Як правильно втамувати спрагу в спекотну погоду?

Written by admin on . Posted in Статті

Наше тіло безперервно виділяє тепло.Коли температура тіла перевищує певний поріг, включаються механізми, що оберігають від перегріву, – ми починаємо пітніти.

Рідина, що виділяється потовими залозами, складається в основному з води, певної кількості органічних сполук і мінеральних солей. Тому, якщо довго перебуваємо на сонці, слід пити якомога більше рідини, – щоб заповни¬ти її брак в організмі.

На думку медиків, мінімум, необхідний для підтримки нормального вод¬ного балансу в організмі, – 1,5 літра при середній температурі повітря 21 градус, 1,9 літра – при температурі 26 градусів і 3 літри – при температурі 32 градуси.

У ці літри входять вода, соки, супи, «прихована» рідина фруктів і овочів. Питний режим визначається віком, станом здоров’я, харчуванням, важкістю виконуваної роботи, температурою навколишнього середовища.

Навіть без важкої роботи у людини витрата води велика: з сечею виділяється близько 1,5 л, при випаровуванні через шкіру майже літр, близько 300 мл – з диханням і приблизно 200 мл – з калом. Загалом – три літри.

Змушувати себе пити, коли не хочеться, не варто, адже зайва кількість води підвищує навантаження на всі органи, особливо на нирки і серце. Обме¬жувати прийом рідини слід при вагітності, гіпертонії, серцевій недостатності, порушенні функції нирок.

gara2У спекотний день найкраще вгамовувати спрагу гарячим зеленим чаєм. Він втамовує спрагу і відновлює втрачені з потом мікроелементи.Його можна замінити м’ятним напоєм, негазованою мінеральною водою, чорним чаєм, домашніми ком¬потами зі сухофруктів або морсами, квасом. Підійдуть також натуральні несолодкі соки (яблуч-ний, апельсиновий, грейпфрутовий). Лимонний сік, розведений водою в пропорції 1:10, відновлює електролітичний баланс нашо¬го організму й гальмує надмірне потовиділення.Його можна пити замість мінеральної води по 2,5 л на день, і він, завдяки вітаміну С, послабить такі наслідки спеки, як втома, головний біль, млявість.

Рекомендовано відмовитися в спеку від солодкої газованої води. Через вміст цукру вона спрагу не втамовує, натомість нагороджує нас зайвими калоріями, які потім відкладуться в жирок.Вуглекислий газ у напоях нешкідливий, але його присутність у воді збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку, а відповідно, стимулює надмірний апетит. Доведено, що солодкі газовані напої збільшують імовірність ожиріння майже в два рази. Не вдасться втамувати спрагу і алкогольними напоями, адже для розщеплення алкоголю необхідна велика кількість води, – а отже, прийом алкоголю прискорює зневоднення. Єдиний алкогольний напій, який вгамовує спрагу і може бути рекомендованим в помірній кількості в спекотну погоду – сухе біле або червоне вино, розведене водою в пропорції 1:3, з кубиком льоду.

Не слід також пробувати втамувати спрагу напоями, що містять кофеїн, – він, як і алкоголь, прискорює зневоднення.

Як вживати напої?

  1. Випивши багато рідини, ви стимулюєте потовиділення, – спрага тільки посилиться; тому пийте неквапом, маленькими ковточками.
  2. Намагайтеся не пити надто холодні напої, вони погано засвоюються організмом.

Лікар-анестезіолог
Туряниця С.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

62