Поліноз

Written by admin on . Posted in Статті

Від алергії сьогодні страждає кожен п’ятий житель планети, і захворюваність щороку збільшується. На сьогоднішній день різноманітні алергічні реакції – глобальна медична проблема. Якщо XX століття прийнято вважати століттям серцево-судинних захворювань, то XXI сторіччя, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, стане епохою алергії.

Факторів, що викликають схильність до алергії, багато – екологія, стрес, шкідливі звички; спровокувати алергію можуть захворювання печінки, ендокринної та нервової систем. Схильність до алергії передається і по спадку.

Сезонний алергійний риніт або поліноз – поширене сезонне весняно-літнє захворювання, в основі якого лежить алергійна реакція на пилок рослин; частіше зустрічається у дітей. Раніше поширеним був термін «сінна лихоманка», виникненням якого ми зобов’язані англійському лікареві Джону Бостоку, який вперше на початку 19 століття дослідив і описав це захворювання та зв’язав його виникнення із сіном. Подальші дослідження показали, що причиною розвитку сезонної алергії є пилок вітророзпилюваних рослин. Дрібні частки пилку легко проникають у дихальні шляхи, провокуючи реакцію організму. До речі, розповсюджене переконання, що тополиний пух викликає сезонну алергію, невірне. Він занадто великий, і це плід, а не пилок тополі. Пух розноситься вітром в період цвітіння багатьох злакових рослин, пилок яких і є алергеном. Оскільки тополиний пух легко помітити, саме його помилково і вважають винуватцем сезонного риніту в травні-червні.

Загострення полінозу залежать від часу цвітіння алергену:

  • квітень-травень (вільха, береза, дуб, клен);
  • червень-липень (злакові – овес, пшениця…);
  • серпень-вересень (полин, амброзія, лобода).

Алергія – це реакція імунної системи на зазвичай нешкідливі речовини. При потраплянні алергену в організм запускається ланцюг біохімічних реакцій – імунна система кидається на боротьбу з ворогом, у результаті чого із клітин вивільняється гістамін, який і викликає виникнення симптомів. Поліноз –підступне захворювання, яке часто плутають із застудою, адже його домінуючі симптоми – це нежить, напади чхання, подразнення та свербіж у носі, глотці, на піднебінні, запалення та почервоніння очей, що нерідко переходить у кон’юнктивіт. Найбільш важким проявом полінозу є бронхіальна астма. У ряду хворих виникають шкірні прояви пилкової алергії у вигляді кропив’янки, набряку Квінке, атонічного і контактного дерматитів (нейродерміт). Часто люди дізнаються, що страждають саме від алергії, тільки після кількох років, коли помічають, що симптоми захворювання з’являються в ту саму пору року. Крім того, застуда розвивається поступово, і її симптоми зазвичай тримаються не більше тижня, а алергія з’являється раптово і може турбувати довго (до місяця і більше).Наразі відомо понад 100 видів алергенного пилку, тому звертатися до фахівця алерголога або імунолога потрібно обов’язково, щоб він провів діагностику і призначив відповідне лікування.

Діагностика

Визначити, на який конкретно алерген є реакція, можна за допомогою алергопроб. Підозрювані алергени вводять через подряпину або укол. Якщо через двадцять хвилин на шкірі навколо уколу з’являється почервоніння або набряк – реакція позитивна. Ця процедура недорога та безпечна, однак проводити алергопроби в період загострення алергії не слід – результат буде непоказовим.

Профілактика

Як полегшити собі життя? Виключення контакту з пилком – найкращий спосіб припинити страждання, але на практиці його важко реалізувати. Алерген витає в повітрі, вітер розносить його на сотні кілометрів. Але все-таки можна дотримуватися деяких простих правил, які допоможуть вам перетерпіти сезонну алергію.

  1. Найбільша концентрація пилку в повітрі спостерігається в сухі та спекотні дні, коли дме вітер. У такий час краще втриматися від прогулянок. Також у такі дні краще не відкривати вікна. Найкраще, якщо в приміщенні працює кондиціонер з фільтром на виході. А от після дощу, коли пилок осів – саме час провітрювати, та й погуляти не страшно.
  2. Встановлені протимоскітні сітки промивайте щовечора.
  3. Щодня проводьте вологе прибирання. Рекомендується також використання очисників і зволожувачів повітря.
  4. Після повернення з вулиці приймайте душ, умивайте обличчя, промивайте ніс і очі водою.
  5. Намагайтеся не виїжджати на природу в період цвітіння рослин і не їздити в машині з відкритими вікнами. Якщо все-таки захочете відпочити на природі, вибирайте регіон з водоймами та мінімальною концентрацією алергену.
  6. У період загострення алергії ніс стає чутливим до різних подразників, таких, як пил, сигаретний дим, запах побутової хімії, до змін температури та вологості. Намагайтеся влаштувати своєму носу щадний режим, максимально виключивши подразники.

Лікування

Ліків від цієї недуги поки немає. Боротьба з алергією полягає в:

  • Придушенні симптомів антигістамінними препаратами. Їх слід приймати щодня весь період цвітіння. При цьому краще обирати засоби останніх поколінь – третього або другого, тому що препарати першого покоління менш ефективні та негативно впливають на нервову систему – викликають сонливість, втому та неуважність.
  • Неспецифічній терапії глюкокортикоїдними препаратами місцевої (бекотид, бекломет) або пролонгованої (триамцинолона ацетонід, метилпреднізолон) дії.
  • Симптоматичній терапії – наприклад, судинозвужувальні засоби для носа.
  • Захисті від контакту з алергенами.
  • Зменшити симптоми допоможуть і народні методи – спиртові настоянки зі свіжого листя селери або пастернаку . Для цього листя дрібно нарізати, скласти “по плечі” в банку 0,5 л і залити спиртом (горілкою) до верху, залишити настоюватися в темному місці на 2 тижні. Приймати по 15-20 крапель 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі. Такі настоянки поліпшать кровообіг капілярів і зменшать набряклість.
  • Найбільш дієвий спосіб позбутися алергії – алерген-специфічна імунотерапія. Метод виявляється ефективним у понад 80% випадків, дозволяє збільшити тривалість ремісії до кількох років, перешкоджає розвитку ускладнень, наприклад, переходу алергійного риніту в бронхіальну астму. Проходити лікування можна в холодну пору року, коли немає цвітіння. Якщо ви страждаєте від алергії в червні, імунотерапію найкраще починати з осені.
  • На період лікування слід виключити з раціону харчові алергени: яйця; куряче м’ясо; яблука, вишні, груші (під час цвітіння плодових дерев); продукти бджільництва; продукти, що містять харчові барвники.

Вберегтися від розвитку алергії ми, скоріше за все, не зможемо. Але, при дотриманні нескладних рекомендацій, ми можемо значно полегшити перебіг захворювання і покращити якість життя.

Туряниця С.В. Лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є. Карабелеша»

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69