Відбулась конференція на тему: «Вірусні гепатити: проблеми, досягнення, перспективи».

Written by admin on . Posted in Останні події

24.05.2017 р. о 08:00 у конференц-залі  КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» відбулась  конференція для лікарів терапевтів на тему:

«Вірусні гепатити: проблеми, досягнення, перспективи».

Доповідали:

Демедюк Ольга Іванівна, лікар-інфекціоніст поліклініки №1, міський інфекціоніст;

Єрохіна Альона Олександрівна , лікар – інфекціоніст поліклініки №2.

Ольга Іванівна відзначила,  що проблема вірусних гепатитів, як і раніше, залишається однією з центральних для охорони здоров’я всього світу і України. Значний обсяг нової інформації визначає необхідність її узагальнення і співвідношення з уже відомими і раніше сформульованими положеннями про вірусні гепатити.

Безсумнівно, невеликий обсяг конференції не дозволяє розглянути більшість проблем, що стоять перед науковцями і фахівцями практичної охорони здоров’я. Виходячи з цього, ми не ставимо перед собою таке завдання. Тим не менш, нам здається важливим приділити увагу деяким новим даними, що дозволяє розширити уявлення про ситуацію, котра складається у вивченні та профілактиці вірусних гепатитів.

Основні питання, розглянуті на конференції:

– Частий розвиток після перенесеного гострого захворювання хронічного гепатиту, цирозу печінки та первинного раку печінки. Особливо високий рівень хронізаціїї, пов’язаний з інфікуванням ВГС – до 85%. Первинний рак печінки і цироз печінки є однією з центральних проблем багатьох країн світу.

– Значні соціальні проблеми, пов’язані з вірусними гепатитами. Крім прямих економічних втрат, що виникають з необхідністю виділення гігантських коштів на лікування та профілактику цих інфекцій, у хворих з вірусними гепатитами може виникати психологічна дезадаптація. Вона багато в чому визначена агресивною рекламною компанією виробників лікарських препаратів, спрямованої на отримання максимального прибутку.

Сучасний період боротьби з вірусними гепатитами характеризується:

– Етіологічною розшифровкою більшості випадків гострого та хронічного гепатиту. Ідентифіковано 9 гепатотропних вірусів гепатитів: A, B, C, D, E, G, TTV і SENV, NFV.

– Використанням високочутливих і специфічних методів виявлення антигенів, антитіл і нуклеїнових кислот вірусів, відповідальних за розвиток гепатитів;

– Накопиченням нових даних з епідеміології гепатитів та їх молекулярної епідеміології.

– Впровадженням вакцин проти гепатиту В в національні календарі щеплень, вакцинація новонароджених.

– Отриманням нової інформації про реплікацію гепатотропних вірусів в патогенезі захворювань, що викликаються ними; розробкою нових лікарських препаратів і схем лікування.

Альона Олександрівна розповіла про питання сучасного погляду на проблеми вірусних гепатитів, розповсюдженість у світі. Нагадала лікарям особливості клініки гепатитів, що найбільш розповсюджені у нашому регіоні.

 

Trackback from your site.

Leave a comment

61