20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

Written by admin on . Posted in Статті

Близько десяти років тому рак молочних залоз вийшов на перше місце серед всіх онкологічних захворювань у жінок і з тих пір утримує сумне лідерство. За даними Американського товариства раку, щорічно в світі у 1,3 млн жінок діагностується це захворювання. В Україні сьогодні близько 165 тис. пацієнток з таким діагнозом. В 2020 році їх буде більше 200 тис.

Жовтень – Всесвітній місяць боротьби проти раку молочних залоз. Це час, коли в багатьох країнах з жінками проводиться активна просвітницька робота, лікарі-онкологи, громадські організації та органи влади особливо акцентують увагу на проблемах, пов’язаних зі здоров’ям молочної залози.

Статистичні дані свідчать – до 40% наших жінок звертаються до лікаря надто пізно, коли хвороба запущена настільки, що половина пацієнток помирає протягом першого року після її виявлення. У світі ж, навпаки, простежується тенденція до зниження смертності, в середньому на 1% за рік.

Все, що повинна робити кожна жінка для раннього виявлення захворювання – проходити регулярні обстеження. Це УЗД молочних залоз – для жінок у віці від 20 до 39 років і щорічна мамографія – для жінок після 40 років.

Фахівці провідних онкологічних центрів світу давно працюють над пошуком комплексного вирішення проблеми цього захворювання. Результати вражають – сьогодні, в розвинених країнах в 98% випадків рак молочної залози виліковують, якщо він виявлений на ранній стадії, і більше 80% жінок виліковуються незалежно від стадії. Така ефективність досягається завдяки комплексному підходу до діагностики та лікування раку молочної залози в маммологічних центрах, які почали активно створюватися в кінці 90-х в Західній Європі, Ізраїлі та США. У травні минулого року аналогічний центр був відкритий і в Україні на базі ЛІСОД.

Завдання маммологічних центрів, кабінетів  – комплексний підхід до лікування захворювань молочної залози. Для того, щоб таке лікування було ефективним, необхідно виконання ряду умов. Це і наявність команди високопрофесійних лікарів різного профілю, і потужна технічна база – сучасне обладнання, яке забезпечує найвищий рівень діагностики та лікування. Особлива увага приділяється естетичному результату лікування. Від цього залежить планування онкологічних і реконструктивних етапів з метою відновлення молочної залози тим чи іншим способом. Пластичний хірург обов’язково бере участь в обговоренні тактики лікування пацієнта, адже планування варіантів реконструкції молочної залози і орієнтація на них при виборі лікування проводиться заздалегідь. Серед останніх інновацій в лікуванні раку молочної залози, вже доступних українським пацієнткам, – інтраопераційна променева терапія (опромінення під час операції), яка знижує негативні наслідки для здоров’я жінки, мінімізуючи вплив на здорові тканини, і дозволяє скоротити тривалість курсу післяопераційної променевої терапії.

Останнє слово у світовій онкології раку молочних залоз – генний тест Онкотип-Dx (OncotypeDx) також тепер доступний в Україні. За результатами цього тесту можна прогнозувати ймовірність рецидиву захворювання і то, наскільки ефективним буде хіміотерапевтичне лікування. Для пацієнтки це означає, що тепер наперед відома відповідь її організму на лікування, і підібрано воно буде з урахуванням її індивідуальних особливостей.

Хочу ще раз звернути увагу жінок на те, що раннє виявлення раку – запорука його повного лікування. Це повинна почути кожна мешканка України. Рак – це не вирок, це хвороба, яку лікують і перемагають!

 

Лікар мамолог поліклініки №2 Стародубец В.П.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69