Сучасний погляд на інсульт

Written by admin on . Posted in Статті

З 2010 року на базі лікарні впроваджений один із найсучасніших методів лікування ішемічного інсульту – системний тромболізис.  Даний метод базується на принципах доказової медицини, ефективність підтверджена рандомізованими клінічними дослідженнями у клініках Європи та Америки.

Зміст даного метода у введені тромболітика (альтеплаза – рекомбінантного людського активатора плазміногена) з метою розчинення тромбу, що перекриває ток крові в ураженій судині, що безпосередньо викликає некроз тканин мозку. Але дана методика має вузьке коло показань і широке коло протипоказань. І найбільш вагомим протипоказанням є пізня госпіталізація хворого.  Тобто тромболізис можливо проводити тільки в рамках “терапевтичного вікна”, а саме через 2-3 години від перших симптомів захворювання.

Лікарі міського інсультного центру, відділення анестезіології та інтенсивної терапії мають досить великий досвід проведення даної маніпуляції. На базі лікарні було проведено 73 тромболізиса.  Міський інсультний  центр входить до Європейського реєстру відділень, де проводиться тромболітична терапія, роками займає одне з лідируючих місць серед судинних центрів півдня України.

Враховуючи нестабільність у суспільстві, останнім часом, на превеликий жаль, бачимо, що хворі звертаються за допомогою запізно і це погіршує прогноз захворювання.

Хоча на сьогодні ми можемо похвалитися проведенням за один тиждень 4-х тромболізисів з вельми позитивними результатами. В нашій практиці це вперше така кількість за досить короткий проміжок часу.

Це результат співпраці наших пацієнтів, лікарів швидкої допомоги і спеціалістів лікарні.

Шановні громадяни, нам би хотілось, щоб ви були більш уважними до свого здоров’я, звертали увагу на рекомендації лікарів щодо профілактики таких важких захворювань, як інсульт, і при перших же проявах зверталися за кваліфікованою допомогою. Кожна хвилина для хворого з інсультом може коштувати не тільки благополуччя, а і життя.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61