Усунення сомато-вегетативних розладів у хворих на гіпертонічну хворобу.

Written by admin on . Posted in Статті

Тривала складна політична ситуація в Україні не минула безслідно для здоров’я її мешканців. Постійні негативного навантаження новини, підвищують тривогу, страх, гнів. З одного боку люди стають більш збудливими, з іншого боку увага їх може розсіюватися. Це може проявлятися тим, що подовжується час виконання звичних для вас задач. Наприклад, ви готуєте суп, почали різати картоплю, але хтось подзвонив, чи ви почули, щось по телевізору, чи радіо, ви відволікаєтесь і йдете вже не варити їсти, а скажімо витирати пил, ще щось можете по дорозі зробити і тільки тоді повертаєтесь в кухню дорізаєте картоплю і далі варите свій суп поки вас хтось знову не відволіче. Надмірна збудливість проявляється тим, що з незначних для вас раніше  причин, ви можете почати сварку, або розплакатись, але найгірше погані емоції перемелювати в середині себе. До психолога у нас ходити не прийнято, тому ці переживання знаходять вихід на фізичному плані. У багатьох людей почались або загострились різноманітні вегетативні розлади.

У хворих на гіпертонічну хворобу  можуть спостерігатися наступні симптоми:

–  головний біль

–  запаморочення

–  шум у вухах

–  порушення сну

–  перепади настрою

–  нервозність

–  тривога

–  неуважність

–  забудькуватість

–  підвищена стомлюваність

–  нестійкість під час ходьби.

Діагностика

Полегшити постановку діагнозу може наявність в анамнезі гіпертонії, атеросклерозу, травм, виявлення різних патологій за допомогою інструментальних методів дослідження (ЕКГ, аускультація магістральних артерій та ін). Показові результати може дати магнітно-резонансна томографія головного мозку (МРТ). МР ознаками є  ознаки  дисциркуляторної енцефалопатії  та  вогнища «німих» інфарктів.

Лікування

Лікування залежить від причини патології  та  віку пацієнта.   Корекція способу життя:

  • Намагайтеся засинати і прокидатися регулярно. Привчите свій організм до такого графіку, щоб він не розслаблявся.
  • Цигарки, без яких вам було складно, ви сміливо можете викинути у віконце. Вони більше вам не знадобляться!
  • Звикайте пити напої з алкоголем тільки у святкові дні. Алкоголь – ваш ворог, якщо він з вами часто зустрічається.
  • Приймайте приємну ванну і контрастний душ. Вода – ваше спасіння. Рятуйте і здоров’я водою.
  • Наповнюйте життя позитивними емоціями та щирими усмішками. Без виконання цього пункту плану – ніяк не можна.
  • Життя без повсякденних каблучків і шпильок. Ці «принади» підривають всяке здоров’я.
  • Менше смаженого! Воно смачне, але шкоди в ньому більше, ніж смаку.
  • Відмінна гігієна. Правильно вмиватися – теж мистецтво.
  • Пробіжка по району. Холодно.  Місто   сонне.  Люди сонні. І тільки я одна така…. геройствую. І радію своєму геройству.

 

  1. Фізичні навантаження:

–   Необхідно почати робити зарядку вранці. Звичайний комплекс вправ ранкової зарядки, який складається з махів ногами, руками, нахилів, стрибків і триває всього-на-всього п’ятнадцять хвилин, вже здатний наповнити енергією. Розминка допомагає розім’яти і розтягнути затерплі і ще мляві м’язи, підготувати їх до подальшого навантаження. Ранкова зарядка насичує всі тканини й органи тіла киснем. Частину дня відвести на тренування, які включають заняття кардіо або силовим тренуванням, йогу, гімнастику. Потрібно відучувати себе від  ліні: будь-яку власну спробу ухилитися від фізичного навантаження  протягом  дня треба припиняти. Здійснюйте  дії максимально активно. Проводіть вільний час у русі, коли є можливість, займайтеся бігом, тощо.

–  Аеробіка. Її потрібно робити протягом тридцяти хвилин, від трьох до п’яти разів на тиждень.

–  Поєднання аеробіки з велосипедною  їздою, плаванням або з прогулянкою пішки. Вибирайте, що вам по душі більше.

–  «Рахунок»  кроків, зроблених під час прогулянки. Побийте рекорди: долічіть до десяти тисяч кроків. Зможете це зробити – все у вас налагодиться в житті.  І спорт ви вже точно полюбите.

– Витримка рівноваги. Тренувати свою рівновагу необхідно хоча б чотири рази в тиждень. Взагалі, і щодня тренуватися не шкідливо. Якщо, звичайно, ви не втомитеся від тренування.

  1. Дотримання дієти:

Збалансоване харчування. Потрібно вживати тільки натуральні продукти. До них в список варто віднести овочі, фрукти, горіхи, ягоди, рибу, м’ясо, молочні продукти і морепродукти, яйця. До мінімуму необхідно звести вживання штучних продуктів, напівфабрикатів, натуральних продуктів, що містять хімічні домішки. До таких продуктів-табу  відносять: газовані напої, синтетичні соки, сирки і йогурти хімічного виробництва,  деякі м’ясні вироби, приправи і майонез. Особливо шкідливою їжею вважаються бульйонні  кубики, фастфуд, готові сніданки, солодке, борошняне і багато іншого.

  1. Прийом лікарських засобів тільки за призначенням лікаря.
  2. Фізіотерапія:

Призначається електрофорез з Бромом на комірну зону, електросон та інші процедури.

  1. Масаж:

Призначається масаж комірної зони, при якому проводиться глибоке погладжування, розтирання, розминка шийно-комірної зони..

Будьте здорові та насолоджуйтесь життям!

Сімейний лікар відділення ПМСД №4   Стаднік С.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69