – урологічні.

У центрі, поряд із традиційними амбулаторними втручаннями, виконуються операції, які недавно були прерогативою винятково стаціонарів, умовно ми їх відносимо до третьої категорії складності. Це операції із приводу гриж передньої черевної стінки, варикозної хвороби нижніх кінцівок, варикозного розширення вен сім’яного канатника, водянки оболонок яєчка, геморою, епітеліальної кісти куприка, патології кисті, зокрема при контрактурі Дюпюітрена, доброякісних пухлин молочної залози й багатьох інших захворювань, усього понад 60 найменувань. Питома вага цих операцій від загальної їх кількості, у середньому щорічно становить 12%, другої категорії складності – 38% і першої 50%.

У своїй діяльності намагаємося максимально використовувати нові передові технології:

       Впровадження радіохвильової хірургії. Радіохвильовий хірургічний метод не тільки дозволив, розширити діапазон оперативних втручань, але й підвищити їх безпеку якість і косметичність. Цей метод по своєму унікальний, оскільки безконтактно й атравматично відбувається вплив на м’які тканини (розріз або коагуляція) за допомогою апарата високої частоти (3,8-4,0 МГц) Сургітрон™” (робить компанія Ellman International, Inc. (США))

       Малоінвазивні операції при лікуванні варикозної хвороби, геморою.

       Операції при пахових грижах із застосуванням сітчастих експлантатів.

Виконувати складні хірургічні втручання стало можливим із впровадженням в амбулаторну практику сучасних методів знеболювання, у тому числі й загального наркозу. Анестезіологічне у середньому щорічно виконується при проведенні біля 200 операцій.

Аналізуючи результати багаторічної роботи, можна із упевненістю сказати, що необхідність і значимість такої форми надання хірургічної допомоги населенню підтверджена часом, позитивними відгуками й подяками людей, пролікованих у центрі. Стало реальним і звичайним робити операції за сучасними технологіями в амбулаторних умовах Таким чином, діяльність ГЦПХ, по своєму змісту й результатам, є доцільною, цікавою й перспективною формою надання кваліфікованої, спеціалізованої хірургічної допомоги в амбулаторних умовах і дозволяє активно впливати на медичні, соціальні й економічні аспекти первинної ланки охорони здоров’я в м. Херсоні.

 

  1. Ніна Василівна наголосила, що вакцинація сьогодні – ефективна методика профілактики захворювань, що являється основою людської цивілізації. Зараз використовується більше 100 видів вакцин.

Завдяки вакцинації,  в Суворовському районі в 2016 р. і в І кварталі 2017 р. не реєструвались дифтерія, правець, гепатит В, гемофільна інфекція, кір, краснуха, паротит.

Зростає захворюваність на кашлюк. В 2016 р. по м. Херсону  зареєстровано:

15 випадків (в Суворовському районі – 4 випадки), по Херсонській області – 53 випадки (в 11 районах області 54,7% випадків – діти до 1 року, з них не щеплено 43 дитини).

Робота по імунізації дитячого та дорослого населення проводиться згідно наказів.

Проведення профілактичних щеплень дозволено в кабінетах щеплень поліклініки та навчальних закладах після отримання «Інформованої згоди» (ф.063-2/о) і огляду лікаря в день проведення щеплення.

В Україні з 5 дітей лише 1 дитина вчасно щеплена, має достатній імунітет аби протистояти смертельним хворобам.

За останні 2-3 роки лікувальні заклади несвоєчасно, нерегулярно і не в повному обсязі забезпечуються вакцинами, що вплинуло на показники виконання річних планів профілактичних щеплень.

З 2017 р. не будуть закуповуватися комбіновані вакцини для дітей.

З 2005 р. в Україні проводиться Європейський тиждень імунізації. В 2017 р. він проходив під гаслом «Захистить свій світ – вакцинуйтеся» з 24 по 30 квітня.

В поліклініках додатково була розміщена інформація, санбюлетні про важливість і необхідність вакцинації. Виступи на радіо і стаття в газеті «Гривна», інформація на сайті.

 

Наталя Іванівна повідала, що у 2016 році підлягало щепленням проти дифтерії та правця по лікарні 35129 осіб, потреба вакцини становила 38640 доз.

Отримано по державним поставкам наприкінці року (у вересні та листопаді 2016 року) 26400 доз. Протягом року закуплено 4800 доз АДП-М, в т.ч.1800 доз – за бюджетні кошти, 3000 доз – за позабюджетні.

Забезпеченість вакциною становила  31200 доз – 80,7% від річної потреби.

Станом на 01.01.2017 року було використано 13475 доз, тобто 43,1%, річний план щеплень було виконано лише на 36,0% (по місту цей показник становив 24,5%).

У 2017 році план щеплень проти дифтерії та правця по лікарні становить 22217 осіб, потреба анатоксина – 24440 доз.

Залишок вакцини на 01.01.2017 року – 17725 доз. Забезпеченість вакцин становить 72,5%.

За 4 місяці поточного року використано 5751 дозу вакцини (31,1%), щеплено 5653 особи. План щеплень виконано на 25,4%. По місту Херсону використання вакцини становить 22,2%, виконання плану щеплень – 16%.

План щеплень медичних працівників проти вірусного гепатиту В виконано на 100%. В 2017 році підлягало щепленню проти вірусного гепатиту В 20 медичних працівників лікарні. Вакцина ще не закуплена, щеплення не розпочато.

В лікарні забезпечена своєчасна антирабічна допомога при укусах тварин. На протязі поточного року забезпеченість антирабічними препаратами достатня. Станом на 01.04.2017 запас вакцина «Рапіпур» – 33 дози.

Згідно діючого наказу заплановано підготовку медичних працівників, які задіяні в організації та проведенні щеплень. З травня по вересень заплановано проведення семінарів по організації та техніці проведення щеплень, надання медичної допомоги при невідкладних станах, з отриманням допуску до роботи.

Під постійним контролем заходи по забезпеченню «холодового ланцюга» при транспортуванні, зберіганні та використанні ІБП.

Trackback from your site.

Leave a comment

63