Лікування пацієнтів із захворюванням печінки: від поліпшення роботи гепатоцита до клінічного результату

Written by admin on . Posted in Останні події

25.10.2017 року о 8.00 відбулася терапевтична конференція для лікарів КЗ “ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша” на тему: «Лікування пацієнтів із захворюванням печінки: від поліпшення роботи гепатоцита до клінічного результату». Проводила районний терапевт Толоконнікова Віра Григорівна. Головний доповідач – к.м.н., доцент кафедри внутрішніх хвороб Запорізького держаного медичного університету – Свістун Сергій Іванович. На високому професійному рівні доповів про механізми розвитку хвороб печінки, синдроми ураження печінки та трактування біохімічних лабораторних досліджень. Було наголошено про неспецифічність симптомів (загальна слабкість, швидка втомлюваність) ураження печінки, тому більше уваги треба приділяти біохімічним показникам.

Перспектива в прогнозах перебігу захворювань печінки залежить від багатьох причин, в тому числі від аргументованої диференціальної діагностики та своєчасної оцінки біохімічних змін при гепатитах.

Покращення пронозу хронічних захворювань печінки, попередження прогресування також залежить і від правильного лікування.

За даними наукових досліджень ефективне лікування цієї патології потребує тривалої терапії, яка зазвичай складає місяць-півтора, потім курсами. Без належного лікування тканина печінки руйнується, а на її місці утворюється рубцева тканина – фіброз – або цироз.

Зберегти здоров’я печінки дуже важливо. І починати необхідно перш за все з дотримання здорового способу життя та здорового харчування.

Медикаментозне лікування програмує та проводить лікар. За ініціативи Української гастроентерологічної асоціації, Української Асоціації сімейної медицини, Асоціації інфекціоністів України – створена програма підтримки пацієнтів «Разом». Метою якої є сприяння дотримання пацієнтами схеми та курсу призначеної лікарем терапії. Програма дає змогу отримати 30% знижку на лікарський засіб, який виписав лікар та який включений в програму.

Отже, якщо виникли проблеми з печінкою, треба звернутися до лікаря.

Trackback from your site.

Leave a comment

71