Міський інсультний центр. 10 років з любов’ю до людей.

Written by Админ on . Posted in Останні події

Поширеність судинних захворювань у світі та їх соціально-медичні наслідки сьогодні є глобальною проблемою. Маючи тенденцію до постійного зростання, вони призводять до збільшення смертності, інвалідності та значного погіршення якості життя хворих. У структурі судинних захворювань головного мозку провідне місце посідають мозкові інсульти (МІ), які є однією із найчастіших причин інвалідизації та смертності населення планети.

Розроблена європейська стратегія щодо лікування інсультів, затверджені основні положення  організації служби допомоги хворим з інсультом, лікувальна тактика в гострий період інсульту, методи профілактики , постінсультна реабілітація, оцінювання клінічних наслідків і оцінка якості.

Протягом останніх років в Україні звертається значно більше уваги на організацію надання допомоги хворим на гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК): створена громадська організація «Національна асоціація боротьби з інсультом», відкриваються регіональні неврологічні судинні центри. В зв’язку з цим 01.01.2006 році на базі стаціонару КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» було створено  міське відділення для лікування пацієнтів з гострою судинно-мозковою патологією. Наш центр спеціалізований і він в змозі надавати високоякісну невідкладну допомогу не тільки мешканцям міста але і області.

Інсультний центр являє собою комплексне відділення для лікування в гострому і підгострому періодах інсульту, в якому пацієнти знаходяться з першої доби та отримують терапію, що включає реабілітаційні заходи впродовж декількох тижнів.

З моменту створення, відділення було укомплектоване мультидисциплінарною командою спеціалістів: невропатологи: зав.відділенням – Заєць С.С., ординатори: Проценко О.Б, Карпенко Л.В., Гостєва Г.В., Наумич В.В., Перепросова В.В., Івасюк В.С.,Мотова М.Г. нейрохірург – Турченко А.І., кардіолог – Букіна Г.В.,  гінеколог – Шевчук Л.К.,  психотерапевт – Арбузова С.М.,  терапевт – Фядіна Н.В., лікар та інструктори ЛФК.

Крім цього, важливою складовою частиною бригади, являються спеціально підготовлені медичні сестри та молодші медичні працівники, які володіють навиками надання медичної допомоги  на різних етапах лікування  пацієнтів з інсультом на чолі з старшою медичною сестрою Ляшко К.С..

1

Завідуючий відділення : С.С. Заєць

2

Старша медсестра: К.С. Ляшко

В умовах міського інсультного центру  пацієнтам надається сучасна етіопатогенетчна терапія при гострих порушеннях мозкового кровообігу: тромболізис при ішемічних інсультах, оперативне лікування геморагічних інсультів. З перших діб перебування у відділенні розпочинаються активні реабілітаційні заходи. У відділенні працюють досвідчені та  висококваліфіковані медичні працівники, які використовують для лікування досвід та методи провідних клінік країн СНД та зарубіжних держав.

Структура відділення:

  • блок інтенсивної терапії;
  • палати цілодобового моніторингу;
  • одномісні палати комфортного перебування;
  • палати для учасників Великої Вітчизняної Війни;
  • зал ЛФК з необхідним реабілітаційним обладнанням;
  • санітарна кімната і коридори обладнані поручнями для комфортного пересування пацієнтів.

 

3 4

Ординатори інсультного центру: Проценко О.Б., Карпенко Л.В., Гостєва Г.В., Турченко А.І.

Реально знизити летальність і поліпшити функціональні наслідки інсульту дозволяє впровадження в практику наступної нової стратегії, що передбачає:

  • ранню (у першу добу) і надранню (у перші години захворювання) госпіталізацію абсолютної більшості хворих інсультом, застосування методів нейровізуалізації (КТ, МРТ, дуплексного сканування судин головного мозку, які працюватимуть цілодобово на базі лікарні). Це дає можливість рано розпочати загальні і спеціальні лікувальні заходи і знизити кількість ускладнень;
  • інтенсивну терапію в гострому періоді проводити згідно прийнятих стандартів і алгоритмів на основі доказової медицини (підтримка життєво-важливих функцій з перших годин захворювання, адекватна гідратація, харчування, хірургічне лікування хворих з геморагічним та ішемічним інсультом). При цьому вдається не тільки знизити летальність, головним чином за рахунок зменшення частоти і складності ускладнень, але і поліпшити функціональні наслідки захворювання;
  • мультидисциплінарний підхід (праця бригади лікарів: невропатолог, нейрохірург, реаніматолог, кардіолог, терапевт) при організації допомоги при інсульті, також активну ранню і спадкоємну реабілітацію хворих, цілеспрямоване відновлення їх функціональних можливостей.

Очікувані результати:

  • знизити кількість ускладнень, летальність, а також зменшити витрати на медикаментозне лікування;
  • покращити функціональні наслідки, зменшити потребу в повторній госпіталізації і тим самим витрати по догляду за хворим;
  • навчити пацієнта та його рідних методам відновлення, догляду і вторинної профілактики інсульту, що значно знижує рівень емоційних та фізичних перевантажень в родині і може зменшити кількість повторних інсультів.

 

5 6

Будні інсультного центру

Основна мета європейської стратегії щодо ведення інсульту заключається в забезпеченні всіх хворих з інсультом у Європі доступом до безперервного циклу допомоги, починаючи з інсультних відділень в гострому періоді і відповідних заходів щодо реабілітації та вторинної профілактики.

Сподіваємося що десятирічний досвід роботи з хворими на інсульт допоможе врятувати ще не одне життя.

Наша основна мета – це максимальне відновлення втрачених функцій пацієнта та його  швидке одужання !

Підготував Завідуючий МІЦ, лікар –невропатолог: С.С. Заєць

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61