Вплив алкоголю на перебіг гіпертонічної хвороби та ІХС

Written by admin on . Posted in Статті

     Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я наслідки артеріальної гіпертонії щорічно забирають у тисячі раз більше життів, ніж СНІД, ракові захворювання та туберкульоз взяті разом. Одним з факторів ризику розвитку гіпертонічної хвороби та ІХС є вживання алкоголю.

Через 3-5 хвилин після прийому алкоголю етиловий спирт всмоктується в кров. Він циркулює в організмі протягом 5-7 годин. Коли людина приймає велику дозу спиртних напоїв, етанол зберігається в організмі набагато довше, до 1,5-2 діб. Вірніше, сам він піддається метаболізму, але продукти його обміну залишаються в крові і тканинах і надають навіть більш сильну дію на організм, ніж сам спирт. Зміни в серці та судинах багато в чому залежать від того, як часто і в якій кількості приймається алкоголь.

Через кілька хвилин після разової дози алкоголю спостерігається:

 Почастішання пульсу на 10-20%.

  Збільшення тиску на 6-15 мм рт.ст. через тимчасовий спазм судин.

 Зростання навантаження на серце: йому потрібно більше кисню, але через спазм судин доставка крові до міокарда погіршується.

Через 1-3 години після прийому разової дози алкоголю:

 Артеріальний тиск знижується (етанол володіє двофазною дією на судини).

 При цьому проявляється токсичний вплив на міокард. Етиловий спирт проникає в кардіоміоцити (клітини серця), знижує їх чутливість до сигналів, отриманих від провідної системи серця, а також викликає утворення ектопічних (додаткових) вогнищ збудливості в серці. Внаслідок цього спиртні напої можуть викликати різні аритмії.

Після прийому великої дози алкоголю (або декількох невеликих доз протягом короткого часу) через кілька годин виникають:

 Симптоми похмілля.

 Згущення крові. Етиловий спирт володіє осмотичною активністю, тому він «замикає» рідину в клітинах. Це викликає згущення крові, створює схильність до утворення тромбів в судинах.

 Порушення серцевого ритму. Ацетон і інші метаболіти спиртного здійснюють кардіотоксичний вплив (отруюють серце і порушують його роботу).

 Стійке підвищення артеріального тиску. Порушується робота нирок і головного мозку, виникає розлад механізмів, що відповідають за регуляцію артеріального тиску, і воно стійко зростає. З 90-х років XX століття вживання спиртного вважається самостійним чинником ризику артеріальної гіпертонії.

При частому прийомі спиртного протягом декількох місяців або років відбувається наступне:

 Прискорення розвитку атеросклерозу. Печінка, уражена алкоголем, починає гірше виробляти «корисні» ліпіди, проте в більшій кількості виробляє «шкідливі» жири, які відкладаються в стінках артерій і утворюються атеросклеротичні бляшки. Ендотелій судин частково втрачає свої захисні властивості, тому холестерину стає легше проникати через нього. Бляшки формуються набагато швидше, ніж у людей, які не вживають алкоголь.

 Прискорення розвитку ішемічної хвороби серця, яка формується на основі атеросклерозу.

 Підвищення числа ускладнень і загострень ІХС.

 Ризик розвитку алкогольної кардіоміопатії. Через токсичний вплив на серце порушується його робота. Крім того, алкоголь призводить до дистрофічних змін в міокарді і до відкладення жиру в тканинах серця. Еластичність стінок серцевих камер знижується, вони стоншуються, розтягуються. Результатом може стати важка хронічна серцева недостатність і смерть.

Доведено, що дозування 20-60 мл чистого алкоголю негативно впливає на серцево-судинну систему за всіма показниками. При регулярному зловживанні відбувається наступне:

 Збільшується артеріальний тиск, знижується ефект від прийнятих гіпотензивних препаратів, зростає ризик кризу. Як правило, особливо помітно збільшується систолічний тиск ( «верхній»).

 Зростає число госпіталізацій, пов’язаних з гіпертонією та ішемічною хворобою серця.

 Підвищується ризик інфарктів та інсультів у хворих на ІХС.

 Ішемічна хвороба серця набуває більш агресивного, стрімкого перебігу, швидше і важче ускладнюється.

 Зростає ймовірність супутніх захворювань, що погіршує стан людини і накладає обмеження на можливість надання йому медичної допомоги. Наприклад, проведення операцій на серці при деяких серйозних захворюваннях неможливо.

 Близько 30% випадків раптових смертей викликані патологією серця і судин, пов’язаних із вживанням алкоголю.

Памятайте, Ваше здоровя та довголіття залежить тільки від Вас. У разі виникнення якихось із перерахованих симптомів обовязково звертайтесь за консультацією до свого дільничного чи сімейного лікаря.

 

Волошкіна А.І. – лікар-інтерн

Толоконнікова В.Г. – завідувач ПМСД №1,

терапевтичного відділення №1 поліклініки №1,

районний терапевт.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

69