ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ

Written by admin on . Posted in Статті

 

(Не варто забувати, що людина – істота не досконала,
і все, створене нею, може дати похибку.)

Минає 31 рік  вибуху на Чорнобильській АЕС.

26 квітня   1986 року сталась найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Як це сталося, з роками в пам’яті людини ті події забуваються. Згадаємо,що  причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи. На щастя (якщо можна так сказати), вибухи були не ядерними, а хімічними – наслідок перегріву реактора і накопичення значної кількості пари. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі. Оскільки Чорнобильська АЕС була графітно-водним реактором, саме графіт передбачав легкозаймистість всієї системи. Після вибуху в ньому залишилось близько 800 т графіту, який почав горіти. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня. Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації. В результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів.

Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Всі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.

Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опроміненими, близько 155 тис кв. км територій було забруднено, з них 52 тис кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору.

Уряд СРСР, очевидно, намагався приховати цю трагедію від світу через нав’язливу ідею секретності. Та не вдалося. Наступного дня у Швеції відзначили аномальне підвищення рівня радіації. Так було визначено, що в Україні сталось щось жахливе.

Перше офіційне повідомлення в СРСР зробили аж 28 квітня під тиском міжнародної спільноти, але і в ньому майже не повідомлялось про масштаби проблеми. Склалось враження, що загрози немає, а проблема локальна. Всі іноземні ЗМІ розповідали про небезпеку, викликану Чорнобильскою аварією, а радянські майже нічого про це не говорили. Хоча саме в цей час у всіх містах СРСР готувались паради і демонстрації на честь 1 травня.
Як чиновники пояснювали пізніше, вони не хотіли підняти паніку серед населення. Хоча в Києві, наприклад, в день, коли на вулиці міста вишли тисячі людей, рівень радіації перевищував фоновий в кілька десятків разів.

Після аварії з 30 кілометрової зони відчуження на Україні  було вивезено 115 тис осіб. Однак, оскільки ураження також охопило землі Росії та Білорусії, сумарна кількість людей, котрі позбулися своїх домівок сягала 220 тис осіб.

Хоча Чорнобильська катастрофа вважається трагедією українською (внаслідок аварії постраждали 12 областей України), офіційні дані свідчать, що 70% радіації отримала Білорусія: постраждала п’ята частина сільськогосподарських територій, а сотні тисяч людей почали хворіти лейкемією та раком щитовидної залози. У білорусів також є зона відчуження, яка сьогодні сягає більше 4 000 км.

В Херсонській області найбільша кількість постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС проживає в Суворовському районі . Робота по наданню медичної допомоги особам, що зазнали дії іонізуючого випромінювання проводиться дільничною мережею, спеціалізованими службами  амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної мережі  КЗ «Херсонська міська клінічна  лікарня ім.Є.Є. Карабелеша»  і відповідає Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок аварії на  ЧАЕС».

Станом на 01.01.17р на  диспансерному обліку в Суворовському  районі м.Херсона знаходиться 591 особа дорослого населення, що мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської  катастрофи,  з них: 221 ліквідаторів, 190 евакуйованих, 180 переселених.

Всі потерпілі знаходяться  на  диспансерному обліку у   дільничних  терапевтів, сімейних лікарів та  інших спеціалістів, відповідно до показників  здоров’я.

З 18 квітня по 03 червня 2017 року в  поліклініці №2 КЗ «Херсонська міська клінічна  лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» проводиться щорічний  комплексний медичний  огляд осіб, постраждалих внаслідок аварії на  ЧАЕС. Диспансеризація осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС проводиться безоплатно (за  кошти державного бюджету) відповідно до Порядку, затвердженого наказом МОЗ України від 27.08.10р № 728 згідно з  додатком 1, вимог чинного законодавства, зокрема медичних стандартів надання медичної допомоги на  засадах  доказової медицини,з  залученням лікарів суміжних спеціальностей.

Завідуюча терапевтичним відділенням ПМСД№4                             Камчатова  Т.М

Trackback from your site.

Leave a comment

61