До 30-річчя заснування поліклініки №2

Written by Админ on . Posted in Останні події

2 березня 2018 р. поліклініка  №2 КЗ «Херсонська міська клінічна  лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» (комплекс, до якого входять дитяча  поліклініка №1, стоматологічна  поліклініка та  поліклініка №2 для  дорослих)   відмічає 30-річчя з дня  свого заснування. В масштабах історії термін зовсім невеликий, але за  цей  час   нашу  поліклініку  з профілактичною або  лікувальною метою відвідали  14 млн 720 тис. пацієнтів;

  • лікарі поліклініки оглянули на   дому 2 мл 340 тис. хворих;
  • в денних стаціонарах поліклініки  проліковано 81 тис. 800 хворих;
  • в відділенні функціональної  діагностики обстежено 665 тис. осіб;
  • в Центрі амбулаторної хірургії виконано 128 тис. 589 оперативних втручань;
  • в фізіотерапевтичному відділенні отримали реабілітаційне  лікування 580 тис. хворих.

Підводячи  підсумки, ми завжди згадуємо історію і  дякуємо тим особистостям або  подіям, котрі зробили  наше  життя кращим та  залишилися  в нашій  пам’яті.

Коротко про історію проектування  та  будівництва поліклініки

В 70-80 роках минулого сторіччя йшла  інтенсивна забудова Таврійських мікрорайонів, поліклініка №1 (єдина поліклініка в  Суворовському  районі м.Херсона на  той  час), працювала  зі значним  перенавантаженням, катастрофічно  бракувало приміщень, в  одному кабінеті працювало одночасно 2-3 лікарі,  зміна  продовжувалась до 20.00. В  цей  час була розпочата реконструкція комбайнового заводу ім.Петровського.

Керівництво міста і    заводу    подали клопотання по    включенню в  реконструкцію соціальних об’єктів, у тому  числі  поліклініки. В Уряді з медичних об’єктів спочатку було затверджено тільки будівництво профілакторію. Кілька років потрібно було для переконання чиновників різних рангів в необхідності будівництва поліклініки.

Ініціатором та ідеологом будівництва потужної сучасної поліклініки був Миронов Борис Олександрович, котрий в кінці 70-х на початку 80-х р минулого сторіччя   працював   директором   Херсонського   комбайнового   заводу   ім. Петровського.

Миронов Б.О., піклуючись про здоров’я робітників заводу (а їх в різні роки було від 16 до 20 тис.) спочатку виношував ідею створення медико-санітарної частини на території заводу. На заводі в той час була невелика поліклініка, керувала роботу поліклініки Херсонська басейнова лікарня на водному транспорті (КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня»),  головний лікар Карабелеш Є.Є.

Розпорядження про будівництво поліклініки (у тому числі проект та кошторис) було затверджено в Міністерстві     тракторного та сільськогосподарського  машинобудування  СРСР  20.03.1979 р  та узгоджено рішенням Херсонської міської ради народних депутатів 19.07.1979 р. Бюрократична машина працювала в своєму темпі, тому дозвіл на початок будівництва поліклініки затверджено Виконавчим комітетом
Херсонської обласної ради народних депутатів в 1984 р.

Тривалий   час продовжувалась дискусія про територіальне розміщення поліклініки. Головному лікарю Карабелешу Є.Є. та очільникам міста вдалось     переконати керівництво заводу розмістити поліклініку поряд з територією заводу,  щоб її  мали  змогу відвідувати не  тільки робітники заводу, але їх сім’ї, ветерани  заводу та жителі м.Херсона.

Після прийняття рішення про будівництво поліклініки, почалась тривала робота по створенню проекту. Проектуванням комплексу поліклініки та профілакторію займався Російський інститут проектування (м. Москва). В узгодженні проекту приймали участь і будівельники, і лікарі, і медичні сестри (безцінний вклад завідуючого заводською поліклінікою і першого завідувача поліклініки №2 Асауляка Л.Г.) та співробітники виконкому. В результаті неодноразових тривалих відряджень в м. Москва і вивчення кількох проектів, один з них був затверджений, але виявилось, що вартість його перевищує заплановану. Управління капітального будівництва міста не мало змоги, згідно чинного законодавства, фінансувати проект. Керівництво заводу (Миронов Б.О, а потім Хортенко А.Ф.) запропонували освоїти кошти через відділ капітального будівництва заводу.

Будівництвом важливого соціального об’єкту опікувався спеціальний штаб, під керівництвом Прозорової В.В., засідання штабу проходили практично щотижня. Членами штабу були керівники заводу, представники обкому партії, виконавчої влади, головний лікар Карабелеш Є.Є. також входив до його складу. Під час будівництва поліклініки і у керівництва лікарні, і у спеціалістів санепідемслужби виникало багато питань, які потребували внесення коректив. На засіданнях штабу іноді розгортались цілі баталії, Карабелеш Є.Є. згадував, що будівельники завжди прислухались до побажань медичних працівників і вносили необхідні зміни. Прозорова В.В. пам’ятає, що інколи її, єдину жінку в штабі, просили вийти. І дискусія продовжувалась більш емоційно і не завжди літературною мовою. Але консенсус знаходили завжди.

Згідно акту робочої комісії про готовність закінченого будівництва будівлі, споруди для пред’явлення державній приймальній комісії, будівництво поліклініки почато в серпні 1984р та закінчено в грудні 1987р. 02.03.1988р комплекс «Поліклініка №2» був переданий на баланс Херсонської басейнової лікарні на водному транспорті без компенсації вартості будівництва (загальна кошторисна вартість 2 млн700тис карб) і  почав працювати в  інтересах жителів міста.

Неможливо не згадати про патріотизм співробітників лікарні. Незалежно від спеціальностей і посад, вони віддано, добросовісно і абсолютно безкоштовно працювали на будівництві поліклініки, у тому числі на «суботниках» та «недільниках», коли потрібно було вичищати кабінети від будівельного сміття, відмивати їх, укомплектовувати меблями. На II—III поверхах була «майстерня» по збору меблів, і співробітники лікарні – чоловіки (в основному лікарі) оволодівали суміжною спеціальністю – майстер по збору меблів.  Шафи, столи і інші меблі ті ж лікарі самотужки розносили по кабінетам (ліфти не були увімкнені).

В період завершальних робіт медпрацівники (в основному медичні сестрички) з 8.00 до 18.00 чергували на «своїх» поверхах, контролюючи та направляючи роботу будівельників, зберігаючи матеріальні цінності.

Роботи по благоустрою поліклініки проводились в холодну пору року і дуже доцільним був гарячий чай та печиво, який привозила в бідонах голова профкому БлизнюкТ.Г., яка згадує ті часи, як часи тісного єднання колективу – однодумців, патріотів. Не можна не згадати лікарів -Купцов Є.В., Анохін 1.1., Козаченко М.П., Новіков С.О., Петров В.В., Назаров В.В., Синіцин Д.А. Шкарупа В,Л., Сегаль С.Г., Мазуряк О.П. і багатьох інших – без яких роботи по благоустрою  поліклініки та введенню її в дію уявити неможливо.

Історичне значення тієї чи іншої події підтверджується часом. І, можливо, якби не далекоглядність,  патріотизм і любов до жителів свого рідного міста тих, хто стояв у витоків проектування і будівництва «Поліклініки заводу ім.Петровського» (народна назва поліклініки №2 КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша»)  вона б розділила участь багатьох об’єктів заводу, котрі сьогодні або зруйновані (той же  профілакторій), або  знаходяться у приватній власності.

Поліклініка  має всі  структурні підрозділи притаманні багатопрофільному лікувальному  закладу, але  візитною карткою нашої поліклініки в  теперішній час є центр амбулаторної хірургії та  фізіотерапевтичне відділення, яке  давно вже стало потужним центром реабілітації для   наших пацієнтів        В  ЦАПХ щорічно виконується близько 6 тис. оперативних втручань, з яких 30% – III-IV категорії складності, тобто навіть в  сьогодні в районних (та багатьох міських лікарнях) вони виконуються тільки в  умовах  стаціонару.  Значна частина оперативних втручань проводиться під   загальним  знеболювальними.

Найбільше надбання нашої поліклініки – це колектив професіоналів, однодумців,  багато з нас мають лише один запис в трудовій книжці і понад 30 років працюють на благо здоров’я нашого населення: Возняк В.І. – старша медична сестра поліклініки, Філатова О.Г. – зав.терапевтичним відділенням ПМСД №3,  Новіков C.O. – судинний хірург, Поліщук O.A. ст. м/с МЦПХ і багато інших.

 

Комплекс «Поліклініка №2» сьогодні залишається об’єднанням дитячої, стоматологічної поліклінік та поліклініки  для   дорослих, що  актуально в  період реформування   галузі, ми  сподіваємось що ніякі складності не  розірвуть цей десятиріччями укріплений зв’язок.

 

Милосердя, допомога тим хто страждає, лікування душі та тіла – це поклик серця кожного члена нашого колективу. Віримо, що ті    хто прийдуть працювати в поліклініку№2  КЗ «Херсонська міська  клінічна   лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» в  майбутньому будуть  гідні пам’яті своїх попередників та   продовжуватимуть  традиції порядного служіння справі  охорони   здоров’я наших співвітчизників та   їх праця  буде гідно оцінена  державою.

Зав. поліклінікою №2 КЗ «ХМКЛ ім.Є.Є.Карабелеша» Смірнова І.М.

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Руленко В.Г.

    |

    Уважаемые друзья!
    От лица коллектива ООО «Югпромтехмонтаж» примите самые теплые и искренние поздравления по случаю 30- летия со дня основания Поликлиники №2 КУ «Херсонская городская клиническая больница им.Е.Е.Карабелеша»
    Ваше учреждение является одним из известных медицинских учреждений не только на Херсонщине, но и за ее пределами. На протяжении многих лет вы заботитесь о здоровье горожан, работников промышленных предприятий, организаций, учебных заведений, постоянно воплощая в жизнь современные технологии и достижения медицинской науки.
    В этот славный юбилей желаем Вам дальнейшей плодотворной деятельности, постоянного движения вперед, успешной реализации намеченных планов и финансового благополучия!
    Примите наши искренние пожелания счастья, благополучия и крепкого здоровья Вам и Вашим семьям, а также слова благодарности за Ваш труд!

    С уважением,
    Руленко В.Г. и
    коллектив предприятия ООО «Югпромтехмонтаж».

    Reply

Leave a comment

65