14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.
У зв’язку з цим хотілося б нагадати, що ж таке цукровий діабет та як його попередити.
В організмі здорової людини інсулін допомагає перетворювати їжу на енергію. Наш шлунок розбиває вуглеводи на глюкозу, вона потрапляє у кров’яне русло, спонукаючи нашу підшлункову залозу виділяти гормон інсуліну в потрібній кількості. Це допомагає нашим клітинам отримувати глюкозу – життєдайне паливо.
Діабет – це хвороба, через яку клітини втрачають чутливість до інсуліну і перестають засвоювати глюкозу (цукор). Звідси, до речі, походить поширена назва хвороби: «цукровий діабет». Через нестачу інсуліну глюкоза, не потрапляючи в клітини, залишається у крові, де її рівень поступово зростає.
Діабет І типу виникає переважно у дітей і молоді (найчастіше проявляється у віці 16-24 років). Причина хвороби – руйнування бета клітин підшлункової залози (саме вони виробляють інсулін), яке розвивається через вірусне ураження (краснуха, кір, паротит та ін.) або атаку власних антитіл.
Патогенез діабет ІІ типу трохи інакший. У класичних випадках він розвивається вже після 40 років, і найчастіше у тих, чия вага відхилилася від норми, а фігура набула форми яблука. При діабеті ІІ типу інсулін в організмі виробляється достатньо, та біда в тому, що тканини втрачають чутливість до нього. Глюкоза не витрачається, а залишається у крові, її надлишок починає руйнувати кровоносні судини, порушується кровообіг, від чого страждають численні органи нашого організму. Це явище називається інсулінорезистентністю.
Фактори ризику захворювання на цукровий діабет:
- Надмірна вага або ожиріння
- Вік (40-60 років)
- Підвищений рівень холестерину в крові
- Спадковість (успадковується схильність до захворювання)
- Малорухомий спосіб життя (м’язова тканина витрачає багато глюкози)
- Високий кров’яний тиск, навіть якщо він знаходиться під контролем (>140/90 мм рт. ст.)
- Неправильне харчування (вживання висококалорійних продуктів із високим глікемічним індексом)
- Синдром полікістозних яєчників (PCOS)
- Якщо є дитина, яка при народженні важила більше 4 кг.
- Судинні захворювання
Тривожні «дзвіночки» діабету ІІ типу:
- відчуття постійної спраги (випиваєш більше 3 л води на день);
- рівень цукру в крові перевищує 6,0 моль/л;
- втома, хронічна слабкість, сонливість;
- турбує свербіж шкіри, загоєння подряпин і порізів проходить дуже довго;
- постійне відчуття голоду;
- різка втрата або набір ваги (на 5 кг і більше).
Ризик розвитку діабету ІІ типу можна мінімізувати, якщо:
- вести активний спосіб життя;
- боротися з надлишковою масою тіла;
- здійснювати контроль за показниками глюкози крові;
- своєчасно звертатись за медичною допомогою, а саме щорічно відвідувати сімейного лікаря або дільничного терапевта для проходження планового медичного огляду, особливо якщо Ви знаходитесь в групі ризику. Вам проведуть спеціальні лабораторні та інструментальні методи обстеження:
– в перше чергу це вміст глюкози в крові (визначення глікемії натще);
– проведення тесту толерантності до глюкози – це визначення глюкози через 2 години після прийому вуглеводних компонентів, а саме – 75 г глюкози;
– вміст глюкози, білка, лейкоцитів в сечі;
– визначення наявності ацетону в сечі;
– біохімічні аналізи крові, що вкаже на адекватність функціонування органів на фоні діабету;
– аналіз крові на концентрацію глікованого гемоглобіну (HbA1c) – вказує на ступінь порушень, викликаних діабетом;
– дослідження очного дна, ЕКГ, УЗД ОЧП, реовазографія нижніх кінцівок;
– обов’язкові консультації у таких спеціалістів як: ендокринолог, невропатолог, офтальмолог, ангіохірург, кардіолог;
- дотримуватися здорового раціонального харчування: перегляньте меню, якщо є схильність до зайвої ваги. Обмежте вживання продуктів, які містять вуглеводи. Білий хліб потрібно замінити цільнозерновим або висівковим. За результатами досліджень, встановлено що, організм від діабету ІІ типу оберігають – кальцій, білки, жири, які містяться в кисломолочних продуктах. Їсти краще 5 разів на день невеликими порціями, щоб не допускати значних коливань глюкози в крові;
- стежити за водним балансом. Процес проникнення глюкози в клітини вимагає не тільки інсуліну, але й достатньої кількості води. Треба підтримувати постійно здоровий водний баланс в організмі. Існує правило: склянка негазованої води вранці, протягом дня кожні 40 хвилин по 2 ковтки, не раніше ніж через півтори години після їди, не пити за 10-15 хвилин до їди. Газована вода, кава, чай не входять до напоїв, що поповнюють водний баланс;
- уникати проблемних психологічних моментів. Якщо перебувати в постійному стресі, в організмі переважатимуть гормони, які підвищують рівень глюкози в крові. До негараздів у будь-якій ситуації треба ставитися філософськи, залишатись фізично активною людиною, відвідувати спортзал, їзда на велосипеді, танці тощо.
Якщо Вам все ж таки встановлено діагноз «діабет», змінити це неможливо. Мільйони людей живуть із цією хворобою. Ця хронічна хвороба залишається з Вами на все життя. Ви повинні навчитися жити з діабетом, а також тримати Ваші показники глюкози під контролем. На щастя, люди з цукровим діабетом можуть навчитися керувати своєю хворобою, тобто деяким чином змінити власну поведінку, щоб навчитися контролювати рівні глюкози крові з урахуванням перебігу хвороби.
Не важливо, як давно Ви захворіли на діабет. Найголовніше те, що чим більше Ви знаєте про діабет і маєте достатню можливість його контролювати, тим частіше Ви можете приймати обґрунтовані рішення щодо вашого здоров’я. Разом із Вашим лікарем, сім’єю, близькими родичами та друзями Ви можете дбати про своє здоров’я і навчитися контролювати рівень глюкози крові. Тож, дбайте про себе, оскільки це стосується Вашого особистого здоров’я.
Лікар ендокринолог поліклініки №2 Мельник С.О.
Tags: Мельник С. А.
Trackback from your site.