Кліщовий енцефаліт: як попередити інфекцію

Written by admin on . Posted in Статті

Нарешті настало довгоочікуване літо. Навколо цвітуть квіти і дерева, співають птахи, – настає пора відпусток, прогулянок босоніж в парках, пікніків на природі. Але, щоб відпочинок на природі не затьмарився хворобами, слід пам’ятати про небезпеки, які чатують на нас в лісах та на луках. Однією з них є кліщовий енцефаліт.

Що це таке?

Кліщовий енцефаліт – інфекційне (вірусне) захворювання, що передається головним чином через кліщів і вражає переважно центральну нервову систему. Вірус кліщового енцефаліту відноситься до РНК-арбовірусів з сімейства флавивірусів (Flaviviridae). Він чутливий до факторів зовнішнього середовища, швидко гине при тепловій обробці та під дією побутових дезінфікуючих засобів. В той же час умолоці та молочних продуктах вірус може зберігатися до 2 місяців, а у висушеному стані – кілька років. Також вірус добре переносить низьку температуру (навіть -175°С), при -150° С зберігає життєздатність до року, а при -60°С – невизначено довго.

Кліщі, які можуть бути переносниками енцефаліту, живуть повсюдно в лісових і лісостепових зонах. Рік від року спалахи хвороби відзначаються в різних регіонах, в т.ч. і на Херсонщині.

encef2

Джерела зараження.

Найчастіше зараження відбувається при присмоктуванні кліща, при споживанні сирого молока інфікованих кіз і корів, або продуктів, приготованих з інфікованого молока, що не пройшло теплову обробку та недостатньо прожареного м’яса хворих ссавців. Хворі кліщовими хворобами не заразні для оточуючих.

Проникнувши в організм через місце укусу кліща, вірус кліщового енцефаліту проникає через кров в клітки центральної нервової системи, викликаючи в них важкі зміни.

Прояви захворювання.

Кліщовий енцефаліт починається раптово, через 1-30 днів від укусу кліща, з ознобу, швидкого підвищення температури тіла до 38-39°С, сильного головного болю, болю в усьому тілі, розбитості, слабкості, нудоти. Обличчя і очі хворого червоніють. З 3-5 дня хвороби з’являються ознаки ураження нервової системи: судоми, марення, порушення рухів.

Хворий кліщовим енцефалітом потребує негайного інтенсивного лікування в інфекційній лікарні.

Що робити, якщо ви знайшли на тілі кліща?

Якщо кліщ все-таки присмоктався, необхідно його акуратно видалити. Для цього рясно змастіть кліща олією або вазеліном і через хвилину, захопивши пінцетом голівку кліща (знаходиться в глибині ранки), витягніть комаху. Ранку обробіть йодом. Якщо частина кліща залишилася в шкірі, зверніться до лікаря, так як кліщ повинен бути знищений повністю.

encef3

Видаленого кліща або його фрагменти необхідно зберегти і передати в лабораторію при інфекційній лікарні. Там кліща досліджують і визначать, чи був він заразний. Лікар-інфекціоніст, при необхідності, призначить Вам відповідні профілактичні препарати – імуноглобулін людини проти кліщового енцефаліту, імуноглобулін (людський, гомологічний) FSME-Булін (FSME-Булін) або Енцепур, що знизить ймовірність розвитку інфекції.

Чим раніше буде розпочато лікування енцефаліту, тим більше шансів на благополучний результат.

Профілактика.

У випадку з кліщовими хворобами працює правило: легше попередити, ніж лікувати. Вирушаючи в ліс, на дачу, на рибалку, подбайте про себе:

Одягайте однотонний, з довгими рукавами, щільними манжетами та коміром одяг, щоб легше було помітити повзаючих кліщів. Голову покривайте головним убором.
Користуйтеся аерозолями, мазями, що відлякують кліщів та інших комах.
Уникайте чагарників та високої трави.
Проводьте під час прогулянки само- та взаємоогляд кожні 2-3 години. Вдома змініть одяг, білизну.

Якщо ви змушені тривалий час перебувати в лісі або живете в місці поширення енцефалітного кліща, краще всього зробити щеплення від кліщового енцефаліту. Курс вакцинації складається з 3 щеплень: у листопаді, через місяць і ще через три місяці. Останнє щеплення повинно бути проведене не пізніше, ніж за 14 днів до початку сезону активності кліщів.

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії
Лікар-анестезіолог Туряниця С.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

63