Сучасний погляд на інсульт

Written by admin on . Posted in Статті

Проблема інсульту є актуальною в усьому світі. По даним ВОЗ щороку  трапляється 16.8 млн. випадків інсульту. Експерти прогнозують, що ця цифра буде збільшуватись,  і вже у 2030 році  складатиме 23 млн, що обумовлено старінням населення та поширенням факторів ризику.

Для України інсульт, на сьогоднішній день, теж надзвичайно актуальна медико-соціальна проблема.  В країні щороку виникає більш 110 тис. нових випадків інсульту. Ця патологія є однією з основних причин інвалідизації та смертності. Третина пацієнтів, що перенесли інсульт – особи працездатного віку. Причинами розвитку інсульту є наявність артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, атеросклерозу.  Сучасна медицина володіє засобами профілактики та лікування даних захворювань. Уряд країни приймає активну участь у боротьбі з інсультом шляхом введення діючих соціальних програм. Так, із квітня 2017 р. працює програма по реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки»  для лікування хворих із серцево-судиною патологією, цукровим діабетом, бронхіальною астмою.  Важливим у профілактиці ускладнень інсульту  є робота лікаря  з дотриманням клінічного протоколу ведення хворого.  Цей погляд на проблему є обов’язковим та незмінним  у роботі міського  інсультного центру, створеного на базі Комунального закладу «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша». При  лікуванні хворих на інсульт використовується мультідисциплінарний  підхід, пацієнт знаходиться під наглядом лікаря з перших часів інсульту і до періоду ранньої реабілітації з наступним спостереженням та продовженням реабілітаційних заходів на базі поліклініки.

З 2010 року на базі лікарні впроваджений один з найсучасніших методів лікування ішемічного інсульту – системний тромболізис. Даний метод базується на принципах доказової медицини, ефективність підтверджена рандомізованими клінічними дослідженнями у клініках Європи та Америки. Зміст даного метода у введенні тромболітика (альтеплаза- рекомбінантного людського активатора плазміногену) з метою розчинення тромбу, що перекриває тік крові в ураженій судині, що безпосередньо викликає некроз тканин мозку. Але дана методика має вузьке коло показань і широке коло протипоказань. І найбільш вагомим протипоказанням є пізня госпіталізація хворого. Тобто тромболізис можливо проводити тільки  в рамках «терапевтичного вікна», а саме через 2-3 години від перших симптомів захворювання.

Лікарі міського інсультного центру, відділення анестезіології та інтенсивної терапії мають досить великий досвід проведення даної маніпуляції. На базі лікарні було проведено 73 тромболізиса. Міський інсульт ний центр входить до Європейського реєстру відділень, де проводиться тромболітична терапія, роками займає одне із лідируючих місць серед судинних центрів півдня України.

Враховуючи нестабільність у суспільстві, останнім часом, на превеликий жаль, бачимо, що хворі звертаються за допомогою запізно і це погіршує прогноз захворювання.

Хоча на сьогодні ми можемо радіти проведенням за один тиждень 4-х тромболізисів з вельми позитивними результатами. В нашій практиці це вперше така кількість за досить короткий проміжок часу.

Це результат співпраці наших пацієнтів, лікарів швидкої допомоги і спеціалістів лікарні.

Шановні громадяни, нам би хотілось, щоб ви були більш уважними до свого здоров’я, звертали увагу на рекомендації лікарів щодо профілактики таких важких захворювань як інсульт, і при перших же проявах зверталися за кваліфікованою допомогою. Кожна хвилина для хворого з інсультом може коштувати не тільки благополуччя, а і життя.

Заступник головного лікаря з медичної частини Гостєва А.В.

Лікар невропатолог  Синельникова О.М.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

64