День меланоми

Written by Админ on . Posted in Останні події

В 2009 році пройшов перший День меланоми в Україні, коли лікарі- волонтери проводили огляд пацієнтів та спілкувалися зі ЗМІ. В 2012 році захід досяг  всеукраїнського маштабу. За сім років (2009- 2015 рр.) було оглянуто 140608 людей, серед яких було виявлено 546 випадків меланоми. Діагностика збільшилась  на 10%, це десятки сотень тисяч людей, котрі зберегли своє здоров’я. Смертність за 7 років після проведення днів меланоми скоротилася на 12%.

В цьому році День меланоми пройшов 22 квітня, зараз підводяться підсумки. По всій країні в медичних закладах був проведенний День відкритих дверей, коли кожен бажаючий без попереднього запису та документів міг обстежити родимки та шкіру на наявність новоутворень. Пацієнти, в котрих були виявленні захворювання, були скерованні до подальшого обстеження та лікування до фахівців. Так як меланома одна із найбільш небезпечних злоякісних пухлин, нагадуємо про необхідність самообстеження родимок та “правило АКОРДУ”- за першими літери кожного з ознак переродження. Ці ознаки слід знати кожній людині, яка дбає про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких.

Асиметрія. Уявіть собі, що проводите через родимку вісь. Асиметричну родимку не вдасться “розділити” на дві рівні частини.

Край. Сигналом небезпеки може служити відсутність чіткого, рівного краю родимки. При злоякісному переродженні край родимки може ставати зубчастим, рваним.

Окраса. Колір родимок варіюється я від білого до темно-коричневого. Головне – щоб він був однорідним. Якщо в забарвленні є різнокольорові вкраплення: наприклад, на світлій родимці проступають чорні точки або на темній поверхні виникають прожилки червоного, сірого, синього відтінків – швидше за все, з родимкою не все гаразд.

Розмір. Чим більший розмір родимки, тим вище ризик її переродження. У чорні списки потрапляють пігментні плями, діаметр яких ширше 6 мм. Хоча і маленький діаметр (1-2 мм) зовсім не виключає можливості розвитку пухлини. Озбройтеся лінійкою і виміряйте діаметр родимки, яка вас турбує. Вимірювання будуть потрібні також для визначення наступного параметра.

Динаміка. Сигналом тривоги можуть бути будь-які зміни у звичній для вас картині: наприклад, родимка збільшилася в розмірі, стала товщою, темнішою або світлішою, почала кровоточити або на її поверхні утворилася шкірочка. Вас повинні насторожити також свербіж, печіння, поява тріщин і лущення, поколювання і напруга в області родимок. Особливу увагу приділяйте родимкам, які розташовуються на травмонебезпечних ділянках шкіри: на волосяній частині голови, на підошвах ніг і ін ..

Якщо з’явились будь-які зміни родимки, то обов’язково зверніться до фахівця, аби своєчасно обстежитися та при необхідності пролікуватися.  Зичимо вам здоров’я!

 

Лікар – дерматовенеролог поліклініки №1 КЗ “ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша” Новік І.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61