Відбулась медична Рада лікарні

Written by admin on . Posted in Останні події

19.10.2017р. о 13:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» відбулась медична Рада лікарні.

Порядок денний:

  1. Про готовність лікарні до сезонного підйому захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Організація імунізації населення Суворовського району проти грипу.

Доповідала: Демедюк Ольга Іванівна.

  1. Про хід виконання обласної та міської програм забезпечення профілактики ВІЛ – інфекції, допомоги та лікування ВІЛ – інфікованим та хворим на СНІД в Суворовському районі за підсумками 9 місяців 2017 року.

Доповідала: Демедюк Ольга Іванівна.

  1. Про стан підготовки лікарів в інтернатурі.

Доповідали: Сухенко Лариса Василівна,

Нахашова Вікторія Євгенівна.

Перед початком роботи медичної ради головний лікар, Заслужений лікар України – Алла Павлівна Малицька та голова профспілкової організації лікарні – Наталія Григорівна Титова нагородили грамотами та медалями переможців спортивної команди лікарні, які брали участь у ХІ обласній спартакіаді
працівників галузі охорони здоров’я 2017 р..

Були відзначені:

1 місце з шахів на змаганнях посів наш незмінний чемпіон:

Посохов Дмитро.

2 командне місце з шахів вибороли:

Посохов Дмитро, Камчатова Тамара.

1 місце зайняла команда з волейболу: Чуприна Денис, Чайка Влад.

1 місце зайняла збірна футбольна команда нашої лікарні.

 

  1. Ольга Іванівна зазначила, що для роботи в умовах епідускладнень складений  Комплексний план заходів по боротьбі з грипом, пандемічним грипом та іншими ГРВІ у КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» на 2016-2020 роки.

Проведення навчання медичного персоналу з питань надання медичної допомоги хворим на ГРВІ та грип заплановано завершити у  жовтні – листопаді 2017 року.

Визначено кількість осіб з груп ризику на підвідомчій території, які підлягають щепленню в епідсезон 2017-2018 років згідно з додатком 17 наказу МОЗ України від 06.11.2015 року № 732 «Порядок організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та ГРІ». План щеплень додається.

Призначені відповідальні особи за надання інформації по захворюваності на грип та ГРВІ., участь у дозорних дослідженнях епідемічної ситуації.

Відкоригована оперативна документація щодо готовності до прийому хворих при загостренні епідситуації на ГРВІ та грип. Передбачено можливість амбулаторного прийому хворих додатковими бригадами лікарів та медичних сестер.

Направлено листа до УОЗ міської ради щодо виділення асигнувань з місцевого бюджету на імунізацію роти грипу осіб медичного, епідемічного та професійного ризику, закупівлю інших засобів профілактики та лікування   ГРВІ і грипу, дезінфікуючих засобів, комплектів індивідуального захисного медичних працівників, тест-систем для експрес – діагностики створення їх незнижуваних запасів.

Передбачено можливість перепрофілювання ліжкового фонду при загостренні ситуації.

Згідно спільного наказу ДОЗ Херсонської ОДА  та ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» від 02.08.2016 р. № 365/62 КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» визначена закладом, який здійснює дозорний епіднагляд за грипом та гострими респіраторними інфекціями.

З минулого року лікарня забезпечує збір та облік даних, необхідних для здійснення дозорного епіднагляду, та подання інформації. Проводить  відбір матеріалу у хворих для дослідження на грип та  тяжкі гострі респіраторні інфекції.

Адміністрація лікарні забезпечила придбання за позабюджетні кошти вакцини проти грипу для щеплення групи найбільшого ризику з числа працівників лікарні та населення за рахунок самих громадян, роботодавців та страхових компаній.

 

  1. Лікар-інфекціоніст лікарні, Ольга Іванівна Демедюк, розповіла, що за оцінкою міжнародних організацій Україна знаходиться на етапі подолання епідемії ВІЛ – інфекції, коли ми як ніколи близькі до успіху, і для цього є все необхідне. Україна є учасником глобальної стратегії ООН “90 90 90” щодо подолання ВІЛ/СНІДу у світі.

За останні 15 років в Україні досягнуто 95% охоплення профілактичними послугами вагітних жінок та зниження рівня передачі ВІЛ від матері до дитини у 9 разів. За останні 10 років у 20 разів збільшилася кількість пацієнтів, які отримують АРТ – до 82 860 пацієнтів. Але, на жаль, сьогодні досі лише кожен другий ВІЛ-інфікований українець знає свій діагноз та звернувся до лікаря.

За  9 місяців 2017 року  по Суворовському району взято на облік: за результатами обстежень –  34 ВІЛ-позитивних особи та 17 прибулих з інших міст (9 міс. 2016р. – 48 і 9 відповідно).

За звітний період 2017 року в Суворовському районі на ВІЛ обстежено 4779 осіб (з них в лікарні – 1393 осіб)  – 3,9 % від кількості населення району (по місту – 3,4%). Виявлено 18 ВІЛ – позитивних, виявляємість склала 0,4%, на 0,1% менше аналогічно періоду 2016 р.

Виконання завдань запропонованої стратегії досягнення цільових показників за схемою «90-90-90» проводились з використанням швидких тестів (ШТ) для діагностики ВІЛ – інфекції, отриманих від МБФ «Фонд Вільяма Дж.Клінтона» та ХМГО «Асоціація 21 століття».

В лікарні віявляємість ШТ склала 6,9% (за 3 квартали минулого року виявлено за допомогою ШТ 11 ВІЛ+ (4,0%)).

Для придбання ШТ за міською програмою на 9 міс. виділено 5 678,00 грн. Замовлено 80 шт..

Треба активізувати роботу по виявленню ВІЛ за допомогою ШТ.

Антиретровірусну терапію (АРТ)  отримують 229 хворих Суворовського району (на 21,2% більше, ніж за 9 міс. 2016 р.),  з них 127 – в ОЦПБС. Всього по району отримують лікування 85,8 % від активної диспансерної групи 65,1 % – від усієї диспансерної групи (Корабельний район  – 51,0%,  Дніпровський район – 65,1%).

На 01.10.2017 р. на сайті АРТ в поліклініці № 1 лікарні знаходяться на обліку та отримують лікування  102 хворих (на сайті КЗ «ХМКЛ ім. Лучанського» – 124,  КЗ «ХМКЛ ім. А. і О. Тропіних» – 87), з них 74 – мешканці, які за місцем проживання відносяться до поліклініки № 2.

Всього в наявності на сайті 10 видів препаратів, з яких формуються 12 лікувальних комбінацій тритерапії (лікування передбачає прийом відразу 3 препаратів) у залежності від призначення.

Значна увага приділяється в лікарні проблемі ВІЛ – асоційованого туберкульозу.

За підсумками 9 місяців 2017 року огляд на туберкульоз пройшли 210 ВІЛ/СНІД – хворих  (74,7 % від запланованих), 39 ВІЛ – інфікованим призначена хіміопрофілактика туберкульозу. Всього профілактичне лікування ТБ пройшли – 163 особи, що склало 61,0 % від числа активної диспансерної групи.

На 01.10.2017 р. перехворіло на ВІЛ – асоційований туберкульоз 77 осіб з диспансерної групи (21,9%), в тому числі виявлено в 2017 р. – 6 осіб (за даними ХГПТП – 9.,  розпобіг – БОМЖ, відноситься до ЛВЛ, не передано в КІЗ з ОЦПБС).

Всі хворі отримують лікування в ХОТД, ХГТП та ДОТС – кабінетах поліклінік.

Слід продовжити роботу по  виявленню ВІЛ – асоційованого ТБ серед ВІЛ – інфікованих та проведення хіміопрофілактики.

 

Лікування супутніх захворювань в стаціонарі отримали 32 ВІЛ – інфікованих  (9 міс. 2016 р. – 27), кількість відвідувань поліклінік склала  781, минулого року  – 766.

Адаптовані молочні суміші, закуплені за рахунок коштів міського бюджету, отримують 12 дітей до 1 року , народжених ВІЛ – інфікованими матерями.

За 9 місяців 2017 року в лікарні відбулося 3 аварії з потенційно інфікованим матеріалом (9 міс. 2016 року – 3).

Питання профілактики ВІЛ/СНІДу та надання медичної допомоги хворим на

ВІЛ/СНІД двічі на рік розглядаються на медичних Радах лікарні, щоквартально заслуховуються на засіданнях комісії по боротьбі зі СНІДом.

В І кварталі проведена підготовка  медичних працівників з питань ВІЛ/СНІДу з наступним прийняттям заліків.

В січні 2017 року за позабюджетні кошти застраховано 727 медичних працівників на випадок інфікування ВІЛ при виконанні службових обов’язків. В вересні 2017 року списки застрахованих переглянуті та додатково застраховані молоді спеціалісти та прийняті на роботу –  63 особи.

Організовано співробітництво з неурядовими організаціями, які працюють у сфері протидії ВІЛ/СНІДу, – ХМГО «Асоціація 21 століття»,  ХОБФ «Мангуст» та Міжнародним Благодійним Фондом «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

Наполегливо проводиться санітарно – освітня робота. Інформація щодо профілактики ВІЛ – інфекції розміщена на сайті лікарні.

Лариса Василівна, надала інформацію про лікарів – інтернів, які проходять інтернатуру на базі нашої лікарні. На сьогодні проходять інтернатуру на базі клінічної лікарні 1-го, 2-го,3-го року навчання 47  лікарів-інтернів, (в 2016р. – 57, в 2015р.- 55, в 2014р. – 55).

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації відповідно до потреби закладів охорони здоров’я зробив заявку на випускників ВМНЗ 191 осіб, прибуло до Херсонської області 91.        Клінічна лікарня з 1 серпня 2017 року отримала для проходження інтернатури 22 випускника вищих учбових закладів, з них 9 лікарів-інтернів проходять інтернатуру за рахунок клінічної лікарні з циклів:

Загальна практика – сімейна медицина – 2 (Жовніренко Т.І., Полянська К.В.)

Внутрішні хвороби – 4 (Волошина Ю.Г., Волошкіна А.І., Носенко О.О., Косницька А.В.)

Неврологія –  1 (Левицька В.А.)

Отоларингологія дитяча – 1  (Овчар К.А.)

Педіатрія – 1 (Чубукова О.С.)

 

За рахунок інших ЛПУ – 12 лікарів – інтернів

Контракт  – 1 лікар – інтерн

ІІ рік – 23 лікаря – інтерна

За рахунок лікарні – 5

Загальна практика – сімейна медицина – 3 (Горбатенко Я.О., Макієнко А.К.);

Внутрішні хвороби – 1 (Луценко Л.Ю.);

Неврологія –  1 (Власійчук Ю.В.);

Радіологія – 1  (Лесюк Г.З.).

В 2016р. отримала від МОЗ України перерозподіл 1 лікар – інтерн зі спеціальності «Педіатрія», в 2017р. 1 лікар – інтерн зі спеціальності «Педіатрія» покинула навчання в інтернатурі (звільнена за прогули наказ ДОЗ ОДА)

11 лікарів-інтернів проходять інтернатуру на базі клінічної лікарні за рахунок інших районів.

7 лікарів – інтернів на контрактній основі

ІІІ року навчання на базі клінічної лікарні навчаються 2 лікаря – інтерна за рахунок клінічної лікарні (Жовніренко Д.О. (хірургія), Шахман Є.Ю. (дитяча хірургія)

В серпні 2017 року після закінчення  інтернатуру працевлаштовані – 10 молодих спеціалістів.

 

Вікторія Євгенівна нагадала, що Херсонська філія кафедри сімейної медицини та загальної практики створена на базі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» в 2014 році. Працює четвертий навчальний рік.

Проводить підготовку лікарів за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина» та «Терапія» в інтернатурі, на курсах спеціалізації, на передатестаційних циклах, циклах тематичного вдосконалення.

Херсонська філія кафедри працює згідно договору про співпрацю між Одеським національним університетом та КЗ “Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша”.

В 2016-2017 навчальному році в Херсонській філії пройшли інтернатуру 60 інтернів за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина» та «Терапія», із них закінчили навчання в інтернатурі – 31.

Рішенням Вченої ради факультету післядипломної освіти ОНМедУ затверджено: вважати роботу Херсонської філії кафедри сімейної медицини та загальної практики в 2016 – 2017 навчальному році задовільною.

Trackback from your site.

Leave a comment

71