Інформація для медичних працівників

Written by admin on . Posted in Останні події

Лист Головного управління Держсанепідслужби України у Херсонський області від 08.08.2014   №   04-01/18-889_

Про епідемічну ситуацію з поліомієліту в світі

Згідно листа Державної санітарно-епідеміологічної служби України інформуємо про епідемічну ситуацію з поліомієліту в світі.

За інформацією, що розміщено на офіційному веб – сайті ВООЗ, з Камеруну було повідомлено про сім випадків ДПВ із Західного, Північно – західного, Центрального районів і району Адамова. Випадки паралічу реєструвались у період з 1 жовтня 2013 року по 31 січня 2014 року. Через триваючу циркуляцію поліовіруса в Камеруні, недоліків в епіднагляді, а також надходження вразливих груп біженців із Центральноафриканської Республіки ВООЗ підвищило рівень оцінки міжнародного поширення поліовіруса з Камеруна до дуже високого.

Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що у зв’язку із серйозною загрозою поширення поліомієліту з регіону Центральної Африки, Урядом Республіки Камерун з червня по грудень 2014 року запроваджено тимчасову рекомендацію мати щеплення проти поліомієліту для громадян, які подорожують до Камеруну. Вказані заходи вживаються на виконання рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Станом на 16 липня 2014 року Екваторіальна Гвінея повідомила про реєстрацію п’яти випадків дикого поліовіруса типу 1 (ДПВ1) з настанням паралічу в період з 28 січня по 3 травня 2014 року. Генетичний аналіз збудника вказує на те, що ці випадки пов’язані з нинішнім спалахом у Камеруні. В країні було розроблено національний план надзвичайних дій у відповідь на спалах поліовіруса, проведено три загальнонаціональні компанії вакцинації проти поліомієліту бівалентною пероральною полівакциною (БОПВ). На період з середини липня по середину серпня 2014 року заплановано ще дві загальнонаціональні компанії БОПВ.

У випуску новин ВООЗ про спалахи хвороб від 25.06.2014 року зазначалось, що 18.06.2014 року Бразилія повідомила про те, що в пробі, відібраної в березні 2014 року з каналізації у Міжнародному аеропорту Виракопос у штаті Сан  Пауло, виявлено ДПВ1. Генетичний аналіз показав схожість цього вірусу з тим вірусом, який у цей час циркулює в Екваторіальній Гвінеї. Подальші проби у Бразилії не дали позитивного результату, а також не було виявлено випадків паралітичного поліомієліту.

Згідно з тимчасовими рекомендаціями в рамках Міжнародних Мехіко – санітарних правил (ММСП), які було оголошено Генеральним директором ВООЗ 5.05.2014 року, Екваторіальна Гвінея вважається країною вивозу поліовіруса. Тому, ця країна працює над тим, щоб усі іноземці, що перебувають у країні тривалий час (більше 4 тижнів) та особи, які здійснюють міжнародні поїздки, одержали додаткову дозу полівакцини в період від 4 до 12 місяців до виїзду.

Таким чином, враховуючи ускладнення епідемічної ситуації з поліомієліту в світі, пропонуємо зазначену інформацію довести до відома медичних працівників та серед населення, які мають наміри виїжджати в регіони Центральної Африки та Екваторіальну Гвінею.

Враховуючі викладене, прошу забезпечити виконання Плану заходів щодо підтримки Українського статусу країни, вільної від поліомієліту, затвердженого наказом МОЗ України від 20.05.2014 року №341 та затверджений спільний наказ Херсонського міського управління Держсанепідслужби та Управління охорони здоров’я Херсонської міської ради міський від 27.06.2014 року №157/165 «Про затвердження міського плану заходів щодо підтримки Україною статусу країни, вільної від поліомієліту» розроблений згідно наказу МОЗ України від 20.05.2014 року №341 «Про затвердження Плану заходів щодо підтримки Україною статусу країни, вільної від поліомієліту» та спільного наказу Головного управління Держсанепідслужби в Херсонській області та Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації від 16 червня 2014 №280/56 «Про затвердження обласного Плану заходів щодо підтримки Україною статусу країни , вільної від поліомієліту».

Також вимагаємо взяти до відома та організації виконання наказ МОЗ України від 04.06.2014 року №383 «Про організацію проведення додаткових заходів при ускладнення епідемічною ситуації з полімієліту».

При цьому зосередити особливу увагу на забезпеченні:

– обліку та своєчасної госпіталізації хворих з підозрою на гострий в’ялий параліч (ГВП), збору повного епідеміологічного анамнезу, комплексному вірусологічному обстеженні всіх виявлених хворих у встановлені терміни;

– відповідного нагляду за станом здоров’я осіб, що перетинають державний кордон;

– посилити санітарно-просвітницьку роботу серед населення щодо профілактики захворювання на поліомієліт, особливо що перетинають державний кордон.

Trackback from your site.

Leave a comment

69