Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Written by Админ on . Posted in Останні події

Багато років не зупиняється ріст захворюваності  та розповсюдженості цукрового діабету в усьому світі, що дозволяє говорити про глобальну епідемію неінфекційного характеру. Без перебільшення можна сказати, що діабет – це справжній виклик сучасному людству, серйозна і поки що погано контрольована загроза, з частим розвитком тяжких, інвалідизуючих, а нерідко, і фатальних ускладнень. В теперішній час в світі нараховується більше 387 млн. осіб  хворих на  цукровий  діабет. Кожний рік число хворих на  цукровий діабет  збільшується на 7 млн. осіб.

Щорічно 14 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Цей день започатковано з метою  підвищення інформованості населення про причини виникнення цукрового діабету, його профілактику, своєчасну діагностику та для  формування  прихильності до лікування.

В рамках проведення санітарно-освітньої роботи з населенням по здоровому способу життя, профілактиці захворювань та формуванню прихильності до лікування, та  з нагоди  Всесвітнього дня боротьби з цукровим  діабетом 14.11.2017 р. на хвилях Херсонського радіо «Таврія» в передачі «Будьте здорові» прозвучить бесіда з ендокринологом поліклініки № 2 КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» Мельник С.О. з інформацією для населення «Цукровий діабет. Діагностика. Профілактика».

Дільничними  терапевтами, сімейними лікарями та  медичними сестрами  постійно проводяться бесіди   з питань діагностики  цукрового діабету, методах його профілактики, правилах  догляду за хворими на цукровий діабет тощо.

З метою зниження   ускладнень цукрового  діабету цукрознижувальні  таблетовані  лікарські  засоби введені в  урядову  програму  «Доступні  ліки», яка  діє  з  квітня 2017 року. Хворі за  рецептами лікарів    отримують препарати для  лікування  цукрового  діабету   безоплатно  або  з  незначною  доплатою.

Ендокринолог та  сімейні (дільничні) лікарі   активно  пропонують нашим   пацієнтам  виписку  лікарських  препаратів по  програмі  «Доступні  ліки»,  близько  80% хворих на  цукровий   діабет, які   отримують  пероральні    цукрознижувальні  препарати,  охоплені    даним  видом  лікування.

Для   виявлення   цукрового  діабету  в  ранніх  стадіях на сімейних дільницях  запроваджено  анкетування  пацієнтів з групи  ризику   по  цукровому  діабету.

Нагадуємо, що  для    виявлення     захворювання в  ранніх стадіях  необхідно  щорічно  проходити  медичний    огляд у   дільничного терапевта  або    сімейного  лікаря, а   хворим на  цукровий   діабет –  педантично  дотримуватись порад  лікаря    та   сповідувати правила   здорового способу  життя.

Trackback from your site.

Leave a comment

69