1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Сучасний стан епідемії ВІЛ – інфекції. Попередження розповсюдження.

Written by admin on . Posted in Останні події

ВООЗ вважає поширеність інфекційних хвороб одним з основних критеріїв оцінки стану здоров’я населення.

ВІЛ/СНІД став потужним чинником, що призводить до багатофакторного деструктивного впливу на соціальне та економічне життя суспільства. У найбільш уражених СНІДом регіонах відзначено зниження середньої очікуваної тривалості життя на 15-20 років. Для країн з негативним приростом населення масштабна епідемія ВІЛ-інфекції посилила існуючі демографічні проблеми. Економічний збиток від епідемії обумовлюється, в першу чергу, збільшенням непрацездатного населення.

Проте, протягом останніх років зусилля світової охорони здоров’я у протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу призвели до вражаючих успіхів, що були досягнуті в напрямку намічених цілей Глобальної Стратегії ЮНЕЙДС на 2011-2015 роки, більш відомою як Стратегія «Прямування до Нуля»: Нуль нових випадків інфікування; Нуль смертей, пов’язаних зі СНІДом; Нуль дискримінації.

Найважливішим успіхом протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу стала зміна у тенденції показника смертності на глобальному рівні, безумовно, за рахунок розширення доступу до специфічної антиретровірусної терапії (АРТ), яка дозволяє знизити кількість вірусу до невизначуваних величин. У 2016 р., у порівнянні з 2005 р., зафіксовано двадцятип’ятикратне зростання рівня охоплення АРТ. На теперішній час, сучасні лікарські препарати,при їх постійному прийомі протягом тривалого часу,дозволяють запобігти у ВІЛ-інфікованої особи розвитку смертельно небезпечних станів та хвороб, а також повністю зберегти його соціальну активність і працездатність.

Проте, у 26 країнах світу СНІД залишається у п’ятірці причин передчасної смертності (до 65 років, за критерієм ВООЗ) та непрацездатності. До таких країн належать Колумбія, Гайана, М’янма, Росія, Україна та країни Африки на південь від Сахари. Майже 90% тягаря від захворювань, обумовлених СНІДом, в Регіоні Східної Європі та Центральної Азії припадає на Російську Федерацію та Україну.

Сьогодні Україна продовжує займати одне з перших місць серед країн Європи за кількістю ВІЛ-позитивних осіб.

Раннє виявлення ВІЛ – інфекції дозволяє своєчасно призначати  АРТ, що має декілька аспектів:

АРТ містить медичні, економічні та соціальні аспекти:

  • АРТ покращує якість медичної допомоги – лікарі мають змогу впливати не тільки на наслідки, а і на причину захворювання та досягати ефекту в лікуванні інфекційн6их хвороб та злоякісних новоутворень, які виникають на фоні зниження імунітету, обумовленого присутністю вірусу імунодефіциту;
  • АРТ знижує рівень захворюваності, інвалідності та смертності від СНІДу, що в свою чергу знижує фінансовий тягар Держави на лікування та реабілітацію ВІЛ / СНІД хворих;
  • АРТ призводить до зниження кількості вірусу в крові, а значить, людина стає менш заразною для оточуючих, кількість інфікованих зменшується, зникає загроза епідемічного розповсюдження хвороби.

Доповідь ЮНЕЙДС “Прискорення: припинення епідемії СНІДу до 2030 року”: ВІЛ інфекція не може бути ліквідована у найближчий час, але епідемія СНІДу, як глобальна загроза, може бути зупинена.

До 2020 року стоять завдання:

  • 90% людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ) знають про свій ВІЛ позитивний статус;
  • 90% ЛЖВ, які знають про свій ВІЛ+ статус, отримують лікування;
  • У 90% пацієнтів, які знаходяться на лікуванні спостерігається невизначальний рівень вірусного навантаження.

Результат: зниження нових випадків ВІЛ на   75 % (з 2.1 млн. до 0.5 млн.)

В КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» планомірно та відповідально проводиться робота по забезпеченню профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

img_20161201_131652

1 грудня 2016 року у Всесвітній день боротьби зі СНІДом фахівці лікарні прийняли участь у акції, яку проводив Херсонський обласний благодійний фонд «Мангуст». В програмі акції: консультування та тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів, роздача пам’яток та засобів індивідуального захисту (презервативів).

Всього при проведенні  профілактичного заходу охоплено послугами 60 осіб. Серед протестованих виявлено 2 ВІЛ – позитивні особи (3,3 %), що є досить високим показником.

Акція є приводом для подальшого стимулювання населення до тестування, метою якого є виявлення хронічної хвороби, котра сьогодні може успішно лікуватися.

Головний  інфекціоніст УОЗ міської ради

Демедюк О.І.

Trackback from your site.

Leave a comment

70