20 жовтня Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Written by admin on . Posted in Останні події

З метою привернути увагу до проблеми раку молочної залози, а саме ранньої його діагностики,  адміністрація КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» щорічно в цей день проводить безкоштовне обстеження за допомогою апарату мамограф.

Це стало можливим завдяки роботі в поліклініці № 1 лікарні Центру здорової родини та участі небайдужих громадян та благодійних організацій, які надали допомогу у придбанні рентгенологічної плівки для обстеження.

Цього року цільовою групою обрані члени жіночого колективу Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара, які пройшли профілактичний огляд лікаря – мамолога та обстеження.

Всього оглянуто 50 жінок, з яких 25 пройшли мамографічне обстеження.

 

Корисно!

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози встановлений в Україні «з метою активізації діяльності із запобігання виникненню і поширенню захворювань на рак молочної залози, привернення уваги суспільства до цієї проблеми» згідно з Указом Президента України «Про Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози» від 17 січня 2005 р. № 42/2005. Проводиться щорічно 20 жовтня.
Рожева стрічка – інтернаціональний символ, який використовується організаціями та приватними особами, які підтримують програму боротьби проти раку молочної залози. Вперше вона була введена «Організацією боротьби із раком молочної залози ім. С’юзан Г. Комен». У 1991 році члени організації роздавали рожеві стрічки всім учасникам «Пробігу за зцілення». Чому стрічка саме такого кольору? Тому що рожевий – колір життя, краси та здоров’я, символізує все те, що протилежне раку.

Рак молочної залози (РМЗ) – одна з найважливіших проблем сучасної медицини. Щорічно в світі діагностується близько мільйона нових випадків цього захворював 15000 з них – в нашій країні. За даними ВООЗ, вік 30 % жінок, які померли від РМЗ, становив менше 45 років. У світі (як і в Україні) РМЗ займає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок. Серед причин смерті від новоутворень – знаходиться на другому місці. Найбільша захворюваність відмічається в США та країнах Західної Європи, досягаючи 30% всіх нових випадків раку у жінок. В цілому, рівень захворюваності на РМЗ за останні 20 років зріс на 30% і щорічний приріст складає 1-2% на рік. Однак, смертність при цьому не збільшується завдяки покращенню діагностики та методів лікування.


В Україні кожні 35 хвилин 1 жінці ставлять діагноз – РМЗ і щогодини 1 пацієнтка помирає від цієї хвороби. Кожна жінка, яка захворіла на РМЗ в середньому втрачає 17 – 18 років життя, більше 30% хворих знаходяться у віці 30-54 років. В 79% дана патологія була виявлена при проведенні профілактичних оглядів. На жаль, щорічно близько 20% нових випадків РМЗ реєструються на пізніх стадіях через невчасне звернення жінок до спеціалістів.

Треба пам’ятати, що виявлення РМЗ або іншого онкологічного захворювання, не є вироком для хворого. На сучасному етапі розвитку клінічної онкології є всі можливості ефективно боротися із цією недугою. За даними Інституту раку США при своєчасному виявленні РМЗ можливо вилікувати у 98,1% жінок.
До факторів ризику виникнення РМЗ відносяться:
– вік понад 40 років;
– високий рівень естрогенів в крові;
– наявність родичів 1-ої лінії (мати, сестра, тітка, бабуся), які хворіли на РМЗ;
– прийом гормональних препаратів з метою контрацепції чи регуляції менструального циклу, замісної гормональної терапії під час менопаузи;
– перша вагітність у віці старше 30 років;
– раніше перенесений рак яєчників чи молочної залози;
– контакт з джерелами радіації;

– мастопатії;
– відсутність вагітностей та пологів,
– аборти;
– ендокринні порушення (захворювання щитоподібної залози, ожиріння);
– ранній початок менструацій (до 12 років) та чи пізній початок менопаузи;
– підвищене вживання жирної їжі.
На жаль, явні прояви захворювання з’являються, як правило, вже в занедбаних формах пухлини. Це можуть бути щільні безболісні утворення в молочних залозах, деформування та втягнення соска, на шкірі з’являються виразки, вона набуває вигляду «лимонної шкірки», червоніє, набрякає. Проявом раку можуть бути також виділення з соска, частіше кров’янисті. При поширенні процесу відбувається збільшення та ущільнення підпахвових лімфовузлів.

 

Жінкам необхідно пам’ятати наступні правила:
–  самообстеження молочних залоз необхідно проводити раз на місяць (через 2–3 дні після закінчення менструації, в менопаузі – в перший день кожного місяця);
– своєчасно проходити профілактичний огляд (жінкам у віці від 20 до 40 років необхідно відвідувати мамолога з метою обстеження молочних залоз не рідше ніж раз у 2 – 3 роки, після 40 – щорічно) і спеціальну діагностичну процедуру – мамографію.

 

Першу (так звану базисну) мамографію необхідно зробити по досягненню 40 років. З 40 до 50 – повторювати її через кожні 2 – 3 роки, а після 50 – через кожні 2 роки для контролю (якщо лікар не рекомендує частіше). Все це допоможе вчасно виявити захворювання.

Окрім цього необхідно пам’ятати про профілактичні заходи, спрямовані на формування та підтримку здорового способу життя: раціональне харчування, нормалізацію ваги, відмову від куріння та надмірного вживання алкоголю, достатнє фізичне навантаження та тривале грудне вигодовування.

Trackback from your site.

Leave a comment

61