Про гармонічну гру «оркестру в організмі» подбає ендокринолог

Written by Админ on . Posted in Останні події

Ендокринна система в організмі, як оркестр, де ендокринні клітини, що продукують різні гормони, як інструменти, в кожного з яких своя партія. Як в оркестрі, втрата будь-якого інструменту призведе до зменшення повноти і краси звучання симфонії, так і в організмі, випадіння функції ендокринної залози порушить функціонування всього організму. Однією із найважливіших в організмі по праву називають щитовидну залозу, по простому її порівнюють зі щитом, що стоїть на заваді всім негараздам. І, на жаль, нерідко вона у своїй роботі дає збій.
У лікарні ім.Є.Є.Карабелеша таким хворим допомагає підтримувати, а то і відтворювати, їх якість життя героїня сьогоднішньої розповіді ендокринолог Мельник Світлана Олександрівна.


Доводиться констатувати той факт, що за останні роки кількість пацієнтів з патологією шитовидної залози виросла в рази. Приміром, на кінець першого кварталу поточного року у Суворовському районі м.Херсона їх кількість склала 2064 людини. Серед них на першому місці хворі, які користуються замісною підтримувальною терапією пожиттєво, на другому – хто пережив операцію, а на третьому – з діагнозами вузловий зоб і рак.

Але як стверджує лікарка, ця цифра не зовсім відповідає дійсності. До статистики ввійшли тільки обстежені люди, а скільки таких, які так і не прийшли до спеціаліста?! Проблема йодного дефіциту є актуальною загалом у державі, оскільки не існує територій, на яких населення не зазнавало б ризику розвитку йододефіцитних захворювань. Тож і Херсон не виключення.


Мельник Світлана дуже любить свою роботу і приділяє багато уваги пацієнтам. Роз’яснює суть проблеми зі здоров’ям, розповідає про наслідки нелікування і як може змінитися життя, якщо дотримуватися порад лікаря. Для цього проходять відповідні обстеження, потім лікар призначає лікарські препарати, складає раціон харчування і графік фізичної активності. Така робота в ендокринолога.
До того ж і психологом доводиться бути, особливо у випадках, коли є потреба перевести пацієнта на ін’єкційне лікування. Та Світлана – оптиміст і її це не лякає. Погодьтеся, перші враження навіть від зовнішності лікаря мають неабияке значення. А тут заходиш до гарного кабінету (торік ремонт зробили), а тебе зустрічає така красуня: з посмішкою, непідробною увагою. Так відбувається, коли лікар на своєму місці і по-справжньому любить свою професію.


Коли ще навчалася в Запорізькому медичному університеті, її цікавила ендокринологія, але по закінченню вузу практикувати почала терапевтом. Тож досвід спілкування з різними категоріями пацієнтів чималий. Щоправда, був у житті такий період, коли хотіла піти з медицини. Однак, дуже вдячна генеральному директорові лікарні Малицькій Аллі Павлівні, яка поговорила з дівчиною і мудро переконала не поспішати, а чинити виважено. Незабаром Світлана Олександрівна перекваліфікувалася і вже з серпня 2016 року розпочала свою медичну діяльність ендокринологом. На той час в поліклініці №2 цілий місяць не було такого фахівця, тож тут на неї чекали з великим нетерпінням.
Медицина в її житті – це скоріш втілення мрії її мами,- поділилася мотивами вибору професії Світлана. – У самої не склалося, а коли думали який життєвий шлях обрати доньці, то порадила таку безмежно цікаву галузь як медицина. До речі, чоловік у Світлани Олександрівни також медичний працівник. А оскільки він з Вінницької області, то під час відпустки та вихідних вивчають крім краси таврійського краю і прекрасну Вінничину. Привчають до подорожей і 9-річного сина Владислава.


Найгарнішими для себе місцями, де вдалося побувати, героїня вважає Рим та озеро Комо в Італії, а також Червоне море в Єгипті. Та це на сьогоднішній день, бо є й інші плани на подорожі. Гадаю, люди які люблять знайомитися зі світом і милуватися його різноманітними принадами, насичуються гармонійною красою і збагачуються. У них інший внутрішній світ, бачення світу навколо себе і оточуючих людей – однозначно.


Під час спілкування зі Світланою Олександрівною намагалася зрозуміти, для кого більше потрібна її допомога – для чоловіків чи жінок?
– Для кожної людини, незалежно від віку і статі,- відповіла ендокринолог. – Хоча хочу зауважити, що серйозна значущість проблеми для жінок полягає в тому, що нестача йоду негативно впливає на їх репродуктивну систему, а тому значною мірою визначає загальний потенціал здоров’я жінки.
До обов’язків ендокринолога входить і лікування хворих на цукровий діабет. Разом із пацієнтами з патологіями щитовидної залози під наглядом лікаря знаходиться близько семи тисяч чоловік. Зокрема, 99 «інсулінових» пацієнтів, які приходять за рецептами на препарати. Тож у роботі ендокринологу допомагають дві медсестри, яким вона завдячує за розуміння, злагодженість у роботі.


А в цілому за таку організовану роботу дякують і самі пацієнти. Ось такий букетик з мила подарувала одна з пацієнток. Приємно.


За своєю сутністю Мельник Світлана швидка, активна, не любить відкладати справи на потім і керується життєвим принципом: якщо не я, то ніхто! І хоч навантаження в роботі чимале, вона не засмучується.
– Справимося, інакше і бути не може. Головне, щоб люди пам’ятали: щитоподібна залоза – найбільший орган внутрішньої секреції організму людини і без її гормонів або їх нестачі неможливий нормальний розвиток жодної функціональної системи організму. Тож херсонці повинні уважніше ставитися до свого стану здоров’я, своєчасно обстежуватися, виконували призначення лікаря по вживанню необхідних препаратів і поверталися до здорового життя,- резюмувала вона.

Trackback from your site.

Leave a comment

69