14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Written by admin on . Posted in Статті

У зв’язку з цим хотілося б нагадати, що ж таке цукровий діабет та як його попередити.

В організмі здорової людини інсулін допомагає перетворювати їжу на енергію. Наш шлунок розбиває вуглеводи на глюкозу, вона потрапляє у кров’яне русло, спонукаючи нашу підшлункову залозу виділяти гормон інсуліну в потрібній кількості. Це допомагає нашим клітинам отримувати глюкозу – життєдайне паливо.

Діабет – це хвороба, через яку клітини втрачають чутливість до інсуліну і перестають засвоювати глюкозу (цукор). Звідси, до речі, походить поширена назва хвороби: «цукровий діабет». Через нестачу інсуліну глюкоза, не потрапляючи в клітини, залишається у крові, де її рівень поступово зростає.

Діабет І типу виникає переважно у дітей і молоді (найчастіше проявляється у віці 16-24 років). Причина хвороби – руйнування бета клітин підшлункової залози (саме вони виробляють інсулін), яке розвивається через вірусне ураження (краснуха, кір, паротит та ін.) або атаку власних антитіл.

Патогенез діабет ІІ типу трохи інакший. У класичних випадках він розвивається вже після 40 років, і найчастіше у тих, чия вага відхилилася від норми, а фігура набула форми яблука. При діабеті ІІ типу інсулін в організмі виробляється достатньо, та біда в тому, що тканини втрачають чутливість до нього. Глюкоза не витрачається, а залишається у крові, її надлишок починає руйнувати кровоносні судини, порушується кровообіг, від чого страждають численні органи нашого організму. Це явище називається інсулінорезистентністю.

Фактори ризику захворювання на цукровий діабет:

  1. Надмірна вага або ожиріння
  2. Вік (40-60 років)
  3. Підвищений рівень холестерину в крові
  4. Спадковість (успадковується схильність до захворювання)
  5. Малорухомий спосіб життя (м’язова тканина витрачає багато глюкози)
  6. Високий кров’яний тиск, навіть якщо він знаходиться під контролем (>140/90 мм рт. ст.)
  7. Неправильне харчування (вживання висококалорійних продуктів із високим глікемічним індексом)
  8. Синдром полікістозних яєчників (PCOS)
  9. Якщо є дитина, яка при народженні важила більше 4 кг.
  10. Судинні захворювання

Тривожні «дзвіночки» діабету ІІ типу:

  • відчуття постійної спраги (випиваєш більше 3 л води на день);
  • рівень цукру в крові перевищує 6,0 моль/л;
  • втома, хронічна слабкість, сонливість;
  • турбує свербіж шкіри, загоєння подряпин і порізів проходить дуже довго;
  • постійне відчуття голоду;
  • різка втрата або набір ваги (на 5 кг і більше).

Ризик розвитку діабету ІІ типу можна мінімізувати, якщо:

  • вести активний спосіб життя;
  • боротися з надлишковою масою тіла;
  • здійснювати контроль за показниками глюкози крові;
  • своєчасно звертатись за медичною допомогою, а саме щорічно відвідувати сімейного лікаря або дільничного терапевта для проходження планового медичного огляду, особливо якщо Ви знаходитесь в групі ризику. Вам проведуть спеціальні лабораторні та інструментальні методи обстеження:

– в перше чергу це вміст глюкози в крові (визначення глікемії натще);

– проведення тесту толерантності до глюкози – це визначення глюкози через 2 години після прийому вуглеводних компонентів, а саме – 75 г глюкози;

– вміст глюкози, білка, лейкоцитів в сечі;

– визначення наявності ацетону в сечі;

– біохімічні аналізи крові, що вкаже на адекватність функціонування органів на фоні діабету;

– аналіз крові на концентрацію глікованого гемоглобіну (HbA1c) – вказує на ступінь порушень, викликаних діабетом;

– дослідження очного дна, ЕКГ, УЗД ОЧП, реовазографія нижніх кінцівок;

– обов’язкові консультації у таких спеціалістів як: ендокринолог, невропатолог, офтальмолог, ангіохірург, кардіолог;

  • дотримуватися здорового раціонального харчування: перегляньте меню, якщо є схильність до зайвої ваги. Обмежте вживання продуктів, які містять вуглеводи. Білий хліб потрібно замінити цільнозерновим або висівковим. За результатами досліджень, встановлено що, організм від діабету ІІ типу оберігають – кальцій, білки, жири, які містяться в кисломолочних продуктах. Їсти краще 5 разів на день невеликими порціями, щоб не допускати значних коливань глюкози в крові;
  • стежити за водним балансом. Процес проникнення глюкози в клітини вимагає не тільки інсуліну, але й достатньої кількості води. Треба підтримувати постійно здоровий водний баланс в організмі. Існує правило: склянка негазованої води вранці, протягом дня кожні 40 хвилин по 2 ковтки, не раніше ніж через півтори години після їди, не пити за 10-15 хвилин до їди. Газована вода, кава, чай не входять до напоїв, що поповнюють водний баланс;
  • уникати проблемних психологічних моментів. Якщо перебувати в постійному стресі, в організмі переважатимуть гормони, які підвищують рівень глюкози в крові. До негараздів у будь-якій ситуації треба ставитися філософськи, залишатись фізично активною людиною, відвідувати спортзал, їзда на велосипеді, танці тощо.

Якщо Вам все ж таки встановлено діагноз «діабет», змінити це неможливо. Мільйони людей живуть із цією хворобою. Ця хронічна хвороба залишається з Вами на все життя. Ви повинні навчитися жити з діабетом, а також тримати Ваші показники глюкози під контролем. На щастя, люди з цукровим діабетом можуть навчитися керувати своєю хворобою, тобто деяким чином змінити власну поведінку, щоб навчитися контролювати рівні глюкози крові з урахуванням перебігу хвороби.

Не важливо, як давно Ви захворіли на діабет. Найголовніше те, що чим більше Ви знаєте про діабет і маєте достатню можливість його контролювати, тим частіше Ви можете приймати обґрунтовані рішення щодо вашого здоров’я. Разом із Вашим лікарем, сім’єю, близькими родичами та друзями Ви можете дбати про своє здоров’я і навчитися контролювати рівень глюкози крові. Тож, дбайте про себе, оскільки це стосується Вашого особистого здоров’я.

 

Лікар ендокринолог поліклініки №2 Мельник С.О.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69