Ініціатива Angels – поліпшення медичної допомоги та освіти щодо інсульту.

Written by Админ on . Posted in Останні події

15 листопада 2017 року в КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є. Карабелеша» консультанти ініціативи Angels  Питер Ерделий та Лев Приступюк провели симуляційне тренування персоналу лікарні по прийому пацієнта з підозрою на інсульт. Консультанти ознайомились з протоколом лікування хворих на інсульт в Міському інсультному центрі, відвідали неврологічне, реанімаційне та приймальне відділення лікарні. Вони були дуже задоволені організацією роботи, рівнем підготовки і кваліфікацією наших лікарів та медсестер.

Ініціатива Anqels — це формування спільноти більше ніж 1500 інсультних центрів та лікарень, де готові лікувати інсульт, працюючи кожного дня над тим, щоб покращити якість лікування кожного пацієнта. Мета Anqels –  збільшити кількість лікарень, готових до надання належної медичної допомоги  хворим з інсультом та оптимізувати стандарти лікування в усіх існуючих інсультних центрах.

З 2015 року Європейська організація інсульту започатковувала 5-річний проект з метою поліпшення медичної допомоги та освіти щодо інсульту у Східній Європі (за статистикою, гострий інсульт – третя причина смертності в ЄС). Нині цей проект імплементується в 11 країнах Європи. Проект досить гнучкий і може як стати частиною існуючих програм у тій чи іншій країні, так і бути самостійним проектом, спрямованим на зниження ризиків, пов’язаних із гострим інсультом.

“Реалізація проекту в Україні дозволить пацієнтам з інсультом отримувати лікування на однаковому рівні з будь-якою країною Європи, – каже Лев Приступюк. – Ми ставимо перед собою дві мети: покращити надання допомоги у вже існуючих лікувальних закладах та створити нові відділення для пацієнтів. Наше головне завдання – поліпшити якість життя після інсульту. Є світовий стандарт –  правило “золотих 60 хвилин” – максимальний час на те, щоб пацієнт з гострим інсультом був доправлений у лікарню, було встановлено діагноз і визначено тактику лікування. У Європі намагаються зменшити цей показник до 45 хвилин. Ми також повинні використовувати європейські настанови. Наразі ж мало котрий вітчизняний медичний заклад спроможний надати невідкладну допомогу пацієнту упродовж “золотих 60 хвилин”. Тому нині завдання української медицини – хоча б досягти статусу лікарень, готових у будь-який момент приймати хворих з інсультом”

Ініціатива ANGELS планує охопити всі регіони нашої країни та запровадити європейські стандарти з надання медичної допомоги щонайменше в 250 лікарнях, котрі зможуть забезпечувати висококваліфіковану допомогу пацієнтам. А загалом – у рамках всеєвропейського проекту – заплановано створити спільноту із щонайменше 1500 інсультних центрів, які щоденно працюватимуть над покращенням якості лікування кожного пацієнта з інсультом у Європі. Досягти цієї мети мають до травня 2019 р.

Підготувала Раковська І.В.
Організаційно-методичний відділ

Trackback from your site.

Leave a comment

71