ГРИП, ПНЕВМОНІЯ – 2016

Written by Админ on . Posted in Останні події

Початок нинішнього року виявився надзвичайно складним для мешканців Півдня та Центру України. Після новорічних свят до стаціонарів лікарень нашого міста та області почали масово госпіталізовуватись пацієнти у важкому та вкрай важкому стані з первинним діагнозом «2-стороння пневмонія, ІІІ-IV клінічної групи». Подібна ситуація спостерігалась у Одесі та Одеській області, Києві, Вінниці та інших містах і областях нашої держави. Ці події відбувались на тлі щоденного зростання кількості людей, які захворіли на гостру респіраторні вірусну інфекцію (ГРВІ).

Паніки серед лікарів не було, але ситуація дуже нагадувала події жовтня-листопада 2009 року, коли причиною захворювань людей був пандемічний грип А Н1N1 (Каліфорнія, свинячий грип) та важкі ускладнення у вигляді вірусних пневмоній. За різними даними, в Україні, більше в західних областях, в той період померло близько 300 осіб, на жаль, серед них було багато медичних працівників, які працювали у епідемічних вогнищах. Наступний рік також був складним: за даними МОЗ України, в 2010 році від ускладнень грипу померло 292 людини.

Період 2011-2015 р.р. був більш «спокійним» у цьому відношенні, але початок 2016 року ознаменувався зазначеними вище подіями. Історія повторюється.

Знову ж таки, за даними прес-служби МОЗ України, станом на 29 січня, далі цитата: «З початку епідемічного сезону, за оперативними даними, зареєстровано 155 лабораторно підтверджених летальних випадки від грипу, з них – 2 дітей віком до 17 років та один летальний випадок серед вагітних. За медичною допомогою своєчасно звернулася лише третина померлих. Жоден із них не мав щеплень проти грипу. Найбільша кількість летальних випадків в Одеській області – 32, у Вінницькій – 13, Запорізькій – 12, Рівненській – 11».

Традиційно, як серед медичної спільноти, так і у пересічних громадян досить часто виникають питання: чому в ХХІ столітті люди так масово хворіють та вмирають від грипу, пневмонії. Спробую дещо з`ясувати.

Власне, що ж нині відбувається?

Звичайно, ще не час робити висновки, але вже зараз, на прикладі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша», можна зробити деякі узагальнення.

Щорічно у стаціонарі нашої лікарні лікується біля 300 пацієнтів з діагнозом «Пневмонія»: 2007 рік – 237 чоловік, 2008 – 257, 2009 – 345, 2012 – 252, 2013 – 307, 2014 – 292, 2015 – 301.

За січень-місяць нинішнього року у стаціонарі лікарні проліковано більше 105 пацієнтів з діагнозом «Негоспітальна пневмонія», 20 з них з найважчими проявами, що відносяться до IV клінічної групи, проліковані та продовжують лікуватись у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії (ВАІТ), у 4-х пацієнтів первинне вірусологічне дослідження на грип було позитивним.

Для довідки: щорічно, за період 2008 – 2015 рр. у ВАІТ лікувалось від 17 (2010, 2012) до 40 (2009) пацієнтів з діагнозом «Пневмонія IV клінічної групи», з них померло: найбільше у 2009 році – 8 чоловік, в більш «спокійні» роки ця цифра коливалась від 2 (2010, 2014) до 5 (2011). На жаль, як і у інших лікувальних закладах міста та області, нинішнього року і у нас не обійшлось без летальних випадків: не дивлячись на заходи інтенсивної терапії, які регламентовані відповідними протоколами МОЗ України, двох пацієнтів нам не вдалось врятувати.

20 січня поточного року відбулась загальнолікарняна конференція лікарів нашої лікарні, де були розглянуті основні питання діагностики, терапії та інтенсивної терапії при грипі, ускладненнях грипу, пневмонії.

До речі, питання оголошення епідемії, вірусологічна ідентифікація збудника захворювання, формулювання остаточного діагнозу, вибір оптимального методу лікування, призначення антивірусних препаратів, підбір найефективніших схем антибактеріальної терапії є дуже і дуже непростими.

Знову трохи статистики відносно пацієнтів, що лікувались і лікуються цьогоріч у ВАІТ з діагнозом «Пневмонія»:

  • термін звернення за медичною допомогою від 5 до 10 діб з початку захворювання;
  • шляхи госпіталізації: через поліклініку – 14 чол., самостійне звернення у стаціонар – 1 чол., карета «Швидкої медичної допомоги» – 5 чол.;
  • за гендерним складом: 14 пацієнтів – чоловіки, 6 – жінки;
  • вік пацієнтів: від 32 до 75 років, усі пацієнти соціально адаптовані;
  • 17 пацієнтів з 20 (85,00%) мали надлишок ваги 2-4 ст.;
  • у жодного з 20 пацієнтів не було щеплення проти грипу.

Таким чином, навіть цей невеликий статистичний матеріал свідчить про те, що групою ризику  є чоловіки молодого, середнього та старшого віку, які мають зайву вагу: індекс маси тіла (ІМТ) від 30 і вище, які надто пізно звертаються за медичною допомогою та вчасно не роблять вакцинацію проти грипу.

Автор цих рядків навмисне мало вживає медичних термінів та має надію, що цю інформацію прочитають наші громадяни. Про заходи профілактики у ЗМІ сказано дуже багато.

Яка ситуація нині в лікарні?

КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша», лікарня із 100-літнім досвідом, має найцінніше – потужний та досвідчений колектив медичних працівників стаціонару та поліклінік. В часи складних випробувань, якими стала нинішня ситуація, що пізніше була офіційно оголошена епідемією грипу, лікарі, середній та молодший медперсонал нашої лікарні працював злагоджено та професійно.

Величезне навантаження з честю витримало приймальне відділення на чолі із завідуючою Побер О.Л. Адже навіть в епідперіод по грипу, який був оголошений пізніше, в лікарні продовжувались планові та ургентні оперативні втручання, продовжувалась госпіталізація пацієнтів з іншими захворюваннями. Інтенсивно працювали в цей період клінічна лабораторія (завідуюча – Чижова М.М.), рентгенологічне (завідуючий – Білецький Б.В.) та діагностичне відділення (завідуючий Загребельний М.В.).

Але найбільше «дісталось» двом відділенням.

Відділення пульмонології, де два лікарі – завідуюча відділенням Федаш І.Л. та лікар-пульмонолог Полінчук І.М., виконуючи свої основні обов`язки, а також здійснюючи безліч щоденних консультацій та оглядів пацієнтів по інших відділеннях стаціонару (куди, через завантаження профільного відділення, госпіталізувались пацієнти з пневмоніями) разом з колективом медсестер та санітарок відпрацювали весь січень на високому професійному рівні, з величезним навантаженням, коли кількість пацієнтів, які були госпіталізовані, швидко зростала. Це вимагало прийняття негайних організаційних, діагностичних та лікувальних заходів, було виявлено максимум такту при спілкуванні з пацієнтами та їхніми родичами.

Не менш напруженою була при цьому, як і завжди, робота відділення анестезіології та інтенсивної терапії (офіційна назва реанімаційного відділення). Весь колектив відділення відпрацював професійно та злагоджено. Великий обсяг роботи при цьому випав на лікаря-анестезіолога Сидорко Ю.В., який, за графіком, був денним лікуючим лікарем в палатах інтенсивної терапії відділення, відпрацювавши з величезною самовіддачею та професіоналізмом.

Уявіть ситуацію, коли під відділенням реанімації постійно знаходилось 10-15 чоловік з числа близьких родичів пацієнтів. Ці люди, різні за віком та родом занять, які читали інформацію про захворюваність  та кількість померлих від пневмоній в ЗМІ,  мережі Internet, адже перша офіційна інформація про нинішню епідемію грипу в нашій області була озвучена 14 січня. Природно, що людей мало цікавила статистика, людей цікавило життя близької людини. Скільки і яких слів потрібно було знайти лікарям-реаніматологам для того, щоб заспокоїти людей, вселити впевненість і в пацієнтів, і їхніх близьких у зцілення від тяжкої хвороби. Таке враження, що за ці три тижні ми всі стали старшими на декілька років. Як це не дивно, психологи, мабуть, знають такий феномен, і у медичних працівників, і у пацієнтів, і у їхніх родичів (за невеликим винятком) у період стресу виявились найкращі професійні та людські якості.

В кінці 2015 року адміністрацією лікарні, як виявилось, дуже своєчасно, було закуплено цілий ряд медичної апаратури, лабораторних реактивів та витратних матеріалів, які є незамінними при діагностиці та лікуванні пацієнтів з грипом та пневмоніями. Серед них: монітори для цілодобового спостереження за параметрами життєдіяльності пацієнтів, пульсоксиметри (апарати для визначення рівня насичення крові киснем), реактиви для аналізатора газового складу крові (абсолютна незамінна методика при вирішенні питання переводу пацієнта на штучну вентиляцію легень), дефібрилятори, багато витратних матеріалів.

Деякі апарати були завезені у ВАІТ 31 грудня 2015 року, а вже через кілька днів були введені у цілодобовий режим роботи. В моїй 27-річній практиці це був перший випадок, коли у відділенні реанімації одночасно лікувалось 9 пацієнтів з важкими пневмоніями (не рахуючи пацієнтів з іншими захворюваннями), які були абсолютно кисневозалежними, декільком з них одночасно проводилась штучна вентиляція легень. Але при цьому усім пацієнтам був забезпечений цілодобовий повноцінний моніторинг стану органів та систем організму, включаючи аналіз газового складу крові. Заходи інтенсивної терапії проводились у відповідності до клінічних протоколів МОЗ України та адаптованих клінічних протоколів, затверджених Департаментом охорони здоров`я Херсонської облдержадміністрації. Не просто ефективною, а такою, що рятує життя, виявилась методика неінвазивної штучної вентиляції легень, яка була впроваджена та адаптована в Україні професором Глумчером Ф.С. та професором  Дубровим С.О. (Київський Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця). Автор цих рядків, який висловлює щиру подяку цим видатним вченим за колегіальність та професійну підтримку, неодноразово спілкувався з ними в січні 2016 року і отримав надзвичайно корисні рекомендації відносно тактики інтенсивної терапії.

Ситуація в лікарні, як і завжди, була і залишається під особистим контролем головного лікаря Малицької А.П., щоденно інформація передавалась і передається до управління охорони здоров`я Херсонської міськради.

Нагороди роздавати ще зарано, але й голову попелом посипати не хочеться. Можливі нові спалахи хвороби, можливі, на жаль, й нові летальні випадки, які не так вже й рідко зустрічаються і в найрозвиненіших країнах світу.

Ця абсолютно чесна і відверта інформація наводиться для того, щоб платники податків, усі мешканці нашого міста були впевнені в тому, що медицина в Херсоні не просто існує, а має досить високий рівень. Лікарі не замовчують проблем. Вони, разом з громадськістю міста, разом з громадянами міста, яких вважають за обов`язок максимально інформувати про усі негаразди, вирішують ці проблеми.

Дозволю собі не погодитись із назвою кінокартини «Ціну життя запитай у мертвих». Мертві нічого не скажуть. Ціну життя запитай у живих. В контексті цього матеріалу – у тих, хто вилікувався від пневмонії IV клінічної групи.

Головний позаштатний анестезіолог УОЗ Херсонської міськради, завідуючий ВАІТ КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша»,  голова ХМГО «Асоціація лікарів м. Херсона», к. мед. н. Ігор Полінчук

E-mail: licar@mail.ru

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61