Профілактики серцево-судинних захворювань

Written by admin on . Posted in Статті

ПРОФІЛАКТИКИ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Серцево-судинні захворювання є основною причиною зниження тривалості та якості життя в сучасному світі.

Ураження судин атеросклерозом, що призводить до розвитку ішемічної хвороби серця, може роками мати безсимптомний перебіг і проявитися на стадії ускладнень – інфаркту міокарда, мозкового інсульту, серцевої недостатності – або призвести до раптової смерті. Важливо зауважити, що в Україні третина інфарктів та інсультів виникає в осіб працездатного віку, що в 10 разів перевищує відповідний показник для країн Західної Європи. Зниження передчасної смертності від ССЗ в Європі пов’язане з широким проведенням оздоровчих програм, активною участю населення в подоланні факторів ризику, підвищенням відповідальності за своє здоров’я.

Факторами, що обумовлюють розвиток серцево-судинних захворювань, є наступні:

  • високий артеріальний тиск,
  • підвищений рівень холестерину в крові,
  • тютюнокуріння (в тому числі, пасивне тютюнокуріння),
  • низький рівень фізичної активності,
  • ожиріння,
  • цукровий діабет,
  • психологічний стрес,
  • обтяжена спадковість (серцево-судинні захворювання у батьків, що виникли у віці до 55 років у батька та до 65 років у матері).

Більшість факторів ризику залежать від стилю життя. Ви зможете їх змінити і, тим самим, знизити у себе ризик передчасної смерті від інфаркту міокарда або інсульту. Корекція факторів ризику важлива в усіх вікових категоріях, починаючи з дитинства до глибокої старості.

Потрібно  вести здоровий спосіб життя, активно займатись спортом, раціонально харчуватись, не мати шкідливих звичок (вживання алкоголю, тютюнопаління, наркотики,недотримання режиму дня), не переїдати, не знаходитись довго у сидячому положенні, регулярно проходити медичні обстеження.

Під час тренування потрібно контролювати частоту пульсу. Він не повинен перевищувати 150 ударів за хвилину. Фізичні вправи потрібно робити на свіжому повітрі або у добре провітрюваному приміщені.

Важливо враховувати, що поєднання декількох факторів ризику значно прискорює розвиток серцево-судинних захворювань.Виявити фактори ризику можна при проведенні профілактичних оглядів. За результатами огляду лікар зможе зробити висновки щодо ризику розвитку у Вас серцево-судинних захворювань та разом з Вами визначити заходи по корекції факторів ризику.

З метою профілактики серцево-судинних захворювань в стоматологічній поліклініці КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» проводилось анкетування з 1 по 25 вересня 2017р. серед пацієнтів терапевтичного, хірургічного та ортопедичного відділення. Прийняло участь в анкетуванні 50 відвідувачів поліклініки. В холі терапевтичного відділення був розміщений стенд на тему «Профілактика серцево-судинних захворювань».

Турбуйтесь про здоров’я та будьте здорові!

В.о.зав. терапевтичним відділенням стоматологічної поліклініки

КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша»

Л.О.Тесля

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

71