Профілактика розповсюдження холери

Written by admin on . Posted in Статті

ІНФОРМАЦІЯ для населення щодо профілактики розповсюдження холери

Холе́ра (від chole — жовч і rheo — течу) — гостра кишкова інфекція, викликана збудниками – холерними вібріонами, що проникають через рот у травний тракт здорової людини, супроводжувана зневодненням організму. Хвороба протікає при рясному виділенні з організму дуже рідких випорожнень, а також блювотних мас.

При несприятливих умовах холера швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії, тобто охоплює багато країн, а з часом може досягати світового розповсюдження.

Довгий час осередком холери залишалася Індія (Бенгалія), де вона була відома з найдавніших часів. Лише внаслідок англійської колоніальної війни в Індії (1757 — 1817) та розвитку міжнародних зв’язків, вона почала розповсюджуватися далеко поза межі основного джерела: з 1820-их років в Україні і Російській імперії було 6 пандемій.

Після закінчення громадянської війни 1918 року розпочато енергійну боротьбу проти холери, і вона у 1926 році по всій території СРСР була остаточно ліквідована. Офіційно вважається, що з того часу холера не відновлювалася, хоча поодинокі випадки були зареєстровані у 1970 та 1994 роках на півдні України

В 2011 році у Маріуполі зареєстрований спалах холери з 54 випадками, з яких 32 випадки захворювання та 22 – вібріоносійства.

Лужна реакція середовища, у якій знаходяться холерні вібріони, сприяє їх існуванню і розмноженню. У кислотному середовищі вібріони швидко гинуть. Дезінфікуючі речовини діють на них згубно. За певних умов у зовнішньому середовищі вони тривалий час зберігають свою життєздатність, наприклад, якщо вони знаходяться у воді. Однак холерні вібріони легко гинуть під дією високої температури і прямих сонячних променів.

Поширення холери в світі на сучасному етапі: Осередки епідемій Спорадичні спалахи епідемій

Джерелом інфекції є людина, хвора на холеру, та бацилоносії, які не мають ознак хвороби.

holera1

Зараження холерою відбувається в результаті проникнення холерних вібріонів через рот переважно з інфікованою непрокип’яченою чи нехлорованою водою або через руки та предмети при забрудненні їх фекаліями, що містять живих вібріонів. Також у поширенні холери грають роль забруднені цими фекаліями харчові продукти. Зараження може відбуватися при вживанні їжі, інфікованої під час кулінарної обробки, зберігання, миття або роздачі, особливо продуктами, які не піддаються термічній обробці (молюски, креветки, в’ялена і слабосолона риба). В розповсюдженні значну роль відіграють мухи.

Мають значення і такі фактори, як сезон року (червень – вересень для Херсонської області), температура зовнішнього середовища, у тому числі води в різних водоймах.
Інкубаційний період (від зараження до появи перших симптомів) триває від 1 до 5 діб. При тяжких епідеміях впродовж перших 2 днів захворювання помирає близько ⅔ хворих.

Симптоми холери спочатку можуть нагадувати звичайні розлади травлення – нудота, розрідження стільця, дискомфорт у кишечнику, що може дуже не турбувати хворого. Підвищення температури тіла частіші не відмічається. Але, з часом, випорожнення стають багаторазовими, водянистими, приєднується блювання. Діарея може виглядати як каламутна рисова вода.

Симптоми розвиваються дуже швидко і можуть призвести до смерті від зневоднення (втрата води та солей з організму) протягом декількох годин, якщо її вчасно не лікувати.

Як захистити себе і свою родину від холери та інших шлунково-кишкових захворювань:

  • Вживати і використовувати під час приготування їжі тільки безпечну воду з перевірених джерел або оброблену шляхом кип’ятіння.
  • Часто мити руки з милом чистою водою. Якщо відсутнє мило, миючі засоби або засоби для дезінфекції рук, що містять спирт, обробляти руки золою або піском, після чого ретельно помити їх чистою водою.
  • Для справляння фізіологічних потреб використовувати виключно туалети.
  • Під час приготування їжі піддавати її термічній обробці (особливо морепродукти, риба). Приготовлену їжу зберігати в закритому вигляді в холодильнику, ретельно мити фрукти і овочі.
  • Дезінфікувати приміщення (кухню, туалет, душ, ванну) миючими засобами, що містять хлор.

Що робити, коли у вас або у членів вашої родини з’явились багаторазові випорожнення:

  • Терміново розпочинати регідратацію(поповнення рідини та солей): вживати сольові розчини за їх наявності-регідрон, гастроліт, при їх відсутності пити багато рідини.
  • Негайно звернутися до найближчого медичного закладу. Продовжувати пити сольові розчини під час пересування до медичного закладу.
  • Продовжувати годувати дитину грудним молоком, якщо у неї з’явилась водяниста діарея, навіть під час пересування до медичного закладу.

Необхідно ретельно виявляти усі випадки захворювання холерою, вчасно ізолювати хворих, проводячи повний комплекс протиепідемічних заходів.

Профілактика зводиться до госпіталізації хворих у лікарню, ізоляції підозрілих бацилоносіїв і контактних осіб, санітарного контролю за очищенням і водопостачанням населених місць, дезінфекції, санітарної охорони кордонів, встановлення карантину, посилення гігієнічного нагляду за харчовими продуктами, диспансеризації осіб, які перехворіли на холеру, боротьбу з мухами тощо.

Заходи для попередження поширення інфекції від вібріононосіїв, випорожнення яких можуть інфікувати воду і харчові продукти, здобувають особливе значення в осередках захворювання холерою. Необхідне своєчасне виявлення вібріононосіїв в осередках захворювань, які з’явилися раніше чи тривають; це робиться за допомогою бактеріологічних обстежень жителів.

Особливої уваги вимагає виявлення вібріононосіїв серед осіб, що працюють у харчовій промисловості, на підприємствах суспільного харчування й інших декретованих осіб, яких усувають від виконання своєї професійної роботи з повторним бактеріологічним дослідженням відповідно до діючих правил.

ДОТРИМУЮЧИСЬ ПРАВИЛ ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ, ВИ РЯТУЄТЕ СВОЄ ЖИТТЯ!

Підготувала головний інфекціоніст
УОЗ міської ради Демедюк О.І.

 

Trackback from your site.

Leave a comment

62