Роль медичних працівників у формуванні здорового способу життя населення

Written by admin on . Posted in Статті

«Без здоров’я нема щастя».

Українське прислів’я.

Роль медичних працівників у розповсюдженні принципів валеології  важко переоцінити. Найкращий ефект від такої роботи , якщо її розпочати в ранньому  дитячому віці, активізувати в підлітковому віці та продовжувати серед молоді. Особливу увагу в вирішенні цієї проблеми слід приділяти навчанню батьків.

Геніальний лікар і філософ Авіцена стверджував, що головним скарбом життя є здоров’я , для збереження якого потрібно багато знань. Відомі сучасні вчені дійшли спільних висновків :

– від народження людини впродовж усього  його життя на здоров’я діють так звані чинники ризику;

– здоров’я людини значною мірою залежить від неї самої , від її зусиль і роботи над собою;

– людям необхідно мати спеціальні знання  про людину та її  здоров’ я.

Чинники ризику мають негативний вплив на здоров’ я людини. Існують об’ єктивні чинники ризику, на які впливати неможливо, наприклад, вік, раса, спадковість. Є суб’єктивні чинники ризику , що залежать від кожної конкретної людини, її звичок, поведінки, способу життя. Такими найпоширенішими чинниками є гіподинамія, неправильне харчування, надлишкова маса тіла, тютюнопаління, вживання алкогольних напоїв і наркотичних речовин, надмірний вплив стресових ситуацій.


semya

Умовно можна виділити чотири основні взаємозалежні складові здоров’я: фізична, психічна, соціальна, духовна.

Якщо уявити здоров’я людини у вигляді піраміди, то її основою буде фізична складова – фізичний стан людини та її фізичний розвиток. Важливою характеристикою цієї складової здоров’ я є спроможність людини ефективно виконувати певні дії: рухатися, працювати , а також здатність людини пристосовуватися до змін довкілля та ефективно протидіяти хвороботворним чинникам.    Психічна складова здоров’я забезпечує  душевне благополуччя людини. Умовою психічного здоров’я є вміння контролювати емоції і почуття, керувати ними, а також набуття навичок зменшення шкідливого впливу чинників, які спричиняють стрес. Психічне здоров’я сприяє або, навпаки негативно впливає на фізичне     здоров’я і може бути причиною соматичних захворювань.

Соціальну складову здоров’я можна визначити як ефективну взаємодію людини з соціальним середовищем. Ефективна реалізація соціальної функції людини значною мірою залежить від ії  фізичного, психічного і духовного здоров’я. Разом з тим відповідний соціальний статус людини дозволяє створити оптимальні умови для збереження і зміцнення здоров’я та суттєво позначається на її емоційному благополуччі.  Духовна складова здоров’я є своєрідною вершиною, яка збирає все найкраще в людині, завдяки чому людський індивід стає особистістю. Надзвичайну роль духовності у гармонійному розвитку і здоров’ї  люди помітили вже давно. Завдяки вірі у видужання багато людей змогли подолати тяжкі, здавалося б невиліковні хвороби. Існує старе латинське прислів’я: « Здоровий дух творить здорове тіло». Кожна складова здоров я  багатогранна. І лише за умови їх органічного поєднання формується і закріплюється     здоров’я людини.

Важливим є також вплив окремих чинників на процес формування здоров’я. Так, здоров’я залежить від стану навколишнього середовища (приблизно на 20%), спадковості (майже на 20%), способу життя (більш, як на 50%) і медичного обслуговування (близько 10%).

Залежність здоров’я від соціальних умов очевидна. Відомо, що люди, які живуть у злиднях, у незадовільних побутових умовах значно частіше хворіють. Але, разом з тим відомо, що висока духовність, віра в життя допомагають людині виходити зі складних життєвих ситуацій, повертатися до активного способу життя після важких травм чи хвороб.

Здоров’я людини значною мірою залежить від стану довкілля, кліматичних і географічних особливостей середовища. Важко переоцінити шкідливість забруднення грунту, повітря, води пестицидами, гербіцидами, відходами технологічних процесів, відпрацьованими газами автомобілів. Відомо, як вплинуло на рівень здоров’я людей проживання на території, що зазнала впливу аварії на Чорнобильській АЕС. Професійна шкідливість існує у тих, хто працює в умовах пилу, шуму, дій токсичних речовин.

В останні десятиліття збільшилась кількість людей, які хворіють на «хвороби цивілізації» (гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда, цукровий діабет, нервово-психічні розлади). Виявилося, що люди, які ведуть малорухомий спосіб життя, неправильно харчуються, тривалий час перебувають в умовах стресу, поступово виснажують свої резерви здоров’я, які вони мали від народження, і, зрештою отримують «букети» хвороб. Якщо ж людина ще й палить або вживає наркотики чи зловживає алкогольними напоями, резерви її здоров’я вичерпуються у кілька разів швидше.

Спосіб життя найсуттєвіше впливає на здоров’я людини. Змінити його відповідно до принципів здорового способу життя складно, але можливо та залежить це від самої людини.

Здоровий спосіб життя – це спосіб життєдіяльності людини, метою якого є формування, збереження і зміцнення здоров’я. До його основних складових належать : рівень культури суспільства і особи, місце здоров’я серед потреб людини, мотивації збереження і зміцнення здоров’я, зворотні зв’язки (позитивний або негативний ефект), настанова на довге здорове життя, навчання засобам збереження і зміцнення здоров’я.

Збереження і відновлення здоров’я залежить від рівня культури. Це не тільки сума знань, а й поведінка людини, сукупність її моральних засад.

Серед потреб людини здоров’я не завжди посідає перше місце порівняно з побутовими речами та іншими матеріальними благами. Звичайно, здоров’я залежить від добробуту. Однак, для багатьох людей метою життя стає збагачення, накопичення, заради чого вони нехтують фізичним і духовним удосконаленням, забруднюють довкілля, чим шкодять не лише собі, а й своїм нащадкам.

Мотивація бути здоровим у кожного своя. Хтось хоче гарного зовнішнього ефекту, дехто хоче здоров’я  для досягнення успішної кар’єри, для когось здоров’я означає заощадження коштів на ліках, а для декого – це активне довголіття, радість повноцінного життя.

Багато людей нерозумно випробовують стійкість свого організму, коли зловживають, наприклад, алкоголем, палять сигарети або вживають наркотики. Інколи дуже швидко, а інколи лише через тривалий час виявляються наслідки такого життя, спрацьовують зворотні  зв’язки – людина захворює. Є не лише негативні зворотні зв’язки. Ефект від ранкової зарядки чи загартування  холодною водою – приклад  позитивного зворотнього  зв’язку, який виявляється через достатньо тривалий час. Сповільнена дія і довге невиявлення  ефекту- одна з головних причин валеологічно недоцільної поведінки людей, недооцінки значення здорового життя способу  для збереження здоров’я і активного довголіття.

Настанова на довге здорове життя – важливий чинник здоров’я, який мобілізує внутрішні резерви організму людини та допомагає зміцнити здоров’я, а при потребі – перемогти хворобу.

Навчання здоров’ю, на перший погляд – простий процес. Адже зараз є багато інформації про здоров’я і засоби його зміцнення.  Але складність полягає в тому, що можна вчити бути здоровим, проте навчитися цьому людина може тільки сама. Видатний український фізіолог академік Олександр Богомолець зазначав: «Вміння продовжувати життя – це, насамперед, вміння не скорочувати його».

В формуванні здорового способу життя молодого покоління медичні працівники діють разом з педагогами, соціальними фахівцями, громадськими організаціями. Повсякденними  та кропіткими ці обов’язки є серед дільничних медичних працівників. Однак найефективніше та найдоступніше така робота проводиться на сімейних дільницях, де сімейний лікар та медична сестра працюють безпосередньо в колі сім ї, одночасно серед   представників різних поколінь.

Завідуюча відділенням поліклініки №3
Мороз Р.М.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

62