Cоціально-медичні аспекти збереження репродуктивного здоров’я підлітків

Written by admin on . Posted in Останні події

Найважливішим компонентом здоров’я нації та основною складовою  демографічного розвитку є репродуктивне здоров’я підлітків та молоді. На сучасному етапі в Україні складається несприятлива демографічна ситуація. Тому питання  збереження і зміцнення репродуктивного здоров’я підростаючого покоління набувають надзвичайного значення та потребують особливої уваги суспільства.

Стан репродуктивного здоров’я дітей підліткового віку в Україні спонукає до розгляду низки медико-соціально-психологічних проблем:  ризик  інфекцій, що передаються статевим шляхом, ВІЛ-інфекції,  небажаної вагітності, які виникають під час ранніх статевих відносин. Тому  зростає необхідність створення служб здоров’я, які були б орієнтовані на підлітків та молодь. З метою формування навичок здорового способу життя з урахуванням психологічних особливостей підліткового віку в Україні створюється мережа «Клінік, дружніх до молоді». Це заклади, які надають медико-соціальну та психологічну допомогу підліткам від 14 років і молоді до 24 років на основі дружнього підходу.

«Клініка, дружня до молоді» (КДМ) в Суворовському районі м. Херсона створена в жовтні 2010 року на базі дитячої поліклініки №1 Комунального закладу «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша». Інформаційно-просвітницька робота зорієнтована на популяризацію та пропаганду безпечної статевої поведінки, здорового способу життя, закладання основ відповідального батьківства і важливості цих аспектів для репродуктивного здоров’я у майбутньому.

З метою визначення основних факторів, що впливають на порушення репродуктивного здоров’я підлітків, та шляхів попередження їх негативного впливу «Клінікою, дружньою до молоді» було проведене анонімне опитування дівчат 10 -11-х класів загальноосвітніх шкіл, студентів ПТНЗ і ВНЗ I-II рівня акредитації  віком від 15 до 18 років (500 осіб).  Анкети респондентів аналізувались у двох вікових групах: 15-16 років (248 осіб – 49,6%), 17-18 років (252 особи – 50,4%).

В ході опитування було з’ясовано: у віці 15-16 років мали сексуальні стосунки 9,8% опитаних дівчат, з них одного статевого партнера мали 93,2%. У віці 17-18 років статеве життя вели 31,4 %, з них одного статевого партнера мали 68,5 %. Більше 2 статевих партнерів за період від початку статевого життя мали відповідно 6,7% та 20,6% дівчат. Ці дані свідчать про ранній початок сексуальних відносин і наявність невпорядкованої статевої поведінки у дівчат, що створює ризик поширення ЗПСШ, ВІЛ-інфекції та підліткової вагітності саме в цій віковій категорії.

Аналіз даних опитування показав, що уявлення підлітків про поширеність сексуального досвіду серед однолітків є значно перебільшеними. Так,  дівчата у віці 15-16 років вважають, що 58,7% їхніх однолітків ведуть статеве життя. У віці 17-18 років так вважають 69,9% респондентів. Вражає той факт, що перебільшене уявлення про сексуальну активність однолітків мають як ті дівчата, що вже ведуть статеве життя, так і ті, які не мали такого досвіду. Такі дані отримані в обох вікових групах. Це треба враховувати при проведенні бесід з дівчатами, щоб не провокувати ранній початок статевого життя.

Основними джерелами, з яких дівчата отримали інформацію про секс і сексуальне здоров’я, стали: телебачення (45%), однолітки (39%), Інтернет (34%),  вчителі (33%), медичні працівники (32%) . Тривожить той факт, що від батьків таку інформацію отримали лише 24% опитаних.  Так, ті дівчата, що не мають сексуального досвіду, у 2 рази частіше отримували інформацію від батьків. Ті респонденти, що мають статеві стосунки, знання про сексуальні відносини отримували від однолітків у 1,8 рази частіше. Однак майже 90% з них  відмічають, що їм важко говорити про секс з батьками, а більше 50% ніколи не обговорювали ці питання з батьками. Тому проведення просвітницької роботи за принципом «рівний – рівному», що існує в «Клініці, дружній до молоді», є найбільш ефективним у поширені здорової та безпечної репродуктивної поведінки серед молоді. Так, волонтери КДМ відкидають можливість раннього і дошлюбного статевого життя та популяризують  сімейні цінності і відповідальне ставлення до свого репродуктивного здоров’я.

В нашому дослідженні вивчалась поширеність використання засобів запобігання небажаної вагітності. Серед дівчат, що мали статеві стосунки, 70%  зазначили, що завжди користуються запобіжними методами, 30% – тільки інколи. Серед засобів були названі  презервативи (72%), перерваний статевий акт (56,1%), сперміциди (5,8%), КОК (8,1%). Отримані дані свідчать, що майже кожна третя дівчина наражається на небезпеку під час статевого акту. Таким чином, рівень обізнаності підлітків щодо ефективних методів контрацепції дуже низький, що створює ризик небажаної підліткової вагітності, ВІЛ-інфікування і, як наслідок, погіршення репродуктивного здоров’я у майбутньому.

З’ясувалось, що дошлюбний секс приймається значною частиною молоді як можливий. Майже 49,5 % дівчат у віці 15-16 та 54,9 % у віці 17-18 вказують на це. На запитання, який вік є оптимальним для початку статевого життя, 72% дівчат, що не мають сексуальних відносин, називають 18 років.  34% дівчат, що  ведуть сексуальне життя, називають 17 років,  та 14% -16 років. Цікаво, що більше половини (52%) з тих, хто рано почав сексуальні відносини, оптимальним для початку статевого життя називають вік 18 років. Таким чином, бачимо недостатність  інформації щодо наслідків раннього початку статевого життя.

Серед основних причин початку статевого життя закоханість назвали 92,5% дівчат у віці 15-16років та 81,6% – у віці 17-18 років. Під впливом так званої «моди» та думки однолітків («всі так роблять, а я одна – біла ворона») знаходились 4,1% і 6,3% відповідно. Наполегливість партнера стала мотивацією для 1,8% дівчат у віці 15-16 років та для 6,4% у віці 17-18 років. Спостерігається  недостатня психо-емоційна та соціальна зрілість підлітків обох вікових категорій.

Таким чином, аналіз даних опитування вказує на наявність ризикованої статевої поведінки підлітків віком від 15 до 18 років. Треба констатувати недостатню поінформованість підлітків про репродуктивне здоров’я, про негативні наслідки раннього початку сексуального життя, про ефективні засоби запобігання небажаної вагітності та профілактики ЗПСШ. Велику проблему становить також відсутність мотивації до збереження репродуктивного здоров’я та  брак навичок  безпечної сексуальної поведінки. Підлітковий вік характеризується підвищеною сексуальністю, фізичною зрілістю та недостатньою сформованістю  моральних принципів і психологічної стійкості щодо негативного впливу середовища. Основний відсоток батьків не вважають за необхідне чи  не вміють розмовляти про секс і контрацепцію з підлітками, або не мають достатнього рівня довіри від них. Вказані фактори негативно впливають на стан репродуктивного здоров’я нашого суспільства. Ця проблема потребує негайного вирішення.

На основі даних проведених досліджень в «Клініці, дружній до молоді» розроблено і впроваджено у практику програму збереження репродуктивного здоров’я підлітків та молоді. Тренінги навичок безпечної поведінки, інтерактивні заняття, перегляд та обговорення відеофільмів в кабінеті КДМ та в навчальних закладах сприяють поширенню достовірної інформації з питань збереження репродуктивного здоров’я, диференційованої за віком.                  «Клініка, дружня до молоді» зосереджує зусилля на профілактичних програмах з формування здорового способу життя із залученням до їх впровадження волонтерів з учнівської молоді, батьків, представників громадських організацій.  КДМ бачить своє завдання у впровадженні  в суспільстві стратегії свідомого початку статевого життя в старшому віці, вірності в стосунках, формування  у молоді відповідального ставлення до майбутнього репродуктивного здоров’я, спрямованості на створення гармонійної родини.

 

Керівник кабінету «Клініка, дружня до молоді» Крамаренко Н.І.

практичний психолог кабінету «Клініка, дружня до молоді» Павловська Л.О.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

61