13 травня – День матері

Written by admin on . Posted in Останні події

Мати займає найважливіше місце у житті кожної людини. З народження і протягом усього подальшого життя вона піклується, виховує і формує особистість. У багатьох країнах світу 13 травня відзначають День матері. В Україні – цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року.  День матері – це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ  своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

Перші спогади про подібне свято були виявлені ще у стародавніх греків. У них існувала традиція вшанування матері всіх богів, якою була богиня на ім’я Рея. Подібну традицію мали римляни. Римські святкування проходили у першому місяці весни, тривали вони протягом трьох днів.

Не дарма свято матерів припадає саме на травень. У християнській релігії цей місяць вважається присвяченим Діві Марії. З молитвами про заступництво і порятунок віруючі люди звертаються саме до Божої Матері.  Ще в  часи Київської Русі князі просили захисту у Богородиці. Воїни українського козацтва, як лицарі національного духу, вважали її своєю покровителькою. Вибір саме травневих днів для цього свята також можна асоціювати з язичницькими віруваннями. Адже в кінці весни земля вже підготовлена для подальшої роботи – вирощування врожаю. Цей процес можна порівняти з дитиною, якого мати відправляє у доросле життя.

Вперше вшановувати жінок як матір почали в Великій Британії ще на початку сімнадцятого століття. Тоді цей день називався Материнською неділею, а відзначалось воно у другу неділю великого посту.

Ідея відмічати день матері як офіційне свято  належала простій дівчині – Анні Джервіс, жительці одного з американських штатів. Її мати передчасно пішла з життя. У зв’язку з цією ситуацією, вона зверталася з листами до правління країни, з проханнями створити свято, в який будуть вітати усіх матерів. Завдяки її старанням, у 1914 року Конгрес Сполучених штатів Америки офіційно заснував цей день. Після закінчення Першої світової війни ця традиція почала поширюватися по світу. Зараз вісімдесят п’ять країн світу відзначають День матері у  травні. Крім того, ще близько тридцяти держав офіційно вітають матерів в інший день.

Від того, наскільки суспільство шанобливо ставиться до матерів, залежить добробут і культурний рівень нації. З упевненістю можна стверджувати, що тільки у щасливих матерів виростають здорові, добрі, всебічно розвинені діти.

В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

 

Привітайте своїх матерів.

Просто скажіть їм «Дякую!»

Н.І.Крамаренко,  завідувач дошкільно-шкільним відділенням дитячої поліклініки№1

Л.О.Павловська, практичний психолог «Клініки, дружньої до молоді»

 

Trackback from your site.

Leave a comment

69