Хвороба Альцгеймера

Written by admin on . Posted in Статті

21 вересня – Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера.

Хвороба Альцгеймера проявляється наявністю проблем з пам’яттю, судженнями, мовою, орієнтацією, спілкуванням і виконавчими функціям. Ініціатором Всесвітнього дня боротьби з хворобою Альцгеймера стала Міжнародна федерація Альцгеймера (Alzheimer’s Disease International – ADI). За даними асоціації, хвороба Альцгеймера – п’ята за значимістю причина смерті серед осіб у віці 65 років і старіше, а в Україні з цією проблемою стикається кожен п’ятий житель.

Хвороба Альцгеймера – найпоширеніша причина розвитку старечого слабоумства або деменції. У світі налічується близько 26 млн чоловік з діагнозом “деменція”.

Уперше цю хворобу описав німецький патологоанатом і психіатр Алоіз Альцгеймер, який 9 років спостерігав за Августой Ді, – жінка померла в повному маразмі, не доживши до шістдесятиліття.

Хвороба Альцгеймера є ознакою патологічних змін у головному мозку, що з часом тільки прогресуватимуть. Саме тому необхідно звертати увагу на поведінку літніх членів родини, і за наявності таких поведінкових симптомів, як неохайність, забудькуватість, безініціативність, часті напади поганого настрою і послаблення інтересу до зовнішнього світу, – відразу ж звертатися за допомогою до лікаря.

Ранні ознаки захворювання:

Втрата пам’яті

Однією з найбільш частих ознак хвороби Альцгеймера є втрата пам’яті, особливо нездатність пригадати нещодавно вивчену інформацію. Також сюди можна віднести забуття важливих дат чи подій; перепитування однієї і тієї ж інформації декілька разів; збільшення потреби у допоміжних засобах для запам’ятовування (записники, електронні пристрої)
Проблеми з плануванням та вирішуванням задач

Деякі люди можуть відчувати зміни у своїй здатності щодо розробки та слідуванню плану чи роботи з числами. Вони можуть мати проблеми з використанням знайомого рецепту чи керуванням місячних рахунків. Можуть виникнути проблеми з концентруванням, а завдання виконуються набагато довше, чим це було колись.

Проблеми з виконанням знайомих завдань

Людям з хворобою Альцгеймера часто важко виконувати щоденні завдання. Інколи їм важко дістатися до знайомого місця, працювати з фінансами на роботі чи пригадати правила улюбленої гри.

Проблема з орієнтацією у часі та місці 

Люди з хворобою Альцгеймера можуть втрачати відчуття дати, пір року та проходження часу. Вони можуть мати проблеми з розумінням речей, які не відбуваються в цей час. Інколи вони забувають, де вони, та як сюди потрапили.

Проблема з розумінням відношення між візуальними картинами та простором 

Для деяких людей проблеми із зором можуть бути ознакою Альцгеймера. Їм може бути важко читати, вимірювати відстань, визначати колір чи контраст, що може спричинити проблеми при водінні авто.

Проблеми зі словами при говорінні чи на письмі 

Люди з хворобою Альцгеймера можуть мати проблеми при веденні розмови. Вони можуть зупинитись по середині розмови і не мати уявлення, як її продовжити, або ж вони почати повторювати щойно сказане. Вони можуть запинатись, мати проблеми з підбором правильного слова або ж називати речі неправильно.

Перестановка речей у неправильні місця та нездатність відтворити ланцюжок подій 

Люди з хворобою Альцгеймера можуть класти речі у незвичні місця. Вони можуть губити речі, будучи нездатними пройти послідовність кроків у зворотному напрямі для того, щоб знайти їх. Інколи можуть звинувачувати інших у викраденні речей.

Погіршене судження 

Люди з хворобою Альцгеймера можуть відчувати зміни у судженні чи прийнятті рішень. Для прикладe, вони можуть не правильно розпоряджатись великими сумами грошей, купуючи за них речі з телемагазину. Вони можуть менше часу приділяти своєму вигляду та гігієні.

Відмова від роботи та соціальних занять 

Людина може почати відсторонювати себе від хобі, соціальних занять, робочих проектів чи спорту. Вони можуть перестати слідкувати за улюбленою спортивною командою чи забути як завершити улюблене хобі.

Чинники ризику

Механізми виникнення хвороби Альгеймера доки не відомі. За однією з версій, сімейні форми цієї хвороби обумовлені мутацією генів. Діагностику захворювання проводять по аналізу ДНК, електроенцефалографії і комп’ютерної томографії мозку. І хоча стовідсотково ці аналізи хворобу не підтверджують, на їх основі можна говорити про вірогідність захворювання.

Окрім спадковості, в списку чинників ризику розвитку хвороби – вік, довкілля, спосіб життя і супутні захворювання, зокрема – високий рівень холестерину, цукровий діабет 2 типу, підвищений кров’яний тиск і хвороби серця.

Слід відмитити, що захворіти деменцією можна вже в тридцять років, але такий ранній початок хвороби Альцгеймера зустрічається рідко.

Лікування

Над створенням вакцини від хвороби Альцгеймера працюють багато лабораторій світу. Також учені розробляють препарати, які мобілізують залишки нейронів, що приведе до поліпшення стану хворого.

Але реанімувати клітини мозку, які вже дегенерували, поки неможливо. Великі надії учені покладають на терапію за допомогою стовбурових клітин.

Окрім цього, учені раніше з’ясували, що деякі ліки від алергії мають нейропротекторні властивості, тобто вони захищають клітини мозку від згубних процесів, викликаних хворобою Альцгеймера. Після клінічних випробувань виявилось, що ліки гальмують розвиток хвороби і повертають деякі втрачені функції мозку.

Проте методу повного позбавлення від хвороби Альцгеймера доки немає, і захворювання вважається невиліковним. На пізніх стадіях хвороби основою терапії стає підтримка хворого.

Профілактика

Краща профілактика хвороби Альцгеймера і інших деменцій – це здоровий спосіб життя, правильне харчування, спорт і відсутність стресових ситуацій.

Окрім цього, не варто запускати роботу клітин мозку і постійно тренувати пам’ять. Зокрема, рекомендується:

  • Замінити уранішню каву на зелений чай – він розширює кровоносні судини мозку, зміцнює їх стінки.
  • Не економити час на сні – саме сон повертає здатність мозку згадувати.
  • Вести активний спосіб життя і займатися спортом – фізичні вправи і прогулянки на свіжому повітрі покращують кровопостачання мозку.
  • Їсти як можна менше м’ясних і молочних продуктів, а також солодощів. При цьому в щоденний раціон треба включити рибу, тому що в ній міститься Омега- 3 – речовина, яка запобігає дегенерації нервових клітин.
  • Тренувати пам’ять – розгадувати кросворди, більше читати, вести щоденники, учити напам’ять вірші, вивчати іноземні мови.
  • Якомога менше переживати. Якщо якась інформація “випала з голови”, просто спокійно подихайте, подумайте про що-небудь приємне і все згадається.

 

Лікар загальної практики-сімейний лікар Миргород А.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69