Обласне показове тренувальне навчання з локалізації осередку хвороби, яка викликана вірусом Ебола

Written by admin on . Posted in Останні події

25 листопада 2014 р. на базі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» проведене обласне показове тренувальне навчання з локалізації осередку хвороби, яка викликана вірусом Ебола, в якому прийняли участь: Бондарева Л. В. – заступник директора Департаменту охорони здоров’я – начальник управління з організації медичної допомоги населенню, Безкровний В.І. – начальник Головного управління Держсанепідслужби у Херсонській області, головний державний санітарний лікар Херсонської області, Панкратов С. М. – головний позаштатний інфекціоніст  Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації, Малицька А.П. – головний лікар КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша», головні лікарі міських та центральних районних лікарень, центрів ПМСД, заступники головних лікарів з медичної допомоги, інфекціоністи, керівники та лікарі-епідеміологи відокремлених структурних підрозділів Головного управління Держсанепідслужби у Херсонській області та ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

ebola1

В конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» відбулась демонстрація навчального фільму, в якому показані всі етапи дій при виявленні у хворого підозри на захворювання лихорадкою Ебола, а також правила вдягання захисного костюму і способи уникнення зараження.  Тренінг організовано згідно із постановою спільного засідання Президії НАМН, керівного складу Міністерства охорони здоров’я України та Державної санітарно-епідеміологічної служби України від 24.10. 2014 р. №10/1 «Про невідкладні заходи по запобіганню занесення та розповсюдження в Україні хвороби, викликаної вірусом Ебола», «Комплексним планом по санітарній охороні території області від заносу і розповсюдження карантинних інфекцій на 2011-2015 рр.».

Метою навчання є підготовка медичних працівників області для роботи у вогнищі хвороби, яка викликана вірусом Ебола.

ebola2

Актуальність даної проблеми обумовлена:

  1. Можливістю епідемічного поширення із природних вогнищ (країни Африки) на інші континенти за рахунок міграції населення. Інкубаційний період складає 2-21 день (період з моменту зараження до моменту появи симптомів хвороби), що дозволяє здійснювати подорожі на дальні відстані.
  2. Лихоманка Ебола відноситься до карантинних інфекцій, тобто є високозаразною, у зв’язку із чим дуже важливе значення в запобіганні поширенню інфекції надається санітарно-епідеміологічним заходам.
  3. Швидкість розвитку симптомів хвороби, тяжкість її проявів, а також висока летальність ( 50-90%) ставить хворобу на провідне місце серед причин смерті від епідемій і вимагає термінових лікувальних заходів при первинному виявленні хворого.

ebola3

Відпрацьовування практичних навичок та оперативного плану дій при виявленні хвороби Ебола стало дуже корисним для фахівців медичної галузі.

Головний інфекціоніст
УОЗ міської ради Демедюк О.І.

 

Trackback from your site.

Leave a comment

63