Творчий порив по-медичному, або з чим приходить осінь…

Written by admin on . Posted in Статті

Цьогорічна осінь почалася та ми її відчули, коли погодні умови перестали нагадувати літо. Коротші дні, похмура погода та дощ принесли з собою не тількидари осені-яблука та груші, а  ще інше. Науковці та психологи доводять,що загострення хронічних хвороб, ослаблення імунітету, осіння депресія взаємопов’язані. Зв’язок цей пояснюють терміном «психосоматика». Тобто, коли день стає коротшим, в нашому мозку починає менше вироблятися серотоніну – гормону радості, особливо якщо ми працюємо в нічні зміни чи попросту не висипаємось, в нашому мозку порушується вироблення ще й гормону мелатоніну, що є пов’язаний з серотоніновою системою і відповідає за біоритми людини. Виходить, що якщо Ви перебуваєте в поганому настрої від похмурої погоди і часом не висипаєтесь чи перебуваєте в постійному стресі (хто від того, що закінчилась відпустка, чи через витрати з початком нового навчального року тощо) то потрапляєте в зону ризику порушення біоритмів, для жінок також і менструального циклу, розладів вегетативної нервової системи (системи, що відповідає за травлення, тиск, роботу серця, кровообіг в мозку). Такі порушення в регуляції діяльності нашого організму призводять до загострення вже наявних хронічних хвороб чи сприяють їх появі. Ось і кажуть, що хвороби від нервів, не дарма.

Розглянемо основні хвороби,що нас спіткати можуть в осінній сезон, щоб їх попередити,розпізнати і вчасно звернутись до лікаря. Знаємо, що холод несе грип та інші вірусні захворювання. Пов’язано це з тим, що слабне імунітет від того ж стресу, переохолоджень. Цим користується наша флора – всі бактерії, що заселяють нас  та віруси, для яких підходять такі зміни температури та вологості навколишнього середовища.  До того ж віруси люблять колективи,  де простіше поширюватись від одного до іншого, бо в організмі їм краще, а поза ним вони не живуть довго. От і наші діти, внуки приносять нам «застуду» зі свого колективу після літньої перерви. Загострюються й наші сплячі вогнища в організмі – аднексити (запалення яєчників), цистити (запалення сечового міхура), пієлонефрити (запалення ниркової  ЧМС), гастрити пов’язані з бактерією Helicobacter . Якщо у когось є автоімунні хвороби – ревматоїдний артрит, гломерулонефрит тощо, то вони теж повертаються, бо розлагоджується робота імунної системи.  Пацієнти, що мають такі захворювання, перебувають під постійним наглядом лікарів – диспансерному нагляді – з періодичним обстеженням та лікуванням у період імовірних загострень.

Що хочу я донести до Вас? Невеличке правило – «хворий нехай лікується,а здоровий займається профілактикою» .  Якої є профілактика «осінніх сюрпризів»? Мінімізувати стрес, подолати осінню журбу, бо про роль цих факторів ми говорили вище. Психологи рекомендують, щоб підтримувати позитивний настрій на робочому місці чи вдома, оточіть себе яскравими предметами, частіше гуляйте, бо мозку потрібен кисень та рух, вдома можете використовувати ефірні олії для ароматизації приміщень з цитрусових, робіть перерви хоч на кілька хвилин в будь-якій діяльності. Щоб переключатися – мозку потрібна зміна декорацій. Для підтримання тонусу нервової та імунної системи вживайте препарати магнію чи продукти, що його містять. Недаремно в стресі ми тягнемося до шоколаду, де його багато. Але він є також  в насінні льону, соняшнику, гарбуза, в усіх видах горіхів, квасолі, сої, какао-порошку,зелених овочах. Алкоголь і сигарети в жодному разі не усувають стрес, а тільки подавлюють реакції нашого мозку на нього, не вирішуючи жодних проблем і несуть величезну шкоду усім системам організму і майбутнім нашим дітям для людей дітородного віку. Загартовування та фізичні вправи – це для нашого імунітету. Кишечник з усією його флорою – є важливою ланкою імунітету, оборонним валом  організму. Отже, харчуйтеся раціонально, звертаючись на піраміду харчування, за якою основою раціону мають бути злаки, крупи, а вже потім овочі, фрукти, м’ясо біле, молочні продукти, червоне м’ясо, солодощі. Доведено, що флора нашого кишечнику бере участь в формуванні нашого емоційного настрою та навпаки.

Сподіваюся, наведені поради допоможуть Вам потоваришувати з цим капризним сезоном, а ось Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендує для захисту від грипу – щеплення , щоб сформувати  імунітет до того штаму вірусу, який ймовірно перебуватиме в повітрі на даний сезон, особливо це стосується людей, хворих на хронічні захворювання.

Отож, прислухайтеся до свого організму, щоб вчасно виявити збій, запобігти інфекціям, а ми, люди в білих халатах, завжди готові Вам допомогти.

Пам’ятайте, що здорові люди – цілеспрямовані,  красиві та щасливі.                                                                                                                                                                                                                                                      Лікар-інтерн Казакова С.М.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61