Профілактика отруєнь грибами

Written by admin on . Posted in Статті

Осінь – пора грибів, і з початком сезону серед населения України починають реєструватися випадки отруєнь грибами. Дикорослі їстівні гриби традиційно входять до різних страв харчового раціону українців. У нас зустрічається близько 80 видів грибів, потенційно небезпечних для здоров’я, з них 10-15 становлять реальну загрозу для життя.

Більшість смертельних випадків пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Також, є можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища. Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки. Важлива не тривалість термічної обробки, а кількість разів зливання відвару. Щонайменше , його потрібно зливати тричі, через кожні 15 хв., а лише після того продовжити приготування страв.

Серед отруєних грибами хворих зустрічаються і діти. Тому, слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення і їx не повинні вживати діти,вагітні,годуючі жінки та люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

За даними центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України, у 2015 році було кількість постраждалих від отруєнь грибами 148 чоловік (з них 17 летальних випадків), в т.ч. 23 дитини (4 з яких померло). У 2016 році – 379 осіб (з них 30 випадків летальних), в тому числі серед дітей 76 осіб (5 з яких померло),а  за 7 місяців 2017 року вже постраждали 44 особи, в тому числі 11 дітей, для 5 дорослих отруєння завершились летально.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:

Необхідно відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі i споживати штучно вирощені гриби. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках та магазинах, де вони проходять відповідний контроль. Якщо, все ж таки, гриби збираються у лісі, необхідно пам`ятати наступне:

  • ніколи не збирати невідомих грибів;
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  • намагатись збирати губчасті гриби ;
  • ретельно перевіряти гриби перед тим, як починати готувати страви або робити заготівлі;
  • не вживати сирих грибів;
  • перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді, зливаючи відвар тричі кожні 10-15 хв;
  • ніколи не застосовувати “домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок.
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам’ятати, що при порушенні технології заготівлі, і їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я. Гриби важко повністю відмити від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. До того ж, у домашніх умовах неможливо досягти такої стерилізації, як на промисловому підприємстві. Тому вдома, тим більше на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню. Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим. Категорично забороняється зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.

Якщо після споживання грибів з`явились нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) необхідно негайно викликати “швидку допомогу”. До її приїзду промити шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму, пити багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково звернутися до найближчої лікарні, а не займатись самолікуванням!

Лікар загальної практики-сімейний лікар Миргород А.В.

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69