Онкозахворювання шкіри

Written by admin on . Posted in Статті

Останнім часом захворюваність на злоякісні новоутворення  шкіри зростає, за останні 40 років кількість хворих на рак шкіри збільшилась в сім разів. В Україні кожен рік фіксується більше двох з половиною тисяч нових випадків меланоми шкіри. Ріст захворюваності на протязі останніх десятиліть, вірогідно, пов’язаний  з більш агресивним сонячним випромінюванням. В 90% випадків рак шкіри з’являється на відкритих ділянках шкіри, а в 70% на обличчі. Ще недавно раки шкіри виявляли у людей старше 60 років, та в останні роки навіть у 18-ти річних.

Десмопластична меланома

До факторів ризику розвитку меланоми відносять злоякісне перетворення клітин, що відповідають за пігментацію – меланоцитів під дією фізичних, хімічних та біологічних канцерогенних агентів.

Фактори, які провокують злоякісне перетворення меланоцитів ділять на екзогенні (зовнішні) та ендогенні (внутрішні).

До екзогенних належать:

  • Фізичні фактори ризику:

УФ–випромінювання, іонізуюча радіація, електромагнітне випромінювання, флуоресцентне освітлення, хронічна травматизація шкіри.

  • Хімічні фактори ризику:

постійна дія деяких хімічних речовин на нафтохімічних (виробництво азотної кислоти), гумовиготовляючих  підприємствах, а також на виробництва вінілхлориду, полівінілхлориду, пластмас, бензолу, пестицидів.

  • Біологічні фактори ризику:

особливості харчування, шкірні хвороби, вірусні інфекції та деякі лікарські препарати.

Високий рівень споживання жирів тваринного походження, недостатній рівень споживання свіжих фруктів та овочів стимулює онкопатології.

До екзогенних факторів відносять:

  • расова і етнічна приналежність;
  • фототипи шкіри;
  • генетичні фактори;
  • антропометричні показники;
  • імунні порушення;
  • ендокринні фактори;
  • вагітність.

 

Сама висока захворюваність фіксується серед пацієнтів зі світлою шкірою, схильною до веснянок, рудоволосих та блондинів.

Існує спадкова схильність до розвитку меланоми, частіше передається родичам першої лінії: від батьків – до дітей.

Виявлено вплив антропометричних показників на ризик розвитку меланоми: високі хворіють частіше.

Зниження імунітету збільшує ризик розвитку меланоми.

При ендокринних порушеннях, вагітності збільшується ризик злоякісних перероджень родимок.

Щоб слідкувати за родимками, є просте правило, яке в цьому допоможе:

  • правило „АКОРД” :

А – асиметрія: одна сторона не схожа на іншу;

К – край нерівний;

О – окрас, зміна кольору, поява вкраплень, гранул, прожилок сірого,

чорного чи рожевого кольору, також втрата кольору;

Р – розмір: чим більший розмір родимки, тим більший ризик її переро-

дження;

Д  – динаміка, або прояви будь-яких змін: збільшення розміру, товщини, зміна кольору, кровоточивість, поява коринок.

 

РАКИ ШКІРИ.

Базальноклітинний рак шкіри або базаліома – найбільш поширена  злоякісна пухлина шкіри. Для неї характерно місцеве зростання та нечасте метастазування. Кожен рік реєструється 400 тисяч нових випадків. Базаліома уражує частіше відкриті поверхні шкіри: в 80-98% випадків обличчя, шию, волосяну частину голови.

    Особливо небезпечна її локалізація навколо очей, носо-губних складках, навколо слухового проходу та  задній борозні вушної раковини, так як можливе глибоке проростання в м’язи, кістки та тверду мозкову оболонку.

Пухлина може розвинутись  на неушкодженій шкірі або ділянках шкіри, ушкоджених хімічними, термічними та іншими факторами.

Діагноз базаліом базується на цитологічному дослідженні пухлини.

ПЛОСКОКЛІТИННИЙ РАК

Плоскоклітинний  рак – це злоякісна пухлина шкіри, яка частіше розвивається в похилому віці. Пухлина  з’являється на фоні рубців, після опіків, поранень, але може з’явитися і на неушкодженій  шкірі.

Первинний осередок має вигляд новоутворення округлої форми з гладенькою поверхнею, або розростання у вигляді кольорової капусти. Рак, що виник на фоні рубців, має вигляд виразки з потовщенням, підритими краями з наявністю сукровичних або гнійних виділень з характерним запахом. Пухлина, як правило, росте повільно.

Причинами,  що викликають плоскоклітинний рак, можуть бути вірус папіломи людини, імунносупресивна терапія, УФО, промислові канцерогени, деякі шкірні захворювання (дискоїдний червоний вовчак).

Діагностика плоскоклітинного раку  основана на результатах цитологічного дослідження.

При новоутвореннях на шкірі, а також при зміні родимок обов’язково звертайтесь до фахівців – дерматологів, онкологів.

На базі поліклініки №1 успішно працюють кабінети онколога та дерматовенеролог, кожен пацієнт має можливість отримати висококваліфіковану консультацію.

Дерматовенеролог Новік І.В.

Trackback from your site.

Leave a comment

71