«Довіра», якій довіряють херсонці

Written by Админ on . Posted in Останні події

Довіра – елемент, що зв’язує все. Довіряти людям – важливо. Є багато афоризмів, які підтверджують одну єдину істину – без довіри прожити неможливо, а повноцінне життя і поготів.

Саме таку назву «Довіра» має кабінет, що працює на базі поліклініки №2 КНП «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша». Взагалі такі кабінети відкриті по всій Україні на базі медичних закладів з метою проведення тестування на наявність ВІЛ-інфекції, призначення антиретровірусної терапії; організація соціального супроводу пацієнтів, які знаходяться на АРВ-терапії; проводиться епідеміологічний моніторинг ситуації в Суворовському районі м.Херсона, а також організаційно-методична робота за питаннями профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Завідувач «Довіри» лікарні Карабелеша – Риженко Наталя Іванівна, лікар-інфекціоніст вищої категорії, яка вже тривалий час має справу з пацієнтами названої категорії і не просто відповідально і добротно виконує свої обов’язки, а з душею і по-жіночому скрупульозно. Крім неї спілкуються з хворими ще дві медсестри та лікар-дерматовенеролог. Усі з чималим досвідом.


У новому приміщенні фахівці «Довіри» оселилися з кінця березня поточного року. І непогано облаштувалися – для роботи і прийому пацієнтів створені гідні умови. У «Довіри» є окремий кабінет лікаря-дерматолога, для видачі ліків і кабінет прийому і тестування на ВІЛ-інфекцію. Приємно, що крім лікарні до цієї справи долучаються і небайдужі люди. Так, у зв’язку з епідеміологічною ситуацією COVID-19 Херсонською міською громадською організацією «Асоціація 21 століття» була надана технічна допомога для оснащення додаткового кабінету тестування та надання послуг соціального супроводу хворим на ВІЛ/СНІД за фінансової підтримки Проекту «ACCESS Pro: Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через сучасні інформаційні системи та кращий зв’язок з послугами в рамках програми PEPFAR», що впроваджувався організацією з грудня 2018 по вересень 2020 року. Нещодавно придбали шафу медичну, кушетку, холодильник, маніпуляцій ний столик, кондиціонер, дезрозчини для обробки поверхонь, рукавички, шапочки тощо. За що велике спасибі директору Асоціації Ярославу Степановичу Зятюку.


На сьогодні на антиретровірусній терапії знаходиться 835 пацієнтів з міста і області,- розповідає Наталія Риженко. – Лікування безкоштовне. Щомісяця за направленнями сімейних лікарів перевіряємо людей і виявляємо до 6 осіб хворих у поліклініці №2, яким призначається лікування. Понад 100 тестів робимо на ВІЛ.


ВІЛ-інфіковані – це закрита група людей, яка не афішує свій діагноз і кожен довіряє саме лікарю, в якого був на обліку і старається не втрачати з ним зв’язок, а йти за лікарем. Кабінет «довіра» знаходиться у поліклініці №2 на вул. Тираспільській, 62 у Херсоні і місцезнаходження досить зручне для пацієнтів. У першу чергу за рахунок транспортної розв’язки, як для херсонців, так і для приїжджих – залізничний та автовокзали недалеко.
До того ж у поліклініці можна комплексно обстежитися, а не ходити по інших медичних закладах. До послуг пацієнтів різні лабораторії, фахові профільні спеціалісти. Також є можливість досліджувати супутні патології ВІЛ-інфікованих. Більш розширено почали діагностику і лікування супутньої інфекції – вірусний гепатит. Отож, з вересня 12 пацієнтів отримують лікування і по ВІЛ, і по гепатиту С. Зручно пацієнту отримувати всі медичні послуги в одному місці.


У «Довірі» спілкування пацієнт-лікар майже родинні. Інакше і не може бути. Адже пацієнт не завжди може поділитися своєю проблемою з рідними і близькими, а довірившись, часто не отримує такої необхідної підтримки і розуміння. Тому, приходячи до кабінету «Довіри», знаходить тут як лікування для здоров’я, так і духовну підтримку. А з тими родичами, які приймають хворих такими, якими вони стали, також формуються доброзичливі стосунки. Це суттєве підґрунтя у профілактиці захворювання на ВІЛ. Деякі також охоче брали участь в облаштуванні «Довіри» – подарували власні картини, кімнатні квіти.


Деякі відвідувачі кабінету зустрічають свою долю, створюють сім’ї, народжують дітей. До речі, при правильному і відповідальному лікуванні, дітки народжуються здоровими і виростають допитливими та розумними, без фізичних відхилень. Доводиться допомагати і представникам групи нетрадиційної орієнтації – за їх бажанням їм призначають доконтактну профілактику – для тих, у кого один партнер позитивний, а інший – ні.
ВІЛ – це не вирок. З таким діагнозом можна жити повноцінним життям. Для цього і працює «Довіра» в поліклініці №2 КНП «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша». Бо довіряти людям – важливо.

Trackback from your site.

Leave a comment

71