Захворювання поверхні ока, як наслідок комп’ютерного синдрому

Written by admin on . Posted in Статті

Захворювання поверхні ока є надзвичайно поширеною проблемою в практиці лікаря-офтальмолога. Ця група захворювань включає в себе син­дром сухого ока, алергічні та інфекційні ураження, патологічний вплив медикаментів на поверхню ока, пошкодження, спричинені контактними лінзами та поверхневими травмами, хімічні опіки, патологічні стани повік та багато інших порушень. Усі ці стани впливають на продукцію, склад та функцію слізної плівки і проявляються симптомами чи ознаками по­шкодження структур поверхні ока, а в подальшому призводять до вираженого подразнення, зниження зорових функцій, хронічних змін структури тканин і, як наслідок, погіршення якості життя.

Стабільність слізної плівки — ознака здорової слизової оболонки очей. При виникненні будь-якої з вищеперелічених патологій поверхні ока насам­перед порушується стабільність слізної плівки. Це відбувається, коли взаємодія між чинниками, що обумовлюють її цілісність, спотворюється внаслідок зниження продукції сльози, зміни складу і співвідно­шення компонентів. Запальна реакція на поверхні ока є вторинним проявом. Рефлекторне виділення сльози у відповідь на подразнення поверхні ока являє собою первинний компенсаторний механізм, але згодом запалення приєднується до хронічної секреторної дисфункції, спотворення поверхневої чутливості рогівки погіршує рефлекторну відповідь і призводить до ще більшої нестабільності слізної плівки.

Для ефективного лікування захворювань поверх­ні ока необхідне визначення етіологічного чинника, на який можна вплинути, забезпечення достатнього зволоження і розподілу слізної плівки по кон’юнктиві та рогівці, створення умов для швидкої регенерації пошкоджених тканин, налагодження профілактики.

Краплі на основі гіпромелози вже дано запатен­товані й успішно використовуються як зволожуючі препарати. Численні наукові дослідження довели безпеку та ефективність гіпромелози для зменшення симптомів сухості ока різної етіології як за умов зовнішнього середовища, що сприяють підви­щеному випаровуванню сльози, так і при важких системних проявах при синдромі Sjögren. Очні краплі, що містять гідроксипропілметилцелюлозу в різних концентраціях, у всьому світі є одними з лі­дерів серед призначень для лікування синдрому су­хого ока, переважно легкого та середнього ступеня; для важкого ступеня існують гелі з цим полімером. Завдяки високим водорозчинним властивостям гіпромелоза збільшує й утримує об’єм сльози в кон’юнктивальній порожнині, що зменшує прояви очного дискомфорту. Це підтверджується не тільки результатами клінічних спостережень за пацієнтами із синдромом сухого ока, але й кількіс­ними вимірюваннями об’єму слізного меніска за допомогою оптичного когерентного томографе. 

Лікар вищої категорії, офтальмолог поліклініки №2 Корба Т.І.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69