Лікування аневризм черевної аорти – новий погляд на стару проблему

Written by admin on . Posted in Статті

Аневризма черевної аорти це розширення ділянки судини внаслідок атеросклерозу чи запальної реакції. Основна небезпека аневризми полягає в тому, що вона може розірватися і це викликає масивну кровотечу яка веде до смерті хворого.

Також небезпекою є утворення тромбів всередині аневризми, що можуть з током крові змиватися і попадати в судини нижніх кінцівок і викликати ішемію кінцівки, яка може призвести до втрати кінцівки.

Основі методи діагностики аневризми черевної аорти це ультразвукове дуплексне сканування аорти та спіральна комп’ютерна ангіографія

anevr1

Основні задачі діагностики повинні відповісти на слідуючі питання

  1. Розмір аневризми та її локалізація
  2. Наявність тромбів в просвіті аневризми
  3. Стан артерій вище та нижче аневризми
  4. Розмір від верхнього полюса аневризми до ниркових артерій (шийка аневризми).

Ризик розвитку розриву аневризми залежить від її розміру. Так ризик розриву аневризми до 5 см в діаметрі складає до 5 % в рік. Ризик розвитку аневризми 5-8 см складає до 10-12 %, а при розмірі більше 10 см до 30 %. Тому основним методом лікування аневризм є оперативне втручання направлене на резекцію аневризми та відновлення кровотоку по штучному протезу.

anevr2

Дане втручання робиться під загальною анестезією та є досить травматичним для хворого. Летальність при таких операціях може сягати до 8-10 % і залежить від супутніх хвороб.

anevr3Ще одним новим напрямком в лікуванні аневриз аорти є стентування. Тобто просвіт аневризми виключається за рахунок проведення в неї спеціальної трубки – протеза (стент – графта). Летальність при таких втручання значно менша і складає не більше 1-2 %.

Однак його проведення залежить від багатьох факторів: розміру шийки аневризми, стану судин нижче від аневризми, ураження їх атеросклерозом, тощо. Тобто даний вид втручання можливо виконати не всім пацієнтам.

Враховуючи, що ризик розриву малих аневризм складає до 5 %, а ризик летальний при відкритих операціях 8 % то такі аневризми раніше вважали, що не потрібно оперувати, а краще за ними динамічно наглядати. Оскільки ризик летальності перевищує ризик розриву. Однак аневризма поступово росте, а в декого може розірватися, тому це не вихід з проблемної ситуації.

Однак в останній час з`явилися повідомлення про консервативне лікування малих аневризм черевної аорти. Ці повідомлення з Європи та США. Тобто аневризми до 5 – 6 см в діаметрі можна лікувати консервативно.

На даний момент доведено, що однією з основних причин розвитку аневризми є запалення. Тому таким пацієнтам призначається спеціальна програма лікування яка направлена на стабілізацію стінки аорти та сповільнення та гальмування росту аневризми. Внаслідок чого ріст аневризми при такому лікуванні складає не більше 2 мм за 2 роки, а в групі пацієнтів яких не лікували до 1,5 см.

На базі відділення хірургії судин проводять як відкриті оперативні втручання при аневризмах аорти так і консервативне лікування яке ми почали в цьому році. Наразі ми маємо двох хворих які пройшли обстеження та призначена дана терапія.

кмн. Гардубей Є.Ю

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

63