В чому небезпека варикозної хвороби ?

Written by admin on . Posted in Статті

Варикозна хвороба характеризується патологічним розширенням вен нижніх кінцівок, що призводить до появи вен у вигляді вузлів та тяжів які контурують над шкірою. Це в основному косметичні прояви які можуть бути на перших проявах. Ходити з варикозом люди можуть 5, 10, 20 , 30 та навіть більше років. Однак варикоз може вести до трьох досить грізних ускладнень.

Варикозні вени

Варикозні вени

Найбільш грізним ускладненням варикозної хвороби є тромбоз цих варикозних вен (тромбофлебіт), що може привести до тромбоемболії легеневої артерії з переходом в летальний наслідок чи важку інвалідність. Це приблизно 5 тис випадків смертей за рік на всю Україну. В цьому випадку тромби з варикозних вен мігрують в глибокі вени нижніх кінцівок, потім в системний кровотік до серця а звідти до легенів де перекривають легеневу артерію. Внаслідок чого людина помирає, або стає глибоким інвалідом.

Основні симптоми варикотромбофлебіту:

  1. Зміна забарвлення шкіри над варикозними венами (як правило почервоніння)
  2. Ущільнення та біль над варикозними венами
  3. Біль над ними при надавлюванні.

Тому, якщо вже є такі скарги, потрібно невідкладно звертатися до лікарні де буде виконано оперативне втручання щоб не допустити розвитку тромбоемболії легеневої артерії.

Застій крові з утворенням тромбів

Застій крові з утворенням тромбів

Наступним ускладненням варикозної хвороби є розвиток трофічних змін з виразкою. Вона виникає внаслідок того, що при варикозній хворобі є явища хронічної венозної недостатності. Кров у венозній системі ніг застоюється, внаслідок чого підвищується венозний тиск. Внаслідок чого порушується живлення шкіри в мілких судинах, що веде спочатку до змін забарвлення шкіри та утворення виразки.

Варикотромбофлебіт

Варикотромбофлебіт

В такому випадку також потрібно виконувати оперативне втручання, інакше виразка не заживе назавжди ніколи. Однак навіть після оперативного втручання шкіра вже ніколи не буде здоровою.

Венозна трофічна виразка

Венозна трофічна виразка

Третє ускладнення – це кровотеча з варикозних вен. Яка виникає або при пошкодженні шкіри над варикозною веною, або може бути і при відсутності травми з трофічної виразки при її поглибленні. Оскільки трофіка шкіри теж змінена як при виразці і шкіра над ними дуже тонка. В такому випадку теж потрібно робити невідкладне оперативне втручання.

Отож ходити з варикозними венами це все рівно, що ходити з каріозним зубом який може заболіти в любий момент чи килою, яка може защемитися теж в любий момент. Тому лікування у вигляді оперативного втручання в таких хворих має бути направлене перш за все на профілактику таких грізних ускладнень як тромбоз, виразка та кровотеча. Краще попередити дані ускладнення і прооперуватися коли варикоз тільки на початкових стадіях. Оскільки тоді можливо обійтися і мініінвазивними процедурами, наприклад ендовенозною лазерною коагуляцією, що є більш косметичною.
Відділення судинної хірургії володіє всіма наявними способами лікування варикозної хвороби, а також лазерною технологією та хімічною склерооблітерацією. Отож чекаємо на Вас та застерігаємо – хворобу краще попередити ніж лікувати!

Пiдготував к.мед.н.
Гардубей.Є.Ю.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

71